Vasaløbets rødder kan spores til 1521, hvor den senere svenske konge Gustav Ericsson Vasa flygtede fra den danske konge Christian II. Efter Blodbadet i Stockholm, hvor Christian II havde halshugget størstedelen af den svenske adel, forsøgte den unge adelsmand Gustav Ericsson Vasa i byen Mora at samle byens borgere til en opstand mod den danske konge.
Det lykkedes ikke i første omgang, og derfor besluttede den unge Vasa at flygte mod vest i retning mod Norge (den modsatte løbsretning af nutidens Vasaløb!). Moras indbyggere ombestemte sig imidlertid kort efter, og overleveringen beskriver, hvordan byen besluttede sig for at sende de to bedste skiløbere efter Gustav Ericsson Vasa. De to skiløbere indhentede Gustav Vasa 90 kilometer senere ved byen Sälen. Her blev han overtalt til at vende om og lede den efterfølgende opstand mod det danske overherredømme.
Den lange skitur gennem Dalarna blev senere til en svensk nationalfortælling om den nationale frihedskamp mod Danmark. Og det var denne historie, der i 1921 inspirerede den lokale journalist og redaktør for Vestmanlands Läns Tidning, Anders Pers, til at skrive en længere artikel om flugten.
Anders Pers var selv en meget stærk fortaler for moderne folkeoplysning, og han var desuden politisk engageret og meget interesseret i at fremme sundhed og motion blandt den svenske almene befolkning. Hans drøm var at skabe en begivenhed, der både kunne fejre Gustav Vasas bedrift, blive et nationalt samlingspunkt for alle svenskere på tværs af forskellige samfundslag og samtidig gerne fremme interessen for langrend.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.