I begyndelsen af 1900-tallet opstod der med F. de Saussure som nøgleskikkelse en moderne lingvistik som forenede de sproghistoriske og grammatiske traditioner, samtidig med at den markerede et brud med visse traditionelle antagelser om sprog.
Den antagelse som var afgørende for lanceringen af den moderne lingvistik, var tanken om at menneskesprog udgjorde et genstandsområde med sine egne love og væsenstræk, som ikke lod sig aflede af generelle træk ved verden i al almindelighed. Den moderne lingvistik var dermed i sit udgangspunkt strukturel, dvs. dens opmærksomhed var rettet imod beskrivelsen af hvordan sproglige størrelser hænger sammen med andre sproglige størrelser – snarere end imod spørgsmålet om hvordan sprog hænger sammen med resten af verden. Grundtræk af lingvistikken i 1900-tallet kan beskrives med udgangspunkt i nogle af Saussures såkaldte dikotomier, dvs. begrebspar som langue-parole, synkroni-diakroni, udtryk-indhold og syntagmatiske over for paradigmatiske relationer.
Langue-parole, dvs. sproget som system over for sproget i brug, har som synsvinkel været helt grundlæggende for den strukturelle lingvistik: En egentlig videnskab om sproget handler ifølge dette tankesæt om det abstrakte sprogsystem, der findes bag de ofte fragmentariske, modsigelsesfulde og mangelfulde data, som er det umiddelbart iagttagelige. En sprogteori er for denne betragtning således en teori om sproget som immanent (selvstændigt) system, snarere end en teori om sproget som en del af verden. Dette grundsynspunkt er blevet fremhævet bl.a. i den danske version af strukturalismen, glossematikken, og senere på en noget anderledes måde i den generative grammatik (se Chomsky), baseret på begrebsparret competence-performance. Senere lingvistiske skoler har dog i stigende grad anfægtet denne dikotomi-tænkning og i stedet taget udgangspunkt i sprogets funktioner og dets samfundsmæssige og kognitive forankring, jf. fx William Labov; George Lakoff; Ronald Langacker og M.A.K. Halliday.
Synkroni-diakroni udtrykker modsætningen mellem iagttagelsen af et fænomen på et givet tidspunkt og studiet af dets historiske udvikling. Mens Saussure selv så de to synsmåder som ligeberettigede, lagde strukturalismen hovedvægten på det synkrone, ahistoriske studium af sproget. Selvom den historiske lingvistik i de senere år igen har fået en central placering, var lingvistikken i det meste af 1900-tallet domineret af synkrone, teoretisk-deskriptive strømninger.
Udtryk-indhold. Sprog er tegnsystemer: Den sproglige størrelse, realiseret som lyd eller skrift, kan ses som udtrykssiden af et tegn (Saussure: signifiant), mens det betegnede (Saussure: signifié) udgør tegnets indholdsside. Denne opfattelse af tegnet kendes allerede fra Aristoteles og Augustin. For Saussure og siden især for Louis Hjelmslev er tegnopfattelsen helt central, og begge anser lingvistikken for en gren af en generel videnskab om tegnsystemer, semiotik eller semiologi.
Syntagmatiske over for paradigmatiske relationer. Relationerne mellem de størrelser, som sproget er bygget op af, kan anskues på to måder: som samarbejdende led i komplekse sproglige forløb, dvs. syntagmatisk, eller som alternative valgmuligheder i det sproglige system, paradigmatisk.
Indtil den generative grammatiks opståen dominerede det paradigmatiske synspunkt på grammatikken. Betegnelsen ’paradigmatisk’ er indført af Hjelmslev under inspiration fra en af de mest livskraftige dele af den klassiske grammatik, opstillingen af bøjningsmønstre (paradigmer = ’mønstereksempler’) for forskellige ordklasser med tilhørende regler for brugen af de forskellige former, fordelt efter grammatiske kategorier. Danske verber (udsagnsord) har fx kategorien tempus (tid) og skelner her mellem præsens (nutid), som i henter og præteritum (datid), som i hentede. Datid over for nutid udgør således paradigmatiske valgmuligheder, mens relationen mellem verbet hente og tempusformen (enten -r eller -ede) samt mellem verbet og andre sætningsled er et syntagmatisk samarbejde.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.