taaleri eräs vanha hopearaha mm. Saksassa
taara päällyksen paino
taaro eräs tropiikissa viljeltävä vehkakasvi (Colocasia esculenta); sen syötävä mukula ¶ Harvemmin asussa "taro".
tabasko voimakkaanmakuisista pippurikastikkeista virheellisesti käytetty nimitys ¶ Sana Tabasco on eräiden tämäntyyppisten kastikkeiden tavaramerkki.
tabernaakkeli ilmestysmaja; ehtoollisleivän säilytyskaappi katolisessa kirkossa; eräiden uskontokuntien jumalanpalveluspaikka
tabletti pienehkö, noin kirjan kokoinen, yleensä kosketusnäytöllinen tietokone, "taulutietokone"; nieltävä kiinteä lääke- tms. valmiste, etenkin pienen kiekon muotoinen; muu pienen kiekon muotoinen valmiste, esim. pesuainetabletti; astian alla pidettävä liina, katealunen; digitointipöytä ¶ Alkujaan "tabletti" lääkevalmisteena tarkoittaa litteää, kiekon muotoista nieltävää kappaletta, kun taas pilleri tarkoittaa pyöreää kappaletta. Nämä sanat ovat kuitenkin sekoittuneet toisiinsa. Nykyisin asiatyylissä "tabletti" on yleisnimitys, kun taas sanaa "pilleri" käytetään lähinnä arkityylissä ja etenkin ehkäisytableteista, huumetableteista ja hormoni- tms. tableteista.
tabloidi sanomalehden sivukoko, joka on noin puolet ns. normaalisivusta; sellaisen kokoisena julkaistava lehti; sensaatiohakuinen (tabloidikoossa julkaistava) sanomalehti ¶ Eri tabloidien sivukoot: eurotabloidi (315 mm × 430 mm), pikkutabloidi (289 mm × 400 mm) ja supertabloidi (260 mm × 380 mm). Myös asussa "tabloid" etenkin sivukokoa tarkoitettaessa.
tabu pyhä, kaikesta tavallisesta käytöstä erotettu, kielletty; sellaisen kiellon kohde
tabula rasa [tabula raasa] mieli, johon kokemus ei ole jättänyt jälkiään ¶ Ilmaisu on sitaattilaina latinasta ja tarkoittaa sananmukaisesti 'tyhjä taulu'.
tabulaattori sarkainmerkki; kirjoituskoneen sarkain; taulukointikone
tabuloida järjestää taulukon muotoon
taekwondo [taekvondo] eräs karatea muistuttava, korealaisperäinen kamppailulaji ¶ Nimen kirjoitusasu vaihtelee (taekwon-do, tae kwon do), samoin ääntämisohjeet; Suomen kielen perussanakirja käyttää asua "taekwondo" ja antaa ääntämisohjeen [täkv-], mutta yleinen ääntämys suomessa lienee kirjoitusasun mukainen.
tafti palttinasidoksinen silkkikangas
taido eräs judon sukuinen itsepuolustusmenetelmä ja urheilulaji
taifuuni trooppinen pyörremyrsky eli sykloni Aasiassa ja Tyynellämerellä
taiga pohjoinen havumetsä(vyöhyke), etenkin Siperiassa ¶ Sana on suomessa ongelmallinen, koska se helposti sekaantuu sanaan "taika"; suomalaisessa puheessa g on varsin lähellä k:ta. Ainakaan ei kannata käyttää sellaisia ilmaisuja kuin "taigametsä"! Yleensä "havumetsä" sopii tilalle, joskin siitä puuttuu se eksotiikka, jota sanalla "taiga" tavoitellaan.
taiji [taitsi, taidži] kiinalaisperäinen liikuntamuoto ja siihen liittyvä ajattelu (filosofia) ¶ Usein myös kirjoitusasussa "tai chi", joskus "taichi". Asu "taiji" on kiinalainen nimi pinyinin mukaan kirjoitettuna.
taikonautti kiinalainen avaruuslentäjä (astronautti)
take away [teik öwéi] mukaan otettava (esim. ruoka-annos)
taksi henkilöauto, joka tekee ajoja maksua vastaan; sellaisen auton kuljettaja ¶ Joskus vielä asussa "taxi". Joskus on esitetty vastinetta "vuokra-auto", mutta taksi nimenomaan ei ole vuokrattu auto vaan sellainen, jonka kuljettaja tekee sovitun ajon.
taksoni luokitusyksikkö, ryhmä, taksonominen yksikkö
taksonomia ryhmittely, luokittelu, systematiikka, etenkin eliöiden luokitus
taksonominen taksonomiaan kuuluva t. liittyvä
taktiikka suunnitelmallinen menettely; taistelutaito ¶ Usein "taktiikka" tarkoittaa yksilötasoista tai muuten "pienen mittakaavan" menettelyä ja strategia ns. suuria kuvioita. Alun perin taktiikka tarkoitti sotavoimien käyttämistä yksittäisen taistelun käymiseksi, strategia taas sodan kokonaisjohtoa. Ero on nykyisin hämärtynyt niin, että mitä tahansa suunnitelmallista menettelyä voidaan sanoa joko strategiaksi tai taktiikaksi,
taktiilinen kosketusaistiin (tuntoaistiin) perustuva, kosketus- ¶ Englanniksi tactile. Suunnilleen tai täysin sama kuin haptinen.
