Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Perioden havde stor byggeaktivitet, og man byggede typisk i brændt tegl kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger, og særligt var der præference for høje spidsbuer.
I den gotiske periode fra midten af 1400-tallet og frem mod Reformationen i 1536 udførte man diverse arbejder i kirken.
Først blev skibets vestende delvist muret om, så blev koret overhvælvet og korbuen omdannet, hvorefter tårnet kom til i vest. Dernæst blev skibet overhvælvet, hvorefter apsissen blev skilt fra koret med en mur, og endelig tilføjede man våbenhuset ved skibets sydside.
Efter at korhvælvet og apsisbuen blev ommuret, men før korets kalkmalerier var udført omkring 1525, blev apsissen skilt fra koret med en mur. Den var formentlig opført i bindingsværk eller træ. Udhuggede spor til murens fastgørelse i apsisbuen ses fortsat, men alle andre spor er forsvundet. Muren har sikkert været opført for at omdanne apsis til sakristi (præsteværelse), som det er sket mange andre steder i senmiddelalderen. Hvornår lukkemuren blev nedtaget vides ikke, men den stod sandsynligvis endnu, da en præstedør blev brudt i apsissens sydside.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.