iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://lex.dk/Stenløse_Kirke_-_Odense_Kommune
Stenløse Kirke – Odense Kommune – Lex

Faktaboks

Sogn
Stenløse Sogn
Provsti
Hjallese Provsti
Stift
Fyens Stift
Kommune
Odense Kommune
Stenløse Kirke – Odense Kommune
Den romanske kirke består af et kor med apsis og skib. I gotisk tid gennemgik kirken en række ombygninger, hvor også et tårn og et våbenhus blev tilføjet. Foto: 2015.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Stenløse Kirke er en fint bevaret romansk kirke med større til- og ombygninger fra den gotiske periode, der vidner om senmiddelalderens nye smag og behov til kirken. Desuden er der i kirken bevaret forskellig stykker inventar fra kirkens lange historie, herunder usædvanlige kalkmalerier, en overdådig, gotisk, jernbunden dør og en fornemt udskåret prædikestol fra 1584.

Kirken ligger i landsbyens nordlige udkant ved en allé fra bygaden. Den omgives mod nordøst og øst af marker, mens der i årtierne efter 1950 er fremvokset et større parcelhuskvarter nordvest for kirken og navngivet efter værnehelgenen, Skt. Clemens.

Kirkebygningen

Den romanske kirke består af et kor med apsis og skib. I den sengotiske periode opførte man et tårn mod vest, hvis øverste del dog er fornyet 1606, og tilføjede et våbenhus mod syd.

I dag er kirken hvidkalket, og den har røde tegltage.

Den romanske kirke

Kirken er opført i den romanske periode i årene 1120-1130. De romanske kirker kendetegnet ved brug af runde buer blev bygget af natur- og teglsten, og i Stenløse er den ældste del af kirken opført i granit.

I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord. Syddøren er endnu i brug om end i omdannet form, mens norddøren er muret til. Både korets og skibets langmure samt apsissen har haft små romanske vinduer, som endnu i romansk tid er muret om med teglsten. Apsissen har haft tre vinduer, hvoraf det midterste blev genåbnet i 2014.

De gotiske om- og tilbygninger

Stenløse Kirke – Odense Kommune
En række arbejder blev udført i kirken fra midten af 1400-tallet og frem mod Reformationen i 1536. Her blev både kor og skib overhvælvet og korbuen blev muret om. Foto: 2015.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Perioden havde stor byggeaktivitet, og man byggede typisk i brændt tegl kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger, og særligt var der præference for høje spidsbuer.

I den gotiske periode fra midten af 1400-tallet og frem mod Reformationen i 1536 udførte man diverse arbejder i kirken.

Først blev skibets vestende delvist muret om, så blev koret overhvælvet og korbuen omdannet, hvorefter tårnet kom til i vest. Dernæst blev skibet overhvælvet, hvorefter apsissen blev skilt fra koret med en mur, og endelig tilføjede man våbenhuset ved skibets sydside.

Efter at korhvælvet og apsisbuen blev ommuret, men før korets kalkmalerier var udført omkring 1525, blev apsissen skilt fra koret med en mur. Den var formentlig opført i bindingsværk eller træ. Udhuggede spor til murens fastgørelse i apsisbuen ses fortsat, men alle andre spor er forsvundet. Muren har sikkert været opført for at omdanne apsis til sakristi (præsteværelse), som det er sket mange andre steder i senmiddelalderen. Hvornår lukkemuren blev nedtaget vides ikke, men den stod sandsynligvis endnu, da en præstedør blev brudt i apsissens sydside.

Kirkens indre

Kalkmalerier i Stenløse Kirke – Odense Kommune
I kirken er der bevaret kalkmalerier fra to perioder. Fragmentet af en rankeudsmykning er fra sengotisk tid, omkring år 1525. Skjoldefrisen og to nytestamentlige scener er fra renæssancen, omkring år 1580. Til venstre ses den genopstandne Kristus. Foto: 2015.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Kirken er i det indre hvidkalket med kalkmalede dekorationer.

Kirkerummet bærer i høj grad præg af dets krydshvælvede lofter. Hvælvene kom til i den gotiske periode, hvor man med teglstenene nu kunne lave de lette, opadstræbende hvælv. Her erstattede man det oprindelige bjælkeloft med hvælv, som man byggede ind i den eksisterende, romanske kirke. Korbuen har i katolsk tid været flankeret af to sidealtre.

I apsissen er der bevaret et halvkuppelhvælv, som formentligt er samtidigt med ommuringen af vinduerne i den romanske periode.

Kalkmalerier i Stenløse Kirke

I Stenløse Kirke er der bevaret kalkmalerier fra to perioder, der er flettet sammen i en udsmykning. De kan ses i skibets østligste hvælv, hvor der er et fragment af en rankeudsmykning fra omkring 1525 i sengotikken over korbuens top. Nedenunder er der en frise af skjolde med to nytestamentlige scener fra omkring 1580 i renæssancen.

Til venstre er afbildet Kristus og den vantro Thomas, mens billedet til højre viser en usædvanlig opstandelsesscene, hvor Kristus træder både døden og djævlen under fode.

Inventar i Stenløse Kirke

I Stenløse Kirke er inventaret fra flere forskellige perioder, hvor særligt middelalderen og renæssancen er rigt repræsenteret. I modsætning til det rige 1600-talsinventar er både 1700- og 1800-tallet ganske sparsomt repræsenteret i kirken.

Middelalderens inventar

Jernbunden dør i Stenløse Kirke – Odense Kommune
Den overdådige jernbundne dør er fra 1489. Den er inddelt i seks rækker med en latinsk tekst. Rækkerne inddeles af vandrette jernbånd, som har liljeformede ender. Foto: 2015.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

I korbuen står der en romansk døbefont af granit. Dens kumme har på siden et relief af slyngede bladranker.

Fra den sene middelalder er der bevaret en rigt udsmykket jernbunden dør fra 1489. Den er med vandrette jernbånd med liljeformede ender inddelt i seks rækker med en latinsk tekst, der kan oversættes til, ”I det Herrens år 1489, hellige Clemens, bed for mig”. Det henviser formentlig til kirkens middelalderlige værnehelgen, Sankt Clemens.

Renæssances inventar

Prædikestolen fra 1584 er udført i renæssancen. Den består af en kurv med fire fag, hvoraf det ene fungerer som dør. I de resterende fag har den arkader med relieffer af våbenskjolde og et med bladornamenter. På hjørnerne er der pilastre, dvs. halvsøjler.

Døren har en indskrift på latin, der kan oversættes til, ”Otto Brockenhuus og hans ædle hustru Catharina, der er et strålende medlem af slægten Venstermand, opsatte for Kristi hellige tjenere denne prædikestol, hvorfra den levende Guds rette lærdomme skal lyde, 1584”.

Nyere tids inventar

Alter i Stenløse Kirke – Odense Kommune
Kirkens alterbord og alterprydelse er fra 2015. Alterbordet i sort granit er udført efter tegning af Kirsten Lockenwitz, som også har udført alterprydelsen, der er et forgyldt krucifiks med Kristi legeme i plexiglas og metal. Foto: 2015.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Alterbordet fra 2015 er udført af sort granit efter tegning af Kirsten Lockenwitz. Herover har samme kunstner udført et krucifiks af forgyldt aluminium med Kristi legeme i plexiglas og metal.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig