John Crome
John Crome (Norwich, 22 december 1768 - aldaar, 22 april 1821) was een Engels kunstschilder. Hij wordt gerekend tot de romantiek en werd vooral bekend door zijn landschappen. Samen met John Sell Cotman behoorde hij tot de grondleggers van de Norwich School.
Leven en werk
[bewerken | brontekst bewerken]Crome stamde uit een weversfamilie. Hij kreeg teken- en schilderlessen van een decoratieschilder in Norwich, maar was verder autodidact. Samen met zijn vriend Robert Ladbrooke richtte hij zich op het landschapschilderen. Hij werd beïnvloed door het werk van Meindert Hobbema, Salomon van Ruysdael en Thomas Gainsborough, van wie hij werk kopieerde bij een lokale kunsthandelaar.
Samen met Ladbrooke en John Sell Cotman richtte Crome in 1803 de Norwich Society of Artists op, later bekend als de Norwich School. Ze werden bekend door hun jaarlijks georganiseerde tentoonstellingen. De leden van het genootschap waren vooral actief vooral in het landschap in de omgeving van Norwich en het wijdere Norfolk. Hun werk zou, samen met dat van John Constable toonaangevend worden binnen de Engelse romantiek.
Crome overleed in 1821, 52 jaar oud. Op zijn sterfbed zou hij gefluisterd hebben: "Hobbema, my dear Hobbema, how I have loved you", verwijzend naar zijn bewondering voor de zeventiende-eeuwse Nederlandse meester.[1] Crome liet ruim 300 werken na in olie- en waterverf. Zijn zoon John Berney Crome werd eveneens een bekend kunstschilder. Zelf werd hij daarom later wel Crome de oudere genoemd, waar zijn zoon voor Crome de jongere doorging.
Galerij
[bewerken | brontekst bewerken]-
The Pringland Oak
-
Boys Bathing on the River Wensum, Norwich
-
The River Wensum, Norwich
Literatuur
[bewerken | brontekst bewerken]- Norbert Wolf: Romantiek. Taschen/Librero, Keulen/Kerdriel, 2010, blz.19. ISBN 9783836525718.
- Hans Kraan: Dromen van Holland. Buitenlandse kunstenaars schilderen Holland 1800-1914. Waanders Uitgevers Zwolle, 2002. ISBN 90-400-9620-1
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]Noot
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Cf. Kraan, blz. 62.