iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toeva
Toeva - Wikipedia Naar inhoud springen

Toeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Republiek Toeva
Республика Тува
Autonome republiek in Rusland Vlag van Rusland
Locatie in Rusland
Kaart
Situering
Federaal district Siberië
Economische regio Oost-Siberië
Hoofdstad Kyzyl
Coördinaten 51°47'NB, 94°45'OL
Algemeen
Oppervlakte 168.606,3 km² (21e)
(0,5% water)
Inwoners
(2024)
337.544 (78e)

(2 inw./km²)
Politiek
President Vladislav Chovalyg
Overig
Officiële talen Russisch, Toevaans
Religie Tibetaans boeddhisme, sjamanisme, tengriisme
Volkslied Tooroektoeg Dolgaj Tangdym
Tijdzone UTC+7
ISO 3166-2 TY
Kenteken 17
Website gov.tuva.ru
Portaal  Portaalicoon   Rusland
Toeva
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 图瓦共和国
Traditioneel 圖瓦共和國
Pinyin Túwǎ gònghéguó
Mongools Тыва Республика
Zhuyin ㄊㄨˊ ㄨㄚˇ ㄍㄨㄥˋ ㄏㄜˊ ㄍㄨㄛˊ
Russisch Республика Тыва, Respoeblika Tyva
Andere benamingen voor 1911: 唐努乌梁海
Kaart van Toeva
Het zeer smalle Soejano-Sjoesjenskajastuwmeer in de Jenisej (ontstaan door de stuwdam bij de grootste waterkrachtcentrale van Rusland (in Chakassië) strekt zich uit over meer dan 300 kilometer en drie deelgebieden en is op zijn breedst in Toeva
Tuvaanse op een rendier
Toevaanse ruiter met op de achtergrond een dorp
Een Toevaanse sjamaan
Toevaanse ruiters in de sneeuw
Kaa-Hem
Nomadenkamp bij Kyzyl

Toeva (Russisch: Республика Тыва, Respoeblika Tyva) is een autonome republiek binnen de Russische Federatie. Het dunbevolkte gebied ligt in het zuidwesten van Siberië ten noorden van Mongolië. Binnen de federatie heeft het gebied in het westen een grens met de autonome republiek Altaj, in het noorden met de autonome republiek Chakassië, kraj Krasnojarsk en oblast Irkoetsk en in het oosten met de autonome republiek Boerjatië.

De hoofdstad is Kyzyl. Deze stad ligt volgens sommigen precies op het geografisch middelpunt van Azië. Een ander gegeven waarvoor Toeva bekendstaat is dat er zowel rendieren als kamelen worden gefokt. Ook de traditionele boventoonzang heeft het land tot ver buiten zijn grenzen bekendgemaakt.

Hoofdartikel: Geschiedenis van Toeva

Toeva is een al sinds lange tijd bewoond gebied (schattingen lopen uiteen van 30.000 - 120.000 jaar), dat lange tijd overheerst is geweest door andere volken. Van de 13e eeuw tot de 18e eeuw lag het onder het bestuur van de Mongolen, waarna het in 1757 werd veroverd door de Mantsjoe. Het gebied werd door hen hernoemd tot de provincie Tannu-Urangchai. Vanaf de 19e eeuw begonnen zich Russen in het gebied te vestigen. In het begin van de twintigste eeuw leidde de steeds grotere wordende Russische bevolking tot het inzetten op de onafhankelijkheid van het gebied, waarbij tsaar Nicolaas II in 1911 troepen naar gebied stuurde in verband met de toenemende aanvallen op de Russische bevolking. Deze onrustige periode werd veroorzaakt door de val van de Qing-dynastie. In 1912 splitsten zich daarop Tannoe-Toeva en Buiten-Mongolië zich van China af. Dit werd ook veroorzaakt door de onderdrukkingspolitiek die de Chinezen in de eeuwen hiervoor voerden. Twee jaar later, in 1914 werd Tannoe-Toeva tot protectoraat van Rusland verklaard.

