Islam, dvs. Koranen og de deraf afledte skrifter (fx hadith) samt de islamiske retsskoler, rummer kun rudimentære ideer og forskrifter om samfundets politiske indretning. Nutidige islamiske retninger bygger deres forestillinger om en folkelig deltagelse i magtudøvelsen på sådanne ideer som Allahs absolutte suverænitet, og eftersom ethvert menneske anses for at være Allahs stedfortræder, opbygger man på dette grundlag en slags utopisk-egalitær samfundsorden. Andre islamiske tænkere tolker begrebet shura, dvs. en slags rådsforsamling, som forløber for et islamisk funderet parlament (se islamisk stat).
Da den islamiske verden i 1800-tallet begyndte at interessere sig for Europa, dets kultur og samfund, begyndte den så småt også at indføre begreber og reformer efter europæisk forbillede. Tyrkiet (Osmannerriget) var først med en reform i 1808, der tildelte individet visse rettigheder over for sultanen; i 1876 trådte en forfatning kortvarigt i kraft, men blev effektivt modarbejdet af religiøse kræfter. I 1882 fik Egypten en forfatning, i 1906 Persien. I disse tilfælde gjaldt reformerne kun små eliter; først med den republikanske forfatning i Tyrkiet i 1924 blev hele nationen tilkendt suverænitet. I løbet af 1900-tallet fik de fleste stater med muslimsk dominans efterhånden forfatninger og politiske strukturer af vestlig karakter, omend det i mange tilfælde er mere af navn end af gavn; selv stater, der direkte kalder sig islamiske, som Pakistan og Iran, har indført parlament og forfatningsdomstol.
I den islamiske verden er det fortsat problemfyldt at skabe og videreudbygge livskraftige, resultatgivende politiske institutioner og processer med folkelig forankring. En blandt flere årsager hertil ligger gemt i den vidtstrakte korruption, som præger de fleste muslimsk prægede stater, og som hænger sammen med, at de fra gammel tid er præget af familie-, slægts- og stammefællesskaber. Sådanne grundlæggende fællesskabsformer er langt ældre end islam.
I den vestlige verden indebærer begrebet civilsamfund, at der dannes grupper og institutioner, som står uafhængigt i forhold til staten og i en vis forstand udgør en modvægt til denne. Set i forhold til det statslige magt- og kontrolapparat kunne de islamiske institutioner og grupperinger udefra tage sig ud som en form for civilsamfund. De er imidlertid forankret i en religion, som forholder sig autoritært og stationært i næsten alle samfundsmæssige sammenhænge; kun i meget begrænset omfang tillægges individet ret og fornuftsmæssig kapacitet til at udvikle og udtrykke kritiske holdninger til alle livets forhold. Muslimske samfund har, uanset om de er stamme-, klan- eller familiedominerede eller ej, endnu ikke udviklet et samfundskodeks, der støtter individet og dets selvstændighed.
De islamiske lande har fra de senere årtier af 1900-tallet skabt internationale organisationer med en betragtelig indflydelse; de rige olieresurser har i høj grad været medvirkende til denne proces. Den mest omfattende og tungtvejende af disse er uden tvivl OIC (Organization of Islamic Cooperation) med 57 medlemsstater (2016). OIC blev dannet i 1969, og også Tyrkiet er medlem.
I den ca. 1,6 mia. store muslimske verdensbefolkning – umma, dvs. fællesskab – er den arabiske del af helt afgørende betydning. Arabien er islams hjerte og hoved. Byerne Mekka og Medina indtager såvel tros- som følelsesmæssigt en central plads for enhver muslim, og al-Azhar moskéen og universitet i Cairo regnes stadig for den afgørende autoritet i tolkningen af Koran, sunna og hadith – også efter at den som bærer af sunnismens tradition siden 1979 og den iranske revolution har måttet se den shiitiske tradition styrket og mere handlekraftig.
For den vestlige verden, og særlig for det nærliggende Europa, er det af afgørende betydning, hvorledes den økonomiske, sociale og politiske udvikling former sig i den arabiske del med dens ca. 400 mio. store og hastigt voksende befolkning. Et afgørende spørgsmål er, i hvilken udstrækning dette område kan magte befolkningstilvæksten og ikke mindst tage hånd om ungdommen under 30 år (som ofte udgør 40 procent af befolkningen) og forberede den på en omverden, der er i fuld færd med at tildele viden og videnskab stadig mere afgørende betydning. Magter disse lande ikke det, vil det efter alle indikatorer at dømme lede til endnu alvorligere samfundsmæssige modsætninger.
Med den dybt rodfæstede rolle, som islam spiller, og hvor alle forsøg på at efterligne vestlige politiske ideer og styreformer endnu ikke har haft afgørende gennemslagskraft, afhænger meget af hvilken udformning af islam, der vil vinde overhånd: islamisme, reformisme eller modernisme. Tilstedeværelsen af en voksende muslimsk befolkningsgruppe i Europas lande understreger det store og endnu åbne spørgsmål om, i hvilken udstrækning den åndeligt-kulturelt vil følge i hjemlandenes fodspor eller udvikle sin egen Euro-islam. Nogle europæiske iagttagere udtrykker bekymring for, at store og velbeslåede islamiske organisationer som Det Muslimske Broderskab vil få en dominerende rolle som tilbagesøgende til islams rødder og herved bl.a. hæmme muslimernes integration i Europa. Broderskabets motto er: "Allah er vort mål. Profeten er vor leder. Koranen er vor lov, og Jihad er vor vej. At dø for Allah er vort højeste håb."