taktikko taktiikan osaaja; ovela, taitava ihminen
taktikoida soveltaa erityistä taktiikkaa, toimia taitavasti, ovelasti
taky- pika-; tiheä-
takykardia sydämen taajalyöntisyys, tiheä sykintä
takyoni oletettu valoa nopeampi hiukkanen ¶ Myös asussa "takioni".
talasso- meri-
taleban Afganistania hallinneeseen ääri-islamilaiseen liikkeeseen kuuluva ¶ Myös (harvemmin) muodossa "taliban".
talentti muinaisen Kreikan paino- ja mittayksikkö; (urheilukielessä yms.:) lahjakkuus
talidomidi eräs rauhoittava aine, joka aikoinaan aiheutti pahoja epämuodostumia sikiöille
talismaani valmistettu esine, jonka uskotaan tuottavan onnea tai varjelevan pahalta ¶ Vrt. amuletti.
talonki osakekirjan kantalippu
tamburiini yksikalvoinen pieni rumpu, jossa on kulkuset; vanha provencelainen tanssi
tamili Ceylonin (Sri Lankan) erääseen merkittävään vähemmistökansallisuuteen kuuluva henkilö
tamponi harso-, vanu- tms. tukko, johon imeytetään verta ja kudosnesteitä, etenkin kuukautisveren imeyttämiseen käytetty vanutuppo; puolipallomainen värinlevitin (kirjapainossa) ¶ Virallinen asu ns. -oli-säännön mukainen. Käytännössä o:n pituuden lisäksi myös p:n pituus vaihtelee.
tamponoida (lääketieteessä:) asettaa tamponi; (kirjapainossa:) levittää väriä tamponilla
tampuuri (vanhassa kielessä) eteinen
tamtam kumistin
tandem kahdenajettava polkupyörä; kahden peräkkäin valjastetun hevosen valjakko
tangat [taŋŋat] niukasti peittävät alus- tai uimahousut
tangeerata [taŋŋeerata] sivuta
tangentti [taŋŋentti] käyrää sivuava suora, "sivuaja"; eräs trigonometrinen funktio; kosketin, näppäin ¶ Trigonometriassa suorakulmaisen kolmion terävän kulman x tangentti (tan x tai tg x) on kulman vastaisen kateetin viereisen sivujen suhde viereiseen kateettiin.
tango Argentiinasta peräisin oleva paritanssi
tanka eräs japanilaisperäinen, tavallisesti viisirivinen runomuoto; = thangka
tankkeri säiliöalus
tankki nestesäiliö; (vanh. ja ark.) panssarivaunu
tanniini parkkihappo ¶ Tanniinit ovat joukko orgaanisia, joita esiintyy kasveissa.
tanoreksia ruskettumisvimma, yletön pyrkimys rusketuksen hankkimiseen
tanorektikko henkilö, jolla on tanoreksia
tantieemi osapalkka, -palkkio ¶ Aiemmin yritysjohtajien palkkausmuoto, jossa palkka perustui yrityksen liikevaihtoon tai voittoon.
tantra eräitä intialaisia uskonnollisia kirjoituksia; niihin perustuvat, uskonnollisesti tai henkisesti kehittäviksi uskotut harjoitukset ¶ Tantroissa opetetaan naispuolisten jumalien palvontaa ja aistinautintojen valjastamista uskonnon harjoitukseen. Vrt. jooga.
tantrinen tantroihin perustuva
taolaisuus eräs kiinalainen maailmankatsomus, filosofia ja uskonto ¶ Nimi johtuu sen peruskäsitteestä "tao", joka usein suomennetaan sanalla "tie" ja tarkoittaa sopusointuista elämäntapaa. Joskus asussa "daolaisuus"
tapetti sisäseinän verhoamiseen käytetty, seinään liimattu paperi, muovi tai kangas
tapuli (kirkon yhteydessä oleva) kellotorni; ristikkäin pinottu erä sahatavaraa ¶ Tapulioikeus oli merkantilismin kaudella joillekin kaupungeille annettu erioikeus käydä ulkomaankauppaa. Näitä kaupunkeja sanottiin tapulikaupungeiksi. "Aktiivinen tapulioikeus" tarkoitti täysiä oikeuksia, "passiivinen tapulioikeus" vain oikeutta päästää ulkomaisia laivoja omaan satamaan.
taranteli eteläeurooppalainen kellanmusta hämähäkki, Hogna tarantula eli Lycosa tarantula; eräitä isoja amerikkalaisia hämähäkkejä
tarantella taranteli; napolilainen nopeatempoinen kansantanssi; eräs alusvaatekangastyyppi
tarantula = tarantella ¶ Nimitys, jota hämähäkkiharrastajat käyttävät englannin kielen vaikutuksesta.