In 1917 braken onlusten in het gebied uit tussen Mongolen, Toevanen, het Rode Leger en het Witte Leger, naar aanleiding van het machtsvacuüm dat er was ontstaan na de Russische Revolutie. In 1920 trok het Rode Leger het gebied binnen en in 1921 verkreeg het gebied onafhankelijkheid als de Volksrepubliek Toeva, waarschijnlijk mede onder invloed van de proclamatie van "het recht op zelfbeschikking" voor elk volk door Lenin. De ontstane staat was communistisch, maar verkreeg door de eerste president Kuular Donduk toch steeds meer een eigen karakter. Hij voerde het Lamaïsme in als staatsgodsdienst en probeerde van het land een theocratie te maken. Dit was echter niet wat de communistische leiders in Rusland in gedachten hadden en Donduuk werd vervangen door de pro-Russische communist Salchak Toka. Door Stalin werd de staat in 1944 toch weer geannexeerd.

Toeva werd een autonome oblast binnen de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. De leider van de voormalige volksrepubliek, Salchak Toka, de laatste president en de leider van de communisten werd de eerste secretaris van de Toevaanse Communistische Partij. Daarmee werd hij de facto leider van de oblast. Op 10 oktober 1961 kreeg deze republiek de status van autonome socialistische sovjetrepubliek. De communistische regering ging gepaard met grootschalige ongewilde collectivisatie en de onderdrukking van de Toevaanse cultuur en religies.

In 1990 kwam de Toevaanse Democratische Beweging op, onder leiding van Kaadyr-ool Bicheldei, een filoloog van de Universiteit van Kyzyl. Deze beweging beloofde banen en nieuwe huizen, die erg schaars waren in die tijd. Ook beloofde ze dat de positie van de Toevaanse cultuur en taal zou worden verbeterd. Het resultaat was een serie van aanvallen op de Russische minderheid in het gebied later dat jaar, waarbij 88 doden vielen en die ertoe leidden dat het Russische leger het gebied bezette. Een gevolg hiervan was dat veel Russen het gebied verlieten tijdens deze periode. Het Russische deel van de bevolking liep daarop terug van 70% tot ongeveer 30%, waarbij vooral de hoogst opgeleiden het gebied verlieten. Na het ontstaan van de Russische Federatie op 31 maart 1992 werd een nieuwe grondwet opgesteld voor Toeva op 22 oktober 1993. De officiële cyrillische spelling van Toeva werd veranderd van Тува naar Тыва. In de grondwet staat onder andere het recht op afscheiding van Rusland vermeld, indien de bevolking hiervoor kiest. De eerste president, Sjerig-ool Oorzjak, werd verkozen in 1992.

De volksrepubliek China en Taiwan hebben de Russische soevereiniteit over het gebied en Buiten-Mongolië tot op de dag van vandaag niet erkend en in sommige kaarten uit deze landen zijn deze gebieden bij het "Chinees grondgebied" gevoegd.

De republiek ligt aan de bovenloop van de rivier de Jenisej. Zowel de Grote als de Kleine Jenisej beginnen in dit gebied. Het gebied heeft ongeveer 6700 meren, waaronder veel gletsjermeren. Het gebied ligt in een bergmassief van gemiddeld 610 meter hoog en wordt omringd door het Westelijk Sajangebergte in het noorden en het Tannoe-Olagebergte in het zuiden, dat ook de grens met Mongolië vormt. Het gebied ligt op de kruising van de Siberische taiga en de Centraal-Aziatische woestijn en steppe. Reliëfmatig kan het gebied ingedeeld worden in twee gebieden: het oosten van het gebied, dat 80% uitmaakt, is bergachtig en bedekt met bossen; het westen, dat de overige 20% uitmaakt, bevat de drogere en lager liggende woestijn en steppes.

Door zijn verre ligging van de zee kent Toeva een extreem landklimaat. De temperaturen variëren daardoor nogal. In de relatief korte zomer kan de temperatuur oplopen tot +35 °C, in de winter, die duurt van november tot april, daalt deze soms tot −45 °C.

Het gebied wordt van oorsprong bewoond door boeddhistische Toevanen die Toevaans, een Turkse taal, spreken en sterk verwant zijn aan een ander volk; de Tofalari. De Toevanen vormen de meerderheid van de 305.000 inwoners; 70,02% van de bevolking (volkstelling 2002). De Russen maken 20,11% van de bevolking uit. Het percentage Russen daalt al jaren door migratie en lage geboortecijfers. Kleine minderheden zijn de Komi en de Chakassen. De bevolking is bezig te urbaniseren. Van 1989 tot 2002 is de geürbaniseerde bevolking toegenomen van 46,8 tot 51,7 procent. In geheel Rusland ligt dit percentage echter op ongeveer 75%. Het zijn vooral de Toevanen die naar de steden trekken, daar de meeste Russen al in de steden wonen.

