iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldreligie
Wereldreligie - Wikipedia Naar inhoud springen

Wereldreligie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een wereldreligie is een religie die aanspraak maakt op een universele waarheid. Daardoor zijn deze niet gebonden aan een bepaalde omgeving of etniciteit en kunnen zij zich wijd verspreiden. Andere karakteristieken worden echter soms ook meegenomen in het classificeren van een religie als een wereldreligie, zoals het historisch of filosofisch belang en het 'georganiseerd zijn' van de betreffende religie.

Er bestaan verschillende lijsten van wereldreligies. Een lijst van wereldreligies kan bepaalde vooroordelen van de samensteller(s) weergeven. Redenen hiervoor kunnen onder andere zijn dat aanhangers van een religie geneigd zijn hun eigen religie als een voorname religie te zien, en soms andere religies niet als (belangrijke) religie zien en erkennen.

Grootste, bekendste religies

[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer men als wereldreligies slechts de grootste en bekendste georganiseerde religies bedoelt, komt men vaak uit op de volgende lijst (gerangschikt naar grootte):

Historisch klassieke lijst van wereldreligies

[bewerken | brontekst bewerken]

De historisch klassieke lijst van wereldreligies is samengesteld door westerse wetenschappers, en is gebaseerd op het gepercipieerd belang van de religies, die zowel theologisch als werelds kan zijn. Naarmate deze wetenschappers meer blootgesteld werden aan de overige religies van de wereld buiten het jodendom en het christendom, groeide deze lijst van wereldreligies van een lijst van drie religies (christendom, jodendom en paganisme) naar de onderstaande lijst van twaalf wereldreligies op alfabetische volgorde.

De onderstaande lijst is een lijst van religies voor welke er grond bestaat ze als wereldreligie te kwalificeren, al worden sommige van deze religies soms door wetenschappers of andere religies niet als (wereld)religie erkend omdat er bijvoorbeeld geen formele organisatie met de religie samengaat, of omdat een religie als 'te klein' wordt gezien. De religies zijn gerangschikt per aantal aanhangers of volgelingen.[bron?]

  1. Christendom: 2,2 miljard
  2. Islam: 1,8 miljard
  3. Hindoeïsme 900 miljoen
  4. Boeddhisme: 376 miljoen
  5. Chinese traditionele religie: 394 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie; het bevat elementen van taoïsme, Chinese volksreligie, confucianisme en traditionele religieuze praktijken die niet op religieuze geschriften gebaseerd zijn.
  6. Oorspronkelijke inheemse religies: 300 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat een reeks van primair Aziatische traditionele of volksstam-religies, inclusief Sjamanisme.
  7. Afrikaanse traditionele religies: 100 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat traditionele Afrikaanse religies zoals Yoruba, evenals diasporische religies als Santeria en Voodoo.
  8. Sikhisme: 23 miljoen
  9. Spiritisme: 15 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat een variëteit aan geloven en praktijken, inclusief Umbanda.
  10. Jodendom: 14 miljoen
    • Conservatief: 4,5 miljoen
    • Seculier: 4,5 miljoen
    • Hervormd: 3,75 miljoen
    • Orthodox: 2 miljoen
    • Reconstructionisten: 150.000
  11. Bahá'í: 7 miljoen
  12. Jaïnisme: 4,2 miljoen
  13. Shintoïsme: 4 miljoen
  14. Cao Dai: 4 miljoen
  15. Falun Gong: (voor vervolgingen ongeveer 70 tot 100 miljoen; momenteel[(sinds) wanneer?] 2,1 miljoen)
  16. Tenrikyo: 2 miljoen
  17. Neopaganisme/Modern Heidendom: 1 miljoen (bevat onder meer:)
  18. Unitaristisch Universalisme: 800.000
  19. Rastafari: 600.000
  20. Scientology: 500.000
  21. Zoroastrianisme: Minder dan 200.000
[bewerken | brontekst bewerken]