Betegnelsen islamisk fundamentalisme er skabt i Vestens medier i 1970'erne og bruges om personer og grupper, der med udgangspunkt i en bogstavelig tolkning af Koranen fastholder nødvendigheden af, at islamiske stater opretholder eller indfører det islamiske retssystem som den moderne stats juridiske fundament for at undgå, at ikke-islamiske traditioner vinder indpas.
Hele den islamiske verden har siden midten af 1970'erne oplevet etablering af grupperinger, der politisk arbejder for en reislamisering af de muslimske stater i overensstemmelse med de principper, som ifølge deres opfattelse foreskrives i den islamiske tradition. I enkelte tilfælde har islamiske grupper indledt en voldelig politisk kamp mod det eksisterende politiske system; det gælder fx for Syrien, Egypten og fra 1992 også for Algeriet. Ingen af disse steder er det lykkedes islamiske grupperinger at sikre sig den politiske kontrol. Derimod har politiske islamiske grupper haft held til at sikre sig den politiske magt i Iran (1979) og i Sudan (1989). Saudi-Arabien har siden sin etablering som moderne nationalstat i 1932 været styret i overensstemmelse med det, saudiske muslimske lærde har betegnet som sande islamiske traditioner.
I Tunesien, Libanon og Jordan og også i Egypten, Syrien, Pakistan, Bangladesh og Malaysia har andre islamiske grupperinger været fortalere for at reislamisere de enkelte samfund uden brug af vold.
Militante fundamentalistiske grupper begyndte allerede under borgerkrigen i Libanon at rette angreb mod vestlige interesser, og Hizbollah var blandt de grupper, som tog flere vestlige gidsler. Gennem 1990'erne gennemførte militante grupper i Egypten attentater på udenlandske turister; også i Algeriet blev personer fra Vesten dræbt. I 1993 fandt et terrorangreb på World Trade Center i New York sted, og amerikanske militære styrker har været mål for militante fundamentalistiske gruppers angreb i Saudi-Arabien og i Yemen. Terrorangrebene 11.9.2001 på World Trade Center i New York og Pentagon i Washington, D.C. (se 11. september) gjorde det klart, at nogle islamiske militante og fundamentalistiske grupper mener det alvorligt, når de fastholder, at de agter at gennemføre angreb på mål i den vestlige verden.
Det var den islamistiske bevægelse al-Qaeda, under ledelse af Osama bin Laden, der stod bag angrebet den 11.9.2001; det udløste en invasion af og en efterfølgende lang krig i Afghanistan. Siden har bl.a. den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003 og den efterfølgende blodige borgerkrig samt konflikter i andre islamiske lande, ikke mindst Den Syriske Borgerkrig, skærpet de radikale islamisters profil. Et højdepunkt var, da den yderligtgående sunnimilits ISIS i 2014 udråbte et nyt kalifat med base i Raqqa i Syrien. ISIS kontrollerer store områder i Syrien og Irak, ligesom talrige guerilla- og terrorbevægelser andre steder hævder at være loyale mod ISIS. Bevægelsen har endvidere inspireret til blodige terrorangreb i Europa.
Debatten om islams betydning for indretningen af samfundet er ikke ny. Traditionelt har det været overdraget de religiøse retslærde, ulama, at fortolke Koranen og dermed at konkretisere rammerne for det eksisterende politiske system. De personer, der siden midten af 1970'erne har formuleret islamisternes synspunkter, har imidlertid sjældent været islamiske lærde, men personer med en verdslig uddannelse som ingeniører, jurister, lærere eller samfundsvidenskabeligt uddannede. Den moderne islamisme er derfor ofte snarere politisk end religiøs.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.