De bevolking is overwegend Tibetaans-boeddhistisch. Dit geloof werd jarenlang onderdrukt, maar heeft na het ontstaan van het nieuwe Rusland een nieuwe impuls gekregen en het aantal aanhangers groeit. 60% van de samenleving in Toeva is boeddhistisch en circa 20% Russisch-orthodox.[1]

De bevolking van Toeva is zeer arm. Meer dan 70% leeft onder de armoedegrens, waarmee het het armste gebied binnen Rusland is. Dit komt tot uiting in de voor Rusland lage gemiddelde sterfleeftijd: gemiddeld leven mannen 62,6 jaar en vrouwen 70,85. In Rusland liggen deze cijfers op respectievelijk 65,51 en 74,51[2] jaar gemiddeld.

De Toevanen hebben een sterke folkloristische traditie. Ze zijn zeer goed in het maken van zilveren, bronzen, houten en stenen objecten. Het meest zijn ze echter bekend om het keelzingen, een vorm van zingen waarbij lage tonen worden voortgebracht en tegelijkertijd ook zeer hoge fluitende tonen, waardoor boventonen ontstaan en er dus meerdere aparte tonen (twee of drie) tegelijkertijd worden voortgebracht. Oorspronkelijk werd dit alleen door mannen gedaan, daar de animistische traditie zei dat vrouwen er onvruchtbaar van zouden worden. Tegenwoordig wordt het echter ook steeds meer door vrouwen beoefend.

De economie buiten de stad is sterk gericht op de landbouw. De Toevanen fokken onder andere vee, paarden, schapen, geiten, rendieren en kamelen in de bergachtige steppen. In het noordoosten worden de huiden van deze dieren verhandeld. In het geïrrigeerde laagland wordt graan verbouwd.

De industrie is vooral in de steden en dan nog vooral in Kyzyl gelokaliseerd. De belangrijkste sectoren zijn de voedingsmiddelenindustrie, het looien van leer, de houtbewerking, de bouw en het verwerken van delfstoffen die in de buurt van de stad worden gedolven (goud, haliet, steenkool en asbest).

Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking per maand bedroeg (in 2004) 3350 roebel (ongeveer 90 euro) en het gemiddelde maandloon 5370 roebel (ongeveer 145 euro).

Bestuurlijke indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Toeva bestaat uit twee steden en 17 gemeentelijke districten, in Toeva kozjuuns genoemd. Onder deze regio's vallen de selsovjets (in Toeva Sumons genoemd) en de stedelijke regio's.

Steden:

Districten (kozjuuns):

Grote plaatsen

[bewerken | brontekst bewerken]
Grootste plaatsen van Toeva (cijfers volkstelling 2002)
Plaats Russisch Inwoners   Plaats Russisch Inwoners
Kyzyl Кызыл 104.105  Chovoe-Aksy Хову-Аксы 3.706
Ak-Dovoerak Ак-Довурак 12.965  Soekpak Сукпак 3.679
Sjagonar Шагонар 11.008  Samagaltaj Самагалтай 3.507
Kaa-Chem Каа-Хем 10.463  Taa-Chol Чаа-Холь 3.453
Tsjadan Чадан 9.454  Balgazyn Балгазын 3.370
Toeran Туран 5.598  Chandagajty Хандагайты 3.173
Kyzyl-Mazjalyk Кызыл-Мажалык 5.046  Baj-Chaak Бай-Хаак 3.084
Saryg-Sep Сарыг-Сеп 4.621  Soeg-Aksy Суг-Аксы 3.077
Moegoer-Aksy Мугур-Аксы 4.046  Erein Эрзин 2.977
Teeli Тээли 3.764  Toora-Chem Тоора-Хем 2.233

Toeva is bekend om zijn postzegels, die tijdens de korte onafhankelijkheidsperiode werden uitgegeven. Deze worden zo bijzonder geacht om hun afwijkende vormen. Onder andere de beroemde natuurkundige Richard Feynman verzamelde deze.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Tyva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.