tariffi vahvistettu maksuperusteiden kokoelma
tariffoida määrätä tariffi
tartaani ruudullinen skotlantilainen villakangas, jota käytetään mm. kiltteihin; eräs Välimerellä käytetty pienehkö yksimastoinen purjealustyyppi
tartar raakajauhelihapihvi (tartarpihvi); yleisemmin: raa'asta lihasta tai kalasta tehty ruoka; eräs majoneesikastiketyyppi (tartarkastike) ¶ Myös asussa "tartari".
tasetti sarjanarsissi (Narcissus tazetta), etenkin pääsiäiskukkana käytetty
tataari erilaisiin mongoli- ja turkkilaisheimoihin kuuluvista ihmisistä käytetty nimitys; eräs turkkilainen kieli ¶ Alkujaan tataareiksi on kutsuttu turkinsukuisia kansoja. Sanat "tataari" ja "tattari" ovat samaa alkuperää. Nykykielessä niiden merkitykset on eriytetty niin, että "tattari" tarkoittaa viljalajia.
tatami budossa (judo ym.) käytetty matto
tattari eräs viljalaji, Fagopyrum esculentum; tataari
tattoo [tatuu] sotilasmusiikkiesitys ¶ Alun perin eräänlainen illalla esitettävä merkkisoitto. Aluksi hollannin mukaisessa muodossa "taptoe".
tatuoida tehdä ihoon pysyviä kuvioita
taumatologia oppi ihmeistä
tautofonia saman tai samanlaisten sanojen (häiritsevä) toistuminen lähekkäin ¶ Vrt. tautologia.
tautofoninen tautofoniaa sisältävä
tautologia kielellinen ilmaisu, joka (häiritsevästi) toistaa aiemmin sanotun; tautofonia; lausuma, joka on tosi sanojensa merkitysten takia ¶ Yleiskielessä sanaa "tautologia" käytetään hyvin usein myös tautofonian merkityksessä. Periaatteessa ero on, että tautologia toistaa aiemmin esitetyn asiasisällön (kenties aivan eri sanoin) kun taas tautofonia on sanahahmojen toistumista (kenties niin, että sanat viittaavat eri asioihin, esim. "kirjailija kirjoitti kirjeen kirjastossa"). Yleensä näitä sanoja käytettäessä tarkoitetaan häiritsevää toistoa tai ainakin toistoa, jota ei ole tarkoitettu eli joka ei ole harkittu teho- tai tyylikeino. Vrt. pleonasmi.
tautologinen tautologiaa sisältävä
taverna pieni ravintola t. kapakka (Italiassa) ¶ Suomen kielessä aiemmin myös asussa "taverni", mutta matkailun yleistyttyä levinnyt italian mukaisessa kirjoitusasussa.
taxfree [täksfrii] veroton (myynti) ¶ Erilaisten tuotteiden veroton myynti esimerkiksi lentoasemilla ja laivoissa. Vähentynyt suomalaisten kannalta sen jälkeen, kun taxfree-myynti EU-maiden välisessä liikenteessä periaatteessa poistui. Kirjoitetaan myös "tax free" ja "tax-free".
taylorismi [teilorismi] eräs työn tutkimuksen ja rationalisoinnin järjestelmä ¶ Pyrkii etenkin tehdastyön tuottavuuden lisäämiseen työ- ja lepoaikojen suhteita, työskentelytapojen yhdistelmiä ym. säätämällä. Saanut nimensä F. W. Taylorista, ja tunnetaan myös nimellä "Taylorin järjestelmä".
teatraalinen mahtipontinen, suurieleinen; teatterimainen
teatteri tila näytelmien t. elokuvien esittämistä varten; näytelmiä esittävä laitos; näytelmätaide ¶ Kuvaannollisesti myös "näyttelemisestä", "lavastetuista" esityksistä, esim. "kokous oli teatteria" 'kokous oli teeskentelyä, valheellista esittämistä'.
teelinen tulokseen tai päätepisteeseen johtava (tilanne) ¶ Kielitieteen termi. Vastakohta: ateelinen.
teema (puheen, kirjoituksen tms.) aihe, esitettävä asia; sävelaihe; lauseen aihe, se mistä jotakin esitetään; sanan ns. merkkimuodot ¶ Kielitieteessä sanalla on erilaisia termimerkityksiä: 1) Sanojen taivutuksesta puhuttaessa "teema" tarkoittaa sanan ns. merkkimuotoja, joista kaikki muut muodot ovat muodostettavissa yleisten sääntöjen perusteella. 2) Lauseopissa "teema" tarkoittaa lauseen osaa, joka ilmaisee, mistä asiasta, esineestä, henkilöstä tms. jotakin sanotaan, vastakohtana reemalle, joka esittää varsinaisen asian. Lauseessa "tänään sataa" on yleensä teemana "tänään" (kerrotaan tästä päivästä) ja reemana "sataa" (kerrotaan, mitä tänään tapahtuu). Joskus tällaisessa merkityksessä käytetään sanaa "topiikki". 3) Eräs semanttinen rooli, josta tavallisemmin käytetään nimitystä patientti.
