iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ceratium
Ceratium - Wikipedia Naar inhoud springen

Ceratium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ceratium
Ceratium
Taxonomische indeling
Rijk:Protozoa (Oerdiertjes)
Stam:Myzozoa
Klasse:Dinophyceae
Orde:Gonyaulacales
Familie:Ceratiaceae
Geslacht
Ceratium
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ceratium op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ceratium is een geslacht van eencelligen dinoflagellaten uit de orde Gonyaulacales en de familie van de Ceratiaceae. De grote eencellige organismen leven in zout en zoet water.

De cellen zijn groot. De punt van het episoom is sterk verhoogd of zelfs gevormd tot een apicale hoorn, het hyposoom heeft twee of meer antapicale hoorns. Het cingulum zit min of meer in het midden. Ceratium-soorten hebben geelbruine chloroplasten. Bij mariene soorten is er anisogamie met een zygotische nucleaire faseverandering. Vegetatief vermenigvuldigen ze zich door een schuine lengtedeling, waarbij de bepantsering schuin op de sulcus wordt opgesplitst en vervolgens wordt aangevuld met de cellen.

Ceratium zijn uitsluitend in het water levende organismen die in zoet en zout water voorkomen. In grote hoeveelheden kunnen ze een zogenaamd rood tij veroorzaken, waarbij ze het water bruin kleuren. Sommige soorten zijn in staat tot bioluminescentie.

Taxonomische veranderingen

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 stelden Gómez, F., Moreira, D. en López-García, P. voor het grote genus Ceratium op te splitsen op grond van DNA-onderzoek. Zij plaatsten de zoutwatersoorten in een nieuw genus Neoceratium. Dit bleek echter in te druisen tegen de regels van de ICBN omdat er een oudere genusnaam was,Tripos Bory, 1823, die voorrang had. [1]