iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://nl.wikipedia.org/wiki/Feeserpeton
Feeserpeton - Wikipedia Naar inhoud springen

Feeserpeton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Feeserpeton
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Perm
Feeserpeton
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Parareptilia
Orde:Procolophonomorpha
Superfamilie:Lanthanosuchoidea
Geslacht
Feeserpeton
MacDougall & Reisz, 2012
Typesoort
Feeserpeton oklahomensis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Feeserpeton[1] is een geslacht van uitgestorven parareptielen uit het Vroeg-Perm van Richards Spur, Oklahoma. Het is bekend van de enige soort Feeserpeton oklahomensis, die in 2012 werd benoemd op basis van een bijna complete schedel. Feeserpeton is een lid van de clade Lanthanosuchoidea en is een van de vroegste parareptielen.

De enige bekende schedel van Feeserpeton is klein, maar goed vergroeide botten, diepe putjes en versleten tanden geven aan dat het individu bijna volwassen was toen het stierf. Grote oogkassen kunnen erop wijzen dat Feeserpeton een nachtdier was. De schedel is bijna compleet, ontbrekende delen zijn de premaxilla (een bot aan het uiteinde van de snuit) en het jukbeen (een bot dat het wanggebied vormt).

Een CAT-scan van de schedel

Een combinatie van kenmerken onderscheidt Feeserpeton van andere verwante parareptielen, waaronder een driehoekige schedel, grote caniniforme tanden in de boven- en onderkaak en postorbitale botten achter de oogkassen die veel groter zijn dan de nabijgelegen squamosa. Een deel van het verhemelte is zichtbaar aan de rechterkant van de schedel, waardoor veel versleten palatale tanden zichtbaar zijn. De tanden in de onderkaak zijn verborgen onder de botten van de bovenkaak, maar CT-scanning heeft aangetoond dat er aan elke kant een enkele rij tanden van meestal kleine tanden is. Twee tanden zijn veel groter dan de rest, vergelijkbaar in grootte met de vergrote caniniformen van de bovenkaak. De hersenpan wordt bewaard aan de achterkant van de schedel en omvat de stapes of stijgbeugel, een bot dat zelden wordt bewaard bij parareptielfossielen. Feeserpeton heeft een groot opisthotisch bot in zijn hersenpan, vergelijkbaar in grootte met dat van een ander parareptiel uit het Vroeg-Perm genaamd Acleistorhinus.

De holotype schedel van Feeserpeton, gecatalogiseerd als OMNH 73541, werd gevonden in de Dolese Brothers Limestone Quarry nabij de stad Richards Spur, Oklahoma. Er zijn ook verschillende andere parareptielen gevonden van Richards Spur, waaronder Bolosaurus, Colobomycter, Delorhynchus, Microleter en een acleistorhinide. OMNH 73541 is geconserveerd in een kleirijke calcietknobbel die tijdens de bereiding is verwijderd. CT-scans van de schedel onthulden veel interne details. Het exemplaar werd in 2012 beschreven als een nieuw geslacht en een nieuwe soort. De geslachtsnaam Feeserpeton eert Mike Feese, een manager van de steengroeve van Dolese Brothers die ook fossielenverzamelaar was, en de soortaanduiding oklahomensis verwijst naar Oklahoma, de staat waarin het werd gevonden.

De hersenpan verschaft informatie over de verwantschappen van Feeserpeton

Feeserpeton werd opgenomen in een fylogenetische analyse toen het voor het eerst werd benoemd in 2012. Het nestelde zich in de clade Lanthanosuchoidea, een slecht bekende groep die de parareptielen Acleistorhinus en Lanthanosuchus omvat. Feeserpeton bleek een basaal lid van deze groep te zijn, het zustertaxon van een clade die Acleistorhinus en Lanthanosuchus omvat. Kenmerken die Feeserpeton in Lanthanosuchoidea plaatsen, zijn onder meer een richel op het voorhoofdsbeen boven de oogkas, een plaatachtig supraoccipitaal bot met een middenkam op de hersenpan en een inkeping halverwege de rand van de achterkant van de schedel. Feeserpeton is het oudste lid van de clade. Hieronder is een cladogram van de analyse die de positie van Feeserpeton laat zien:



Seymouria





Limnoscelidae



Diadectidae



Amniota

Synapsida


Reptilia


Captorhinidae




Paleothyris




Araeoscelidia



Younginiformes





Parareptilia

Mesosauridae



Millerosauria

Eunotosaurus



Millerettidae





Microleter




Australothyris



Lanthanosuchoidea

Feeserpeton




Lanthanosuchus



Acleistorhinus






Nyctiphruretus


Bolosauridae

Eudibamus



Belebey



Procolophonia



Macroleter




Bashkyroleter bashkyricus



Bashkyroleter mesensis



Nycteroleter



Emeroleter



Rhipaeosaurus






Bradysaurus




Pareiasuchus



Scutosaurus







Procolophon




Owenetta



Barasaurus