teesi (painokkaasti esitetty) väite; (logiikassa) todistettava väite
teflon virheellisesti eräästä pinnoitetyypistä ¶ "Teflon" on suojattu tavaramerkki. Sanaa "teflon" käytetään kuitenkin polytetrafluorieteenin tai yleisemmin tarttumattoman pinnoitteen yleisnimenä ja myös kuvaannollisessa merkityksessä mm. viittaamaan ihmiseen, johon arvostelu ei "tartu", ja musiikkiin, joka ei "kosketa" ihmisiä.
teismi yleisnimitys uskonnoille, joissa jumaluus käsitetään persoonalliseksi ja maailmasta erilliseksi mutta siihen vaikuttavaksi ¶ Vrt. deismi, panteismi. Sukulaissanoista ks. ismi. Eri alkuperää (laina ruotsista) on erästä kalalajia tarkoittava sana "teisti".
tekniikka luonnon ja sen lainalaisuuksien hyväksikäyttö ihmisen tarkoituksiin erilaisin välinein; taito, osaaminen ¶ Tekniikkaan ensin mainitussa merkityksessä sisältyvät mm. sähkötekniikka, konetekniikka, puunjalostustekniikka ym. vanhat tekniikan alat sekä esim. geenitekniikka. Tekniikaksi kutsutaan yleensä vain suhteellisen kehittyneitä menetelmiä, joten alkukantaisen ihmisen yhteydessä puhutaan vain esim. taidoista. Toisaalta tekniikaksi voidaan yleisemmin kutsua erilaisia taitoja kuten vaikkapa keihäänheiton taitoa; urheilun alalla "tekniikka" usein viittaa osaamiseen vastakohtana pelkälle lihasvoimalle.
teknikko teknillisen koulun suorittanut; tekniikan osaaja
teknikumi teknillinen oppilaitos (eräissä maissa)
teknillinen = tekninen ¶ Usein tätä muotoa käytetään merkityksessä 'tekniikan alaan kuuluvaa', siis viittaamaan nimenomaan tekniikka-sanan 1. merkitykseen, esim. "teknillinen korkeakoulu". Tällöin "teknillinen" vastaa suunnilleen englannin sanaa "technological", "tekninen" taas sanaa "technical" (vrt. "se on vain tekninen kysymys"). Sanakirjojen mukaan "teknillinen" on kuitenkin vanhentunut.
tekninen tekniikkaa koskeva tai siihen perustuva ¶ Usein väheksyvästi, esim. "tekniset kysymykset" 'käytännön järjestelyjä koskevat asiat' (vastakohtana periaatekysymyksille). Vrt. teknillinen.
teknistyä muuttua tekniseksi tai aiempaa teknisemmäksi
tekno eräs nykyaikainen musiikkityyli, teknomusiikki, joka käyttää voimakkaita, "teknisiä" ääniä; yhdyssanoissa myös: tekniikka-, tekninen
teknokemia teollisuudenala, joka valmistaa kemiallisia kulutustavaroita ¶ Eroaa kemian teollisuudesta siinä, että valmistus ei yleensä perustu synteesiin vaan mekaanisesti tai liuotteiden avulla tapahtuvaan jalostukseen.
teknokraatti tekniikkaa koskevan osaamisensa ansiosta johtavassa asemassa oleva; teknokratian kannattaja
teknokraattinen teknokratian mukainen t. sitä kannattava
teknokratia oppi, jonka mukaan tekniikalla ja sen osaajilla tulisi olla johtoasema yhteiskunnassa
teknologia (kehittynyt) tekniikka; oppi raaka-aineiden jalostusmenetelmistä; oppi tekniikan menetelmistä ja hyväksikäytöstä ¶ Englannin kielen vaikutuksesta on merkitys 'tekniikka' tullut lähes yksinomaiseksi ja vanhemmat, esim. Nykysuomen sivistyssanakirjan kuvaamat merkitykset ovat jääneet pois. Mitään erityistä syytä sanan "teknologia" käyttöön sanan "tekniikka" asemesta ei yleensä ole, sillä useimmiten asiayhteys osoittaa, millaista "tekniikkaa" tarkoitetaan.
teknopolis alue, johon pyritään kokoamaan tekniikan alan yrityksiä ja tutkimusta (ja niihin liittyvää asutusta) ¶ Usein yritysnimen tms. osana. Suunnilleen samassa merkityksessä käytetään monia muitakin iskusanoja kuten teollisuuspuisto, tiedepuisto, teknologiapuisto, tutkimuspuisto, yrityspuisto, innovaatiokeskus ja teknologiahautomo.
teknostressi [tekno-stressi] tietokoneen jatkuvan käytön aiheuttama stressi (ahdistus, eristyminen)
teknosysteemi tuotantoelämän järjestelmä, joka on kehittynyt valtion yläpuolelle ja yhteiskuntaa hallitsevaksi; teknisten järjestelmien kokonaisuus, tekniikka
tekstata kirjoittaa käsin niin, että kukin kirjain on erillinen; (arkik.) lähettää tekstiviesti
teksti kirjoitus; kirjoitusmerkkien jono; kirjoituksella t. sanoilla esitetty asia (esimerkiksi laulun sanat vastakohtana sävelmälle) ¶ Usein "teksti" tarkoittaa erityisesti asiakirjan ns. juoksevaa tekstiä vastakohtana taulukoille, alaviitteille ym.
tekstuaalinen tekstimuotoinen, teksti-
teksturi tekstinkäsittelyohjelma; editori ¶ Nimitys on monien mielestä vanhahtava, Suomen kielen perussanakirjan mukaan arkinen.
tekstuura goottilaisten fonttien alalaji
tekstuuri pintarakenne; pintakuviointi
tele (arkik.) teleobjektiivi; yhdyssanojen alkuosana myös (ja tav.): teletekniikkaan sisältyvä t. perustuva t. kauko-, kauas-
telegrafi (vanh., leikill.) lennätin
telegrammi (vanh., leikill.) sähke
teleksi kaukokirjoitin t. sellaisella lähetetty viesti (engl. telex)
telematiikka (vanh.) datatekniikka t. sen teletekniikkaan liittyvä osuus
telenovela eräs tv-sarjojen tyyppi ¶ Tunteisiin vetoava, kestoltaan pitkähkö mutta rajattu. Peräisin latinalaisesta Amerikasta.
teleobjektiivi kauko-objektiivi
teleologia oppi t. käsitys jonkin tarkoituksesta ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
teleliikenne teletekniikkaan perustuva tiedonsiirto (tietoliikenne)
telepaattinen telepatiaan perustuva
telepatia oletettu sielullinen kaukovaikutus, kuten ajatuksensiirto
teleskooppi etenkin kokoontyönnettävä kaukoputki ¶ Sana esiintyy myös yhdyssanoissa (esim. "teleskooppivapa") kuvaamassa vain vastaavanlaista kokoontyönnettävyyttä.
teletekniikka tekniikan ala, jossa käytetään datan siirtoon tai lähetykseen sähkömagneettisia menetelmiä
teletunnistetieto teleliikenteessä tieto viestin (esimerkiksi sähköpostin) lähettäjästä, vastaanottajasta, ajankohdasta, mahdollisesti otsikosta yms.
televisio liikkuvan kuvan ja äänen välittäminen radioaalloilla tai kaapelin kautta; sellaisia lähetyksiä vastaanottava ja lähettävä laite; sellaista toimintaa harjoittava laitos t. yritys
televisioida lähettää television kautta
telluurinen maapalloa koskeva
temaattinen teemaa koskeva, aihe-; (sävellyksen) teemaa kehittelevä
tematiikka (taideteoksen) teemat; teemojen kehittely taideteoksessa
temperamentti [tempperamentti t. temperamentti] kiivas t. persoonallinen luonne; luonne; luonnetyyppi ¶ Antiikin temperamentti- eli luonneopissa, jonka kehittivät Hippokrates ja Galenos, ihmiset jaettiin neljään luonnetyyppiin, joiden uskottiin johtuvan eri nesteiden hallitsevuudesta ruumiissa sangviininen ("verevä"), flegmaattinen ("limainen"), koleerinen ("sapekas") ja melankolinen ("mustan sapen hallitsema"). Myöhempinä aikoina ovat monet olleet sitä mieltä, että luonnetyyppijako sinänsä voi olla hyödyllinen itsetuntemuksen ja ihmistuntemuksen väline. Temperamentti-sanan p-konsonantin kahdentumisesta ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?
temperoida saattaa juoma (etenkin viini) sopivaan lämpötilaan tarjoilua varten; hehkuttaa (metallia); (musiikissa:) tasavireistää ¶ Temperoida-sanaa käytetään usein virheellisesti viinin tuulettamisesta eli siitä, että viinipullo avataan (ja sisältö ehkä kaadetaan karahviin) hyvissä ajoin ennen nauttimista, jotta viini saa happea.
templaatti pohja, malli ¶ Esim. valmis asiakirjamalli, jota otetaan tekstinkäsittelyssä pohjaksi alettaessa luoda uutta asiakirjaa.
tempo vauhti, tahti; (musiikissa) tahtimitta ¶ Taivutus tempo : tempon, mutta arkikielessä tempo : temmon on melko tavallinen.
temporaalinen aikaa koskeva t. ilmaiseva, aika-; ohimossa esiintyvä t. sitä koskeva, ohimo-
temppeli pyhäkkö, pyhättö ¶ Sanaa käytetään varsinkin muiden uskontojen kuin kristinuskon jumalanpalvelukseen tarkoitetuista rakennuksista, mutta joskus myös kirkkorakennuksista.
tempus verbin aikamuoto ¶ Suomen kielen perustempuksiksi mainitaan yleensä preesens, imperfekti, perfekti ja pluskvamperfekti, minkä lisäksi on perusteltua pitää futuuria omana aikamuotonaan.
tenalji varustus, joka muodostuu kahdesta kulmittain sijoitetusta muurista
tendenssi tarkoitusperä; tarkoitusperäisyys; taipumus
tendo- jänne-
tennis eräs suosittu mailoilla erityisellä kentällä pelattava pallopeli ¶ Jonkin verran on tenniksestä käytetty nimitystä "verkkopallo".
tenori korkea miesääni; laulaja, jolla on sellainen ääni
tensidi pesuaineen pinta-aktiivinen aine ¶ Aineita, jotka alentamalla pintajännitystä edistävät lian irtoamista.
tentaattori kuulustelija, kokeen pitäjä
tentti (kirjallinen t. suullinen) koe, kuulustelu, tutkinto
tenttiä suorittaa tentti; pitää tentti
teo- Jumalaa t. jumalia koskeva, jumal(a)-
teodoliitti koje korkeus- tai muun kulman mittaamiseksi ¶ Kaukoputki, jossa on hiusristikko ja joka kääntyy sekä vaaka- että pystyakselin ympäri. Käytetään geodesiassa ja maanmittauksessa pysty- ja vaakakulmien mittaamiseen.
teokraattinen teokratian mukainen t. siihen tähtäävä
teokratia valtiomuoto, jossa valta kuuluu periaatteessa Jumalalle t. jumalille, käytännössä yleensä papistolle
teologia jumaluusoppi ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
teoreema väittämä (varsinkin matematiikassa, jossa kyse on yleensä todistetusta väittämästä) ¶ Usein "teoreema" tarkoittaa merkitykseltään huomattavaa väittämää. Matematiikassa käytetään teoreemista myös nimitystä "lause".
teoreettinen teoriaan kuuluva, teorian mukainen; periaatteellinen, tietopuolinen, epäkäytännöllinen
teoria tieteellinen t. muutoin tietopuolinen selitys t. käsitys, varsinkin täsmällisesti, usein järjestelmäksi muotoiltuna; sellaiset yleensä, käytännön vastakohtana ¶ Teorian ja hypoteesin ero on osittain makuasia, mutta yleensä teorian katsotaan olevan laajempi ja järjestelmällisempi kuin yksittäinen olettama, hypoteesi. Lisäksi teorialta usein edellytetään suurempaa uskottavuutta. Yksittäinen hypoteesi ei välttämättä edes ole suoraan testattavissa vaan se on liitettävä laajemman kokonaisuuden osaksi, jotta siitä voidaan tehdä testattavissa olevia päätelmiä.
teoretisoida kehittää teorioita, rakentaa teorioiden varaan ¶ Sanasta on myös muoto "teorioida", mutta se on oppitekoinen, tavallaan teoretisoitu.
teosofia eräs uskonnollinen suuntaus, jossa tavoitellaan yhteyttä Jumalaan näkemyksen tai yliaistillisen tiedon kautta ¶ Teosofia esiintyy useilla eri nimillä, mm. "ruusuristiläisyys" ja "vapaa katolinen kirkko".
ter kolmas muunnelma; bis-kohdan jälkeen lisätty kohta; kolmesti ¶ Sitaattilainana latinasta: kolme kertaa, kolmesti. Datatekniikan alalla versionnumeron lopussa osoittamassa bis-versiotakin uudempaa (laajempaa, tehokkaampaa tms.) versiota. Myös sopimusten artikloiden numeroinnissa yms.: kun esim. kohtien 5 ja 6 väliin on jo lisätty uusi kohta, 5 bis, ja halutaan lisätä vielä yksi, siitä tehdään 5 ter.
tera- SI-järjestelmän etuliitteenä biljoonakertainen, tunnus T; datatekniikan myös epämääräisemmin noin biljoonakertaisesta
terapeutti hoidon, terapian antaja
terapeuttinen hoitava, terapiaa antava
terapia hoito, yleiskielessä yleensä nimenomaan mielenterveyden ¶ Etenkin lääketieteessä ja yhdyssanoissa myös muu hoito,
terassi sisätilaan liittyvä ulkotila, vars. ravintolan yhteydessä; porrasmainen pengermä; kattotasanne
teratogeeninen epämuodostumia aiheuttava
teratologia epämuodostumaoppi ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
termi ammatti- tai oppisana; yleiskielessä myös epämääräisesti: sana t. sanaliitto; matemaattisen summan jäsen; (muinaisen Rooman) kylpylä(rakennus) ¶ Terminä (!) sana "termi" tarkoittaa sanaa tai muuta ilmaisua (kuten sanaliittona), jolla on täsmällinen tai ainakin eriytynyt, usein erikseen määritelty merkitys. Huolimattomassa yleiskielessä tämä on hämärtänyt, ja "termi" saattaa tarkoittaa sanaa yleensä.
termiikki nouseva ilmavirtaus, jonka lämmin ilma aiheuttaa
termiini sopimus, jonka perusteella tehdään valuuttakauppa tulevaisuudessa määrättyyn kurssiin
termiitti eräitä yhdyskunnissa eläviä, enimmäkseen puuaineista syöviä hyönteisiä (lahko Isoptera); (leikillisesti, arkikielessä) hylättyjen autojen osia tms. varasteleva ihminen; alumiinia ja rautaoksidia sisältävä seos, joka palaessaan tuottaa suuren kuumuuden ja on vaikea sammuttaa ¶ Koska termiitit aiheuttavat joskus huomattavaa tuhoa syömällä mm. huonekaluja ja puurakenteita, käytetään sanaa "termiitti" myös kuvaannollisesti tuholaisista (esim. varkaista, jotka irrottavat osia autosta).
terminaali lentotoimisto; autolauttasatama; (tietokone- tai muu) pääte; yhdyssanoissa myös: loppu- ¶ Lääketieteessä terminaalihoito = saattohoito, kuolemansairaan potilaan hoito mm. kipujen lievittämiseksi.
terminen lämpöä koskeva, lämpö-
terminoida lopettaa, päättää; tehdä termiinikauppa
terminologia termien käyttö; termistö; oppi termeistä ¶ Periaatteessa tarkoittaa oppia termien muodostamisesta ja käytöstä mutta tavallisemmin jossakin käytettyjen termien kokonaisuutta tms. Sukulaissanoista ks. logia.
termisoida käsitellä maito kuumentamalla se 65–70 celsiusasteeseen ¶ Termisointi on pastörointia lievempi käsittely, jota käytetään Emmental- yms. juustoihin käytettävälle maidolle.
termobaarinen voimakkaan lämpö- ja paineaallon aiheuttava (pommi)
termodynamiikka fysiikan ala, joka energiamuutoksia lämpöenergian ja muiden energiamuotojen välillä;
termometri lämpömittari
termospullo astia, joka pitää nesteen kuumana t. kylmänä
termostaatti lämmönsäädin; sellaisella varustettu säiliö ¶ Periaatteessa kyseessä on säädin, joka pitää lämmön asetetun lämpötilan tienoilla tai asetetuissa rajoissa siten, että siinä on lämpömittari ja järjestelmä, joka kytkee lämmityksen tai jäähdytyksen toimintaan, kun lämpötila poikkeaa tavoitearvosta tai on asetetun välin ulkopuolella.
terpeeni hiilivetyjä, joita esiintyy kasvien haihtuvissa öljyissä
terra maa ¶ Esiintyy mm. latinasta otetuissa sitaattilainoissa kuten terra incognita 'tuntematon maa'.
terraario lasiseinäinen astia, jossa elätetään (yleensä pieniä) maaeläimiä, esim. käärmeitä
terrakotta poltettu, lasittamaton punertava savi
terrestriaalinen maanpäällinen; Maata muistuttava (taivaankappale); maapalloon suhteen mitattu ¶ Usein väärin kirjoitettuna "terrestiaalinen".
terrestrinen maan pinnalla elävä t. oleva, maa-
terriini vesihauteessa vuoassa kypsennetty hieno mureke, joka tarjoillaan yleensä kylmänä; liemikulho ¶ Merkitys 'liemikulho' mainitaan sanakirjoissa, mutta ei liene enää käytössä.
territoriaalinen alueellinen
territorio hallintoalue, etenkin suoraan keskushallinnon alainen liittovaltion alue; elinpiiri, elinalue
terrori väkivalta, joka pyrkii herättämään pelkoa ja kauhua väestössä t. jossakin ihmisryhmässä ¶ Yleensä terrorilla pyritään joko säilyttämään valta (valtioterrori) tai horjuttamaan vallanpitäjien asemaa.
terrorismi terrorin harjoittaminen ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.
terrorisoida harjoittaa terroria
terroristi terrorin harjoittaja
terssi asteikon 3. aste; kolmen asteen välinen intervalli; kolmisoinnun keskimmäinen väli
tertiaali tertiääri(sulka); kolmasosa, kolmannes
tertiääri eräs geologinen ajanjakso; linnun sisimpiä siipisulkia; yhdyssanoissa myös: tertiäärinen ¶ Tertiäärikausi on nykyisin jaettu neogeeniksi (alkoi 65,5 milj. vuotta sitten) ja paleogeeniksi (alkoi 23,8 milj. vuotta sitten, päättyi 1,81 milj. vuotta sitten). Lintujen tertiäärit eli tertiaalit ovat tärkeitä tarkassa lintulajien tunnistamisessa.
tertiäärinen kolmasasteinen, kolmanteen asteeseen, tasoon tms. kuuluva ¶ Myös muodossa "tertiaarinen" (ks. selitystä Mistä kielestä?.)
tertsetti kolmen solistin lauluyhtye, trio
tertsetto kolmelle laulusolistille tehty sävellys
tesaurus suuri sanakirja t. muu kokoomateos, etenkin sellainen, joka kuvailee sanojen merkityssuhteita; tiedonhakujärjestelmässä käytettävien hakusanojen luettelo; aarrekammio, rahakammio ¶ Merkityssuhteiden kuvailu perustuu etenkin synonyymien, rinnakkaisten termien sekä ylä- ja alakäsitteiden (hyperonyymien ja hyponyymien) esittämiseen. Esim. englannin kielen Roget's thesaurus. Sanan alkuperäinen merkitys 'aarrekammio' on varsin harvinainen; muut merkitys ovat syntyneet siitä, että aarrekammioksi, aarreaitaksi sanotaan kuvaannollisesti mm. suurta hyödyllisten tietojen kokoelmaa.