Den internationale bekymring for den arabiske udvikling kan bl.a. aflæses i Arab Human Development Reports, der er selvstændigt udarbejdet af arabiske forskere og specialister og udgivet under United Nations Human Development Programme (UNHDP). De har bl.a. handlet om nødvendigheden af at udvikle et arabisk videnssamfund samt nødvendigheden af at skabe et samfund præget af frihed og ikke mindst individuel frihed, uden hvilken det ikke vil være muligt at fremme kundskabsudviklingen og den enkeltes kreativitet. På begge punkter viser rapporterne, at den arabiske verden starter fra bunden. Forfatterne finder ikke, at den arabiske verden har et problem i islam i sig selv, men peger derimod på, at islam er en religion, der opmuntrer til at udvikle menneskets søgen efter viden og sandhed, ja, at islam var grundlaget for og den drivende intellektuelle kraft i den islamiske civilisations storhedstid fra ca. 900 til 1300, før en religiøs og åndelig modbevægelse satte ind og kvalte kreativiteten.
Rapporterne opstiller tre udviklingsmuligheder, mellem hvilke der kan og skal vælges: (1) Bevare status quo. Passivitet vil føre til voksende sociale konflikter af voldelig og væbnet art. Den udvikling vil i længden forværre udsigten til forbedringer for menneskers udvikling i den arabiske verden, frygter forfatterne. (2) Izdihar-alternativet, som forfatterne kalder den "ideelle vej". Izdihar er den arabiske betegnelse for en blomstrende udvikling, der, når den slår rod, skaber trivsel og bereder et solidt grundlag for frihed og god regeringsførelse. Hermed peger forfatterne på, at katastrofen kan undgås ved at sætte en reform i gang, som vha. fredelige forhandlinger kan føre til en omfordeling af magten i de arabiske lande i en overgangsfase og munde ud i regimer, hvor alles frihed beskyttes, hvor alle har reel mulighed for at få indflydelse på den politiske proces uanset politisk eller religiøst ståsted, og hvor landet styres vha. åbne og ansvarlige offentlige institutioner, herunder en uafhængig dommerstand. (3) Reform baseret på pres udefra – det "halvhjertede scenario", mener forfatterne. Ikke det mest ideelle, men efter deres mening dog en pragmatisk måde at fremme reform i de arabiske lande, for så vidt som der kan etableres et samarbejde mellem ligeværdige partnere og på baggrund af følgende kriterier: Processen skal ledes af arabere og være bygget på arabiske ønsker og ejerskab; leve op til internationale menneskerettighedsstandarder; inddrage alle sociale grupper og respektere de resultater, som frit vælges af borgerne.
Rapporternes forfattere omtaler den israelsk-palæstinensiske konflikt og den vestlige invasion i Irak som altødelæggende for reformer i regionen. Begge giver arabiske ledere en undskyldning for at udsætte demokratiseringsprocessen i deres egne lande under henvisning til truslen udefra. De tvinger arabiske reformkræfter til at fokusere på bekæmpelse af besættelserne, hvilket begrænser udsigten til fredelige reformer yderligere.
Spørgsmålet om menneskerettigheder frembyder et problem for de muslimske lande i forhold til den vestlige verden. I 1990 vedtog OIC på et topmøde i Cairo "Cairo Erklæringen om Menneskelige Rettigheder i Islam" (CDHRI). Den afviger i fundamentale henseender fra Verdenserklæringen om Menneskerettigheder (1948) ved at fremholde, at den uforbeholdent kun anerkender de deri erklærede rettigheder, som er i overensstemmelse med sharia, dvs. islamisk lov. Grundproblemet ligger i, at mens Verdenserklæringen om Menneskerettigheder udspringer af en naturalistisk filosofi, og altså er en menneskelig konstruktion, så er islam en åbenbaret og evigt uforanderlig tro, som er Allahs domæne alene. CDHRI understreger som sit grundlag, at islam er "den sande religion", og umma beskrives som "det bedste samfund", og at den spiller "en civiliserende og historisk" rolle.
CDHRI er imidlertid blevet kritiseret for ikke at godkende og støtte mænds og kvinders ligestilling og for at bekræfte mandens forrang. Kvinden garanteres lige værdighed, men ikke lighed i andre henseender. Manden alene får ansvaret for at opretholde familiens forsorg. Den kritiseres for ikke at opretholde religionsfrihed, hvilket bl.a. ses af, at mens det forbydes at pålægge ægteskabsrestriktioner under henvisning til race, farve og nationalitet, så udelukkes bemærkelsesværdigt nok religion fra listen. Foruden at diskriminere mod kvinder er det også blevet påpeget, at erklæringen udøver utålelig diskriminering af ikke-muslimer. Det er i øvrigt interessant at konstatere, at mens henvisninger til sharia findes overalt i 1990-erklæringen, så glimrer de med deres fravær i en lignende erklæring fra 1980; det synes at afspejle en religiøs radikalisering på en bred islamisk front.
Den Europæisk-Arabiske Dialog (EAD) blev påbegyndt af Frankrig og Libyen. I 1973 mødtes den franske præsident Georges Pompidou med den vesttyske kansler Willy Brandt og bekræftede den europæiske hensigt om at gå i dialog med araberne. Der blev holdt en række møder mellem repræsentanter for det daværende EF og Den Arabiske Liga, og sidenhen er der blevet oprettet en række samarbejdsorganer mellem EU og de arabiske stater både på regerings- og parlamentarisk niveau, fx Parlamentary Association for Euro-Arab Cooperation. Set fra et islamisk perspektiv kan dette måske udlægges som, at Europa er flyttet fra at være dar al-harb, dvs. krigens verden, hvor krig mod de vantro er obligatorisk, til at være dar al-sulh, dvs. et område dækket af en fredstraktat. Der findes både vestlige og islamiske iagttagere, der opfatter Europa som en del af dar al-Islam, altså af den islamiske verden.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.