tesla magneettivuon tiheyden yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus T
tesselaatio tason peittäminen mosaiikkimaisesti keskenään samanmuotoisilla tai muutamaa harvaa muotoa olevilla kuvioilla
tessera muinaisessa Roomassa pieni neliskulmainen esine, esim. tunnuksena tai kuittina käytetty laatta; mosaiikkiin käytetty marmori-, lasi- tms. laatta
testamentata määrätä testamentilla jollekulle
testamentti jälkisäädös, määräys omaisuuden jakamisesta testamentintekijän kuoleman jälkeen; toinen Raamatun pääosista ¶ Raamatun Vanha testamentti sisältää juutalaisuuden ja kristinuskon yhteiset pyhät kirjoitukset, Uusi testamentti on kristinuskolle ominainen.
testata tutkia testin t. testien avulla
testi koe jonkin asian selvittämiseksi ¶ Testi voi koskea esimerkiksi oppilaan tietoja, laitteen kuntoa tai aineen vaarallisuutta.
testosteroni eräs mieshormoni; kuvaannollisesti: miehen seksuaalinen aktiivisuus tai sen hormoniperusta
tetanus jäykkäkouristus
tête-à-tête [tetatét] kahden kesken; kahdenkeskinen (keskustelu, tapaaminen); eräs ruukkunarsissien tyyppi
tetra eräitä kaloja; (aiemmin:) nesteiden kartonkipakkaus, etenkin nelitahokkaan muotoinen; hiilitetrakloridi; yhdyssanoissa myös: neli- (esim. nelinkertainen, neliosainen) ¶ Kalannimenä "tetra" voi tarkoittaa heimoon Characidae kuuluvia kaloja (joita elää luonnossa trooppisessa Amerikassa) mutta myös useisiin muihin heimoihin kuuluvia kaloja. Monia tetralajeja pidetään akvaariokaloina. Pakkausmuotona "tetra" viittasi alkujaan nelitahokkaan (vrt. tetraedri) muotoiseen mehupakkaukseen. Kun tästä muodosta yleisesti luovuttiin, sanaa ruvettiin jossain määrin käyttämään muunkin muotoisista pakkauksista. Toisaalta nykyisin "Tetra" on pakkausten rekisteröity tavaramerkki.
tetraedri säännöllinen nelitahokas, sellainen pyramidi, jonka sivut ovat samanmittaiset
tetragoni nelikulmio
tetragrammi neljän kirjaimen yhdistelmä, varsinkin Jumalan (Jahven) hepreankielisen nimen konsonantit (yod, he, vav, he)
tetraploidi nelinkertaisen kromosomiston sisältävä ¶ Polyploidin erikoistapaus.
teutoni erään muinaisen germaaniheimon jäsen; kuvaannollisesti: saksalainen
tex langan hienouden (keveyden) yksikkö, joka ilmaisee, montako grammaa kilometri lankaa painaa ¶ Usein käytetään kerrannaista desitex (dtex), joka on 0,1 texiä.
thangka [taŋka] kuvakudos tai kankaalle tehty maalaus Tiibetin tantra-buddhalaisissa temppeleissä ¶ Myös kirjoitusasuissa "thang-ka" ja "thanka". Usein myös muodossa "tanka", mutta tällöin voi olla vaara sekaantumisesta toiseen tanka-sanaan (tai monikossa tanko-, tango- tai tangat-sanaan).
thesaurus [tesaurus] = tesaurus
thrilleri [trilleri] (vanh.) = trilleri
tiaara paavin kruunu; eräänlainen diadeemi ¶ Usein myös kirjoitusasussa "tiara".
tii puu- tai muovinasta, jonka päältä golfpallo lyödään radan lähtöpisteestä peliin; paikka, jossa se sijaitsee, aloituspaikka
tiikki erään trooppisen puulajin, tiikkipuun (Tectona grandis), puuaines, jota käytetään mm. huonekaluihin; vastaavanlainen muiden puiden öljypitoinen, yleensä ruskea puuaines ¶ Aiempi englannin mukainen asu: teak.
tiimi ryhmä, porukka; (urheilu)joukkue; jaos; työpaikan suhteellisen pysyvä, yhteistoiminnallinen ja -vastuullinen toimintayksikkö ¶ Sanaa käytetään toisaalta arkityylisenä, toisaalta organisaatioiden kuvauksissa yms. kirjakielisenäkin sanana Työn järjestelyissä "tiimi" periaatteessa tarkoittaa erityisten oppien mukaan muodostettua ja toimivaa työpaikan ryhmää, joka sopii itse sisäiset sääntönsä on ja vailla varsinaista työnjohtajaa. Käytännössä sanaa käytetään myös kaikenlaisista ryhmistä, osittain sen takia, että periaatteessa tiimeiksi muodostetuista ryhmistä tulee käytännössä "tavalliseen tapaan" johdettuja jaoksia. Sanan alkuperä on englannin sana team, joka on samaan tapaan monimerkityksinen.
tiketti avoinna olevaa asiaa kuvaavat tiedot; (finanssialalla) tehdyn osakekaupan tärkeyttä kuvaava käsite; (vanh., ark.) matka-, pääsy- tms. lippu ¶ Sana on tullut uuteen käyttöön englannin ticket-sanan vastineena kuvaamaan etenkin tietoteknisten ongelmien käsittelyssä käytettävää käsitettä. Kun ongelmasta, kehitystarpeesta tms. on ilmoitettu, siitä "avataan tiketti" ja sille annetaan numero tai muu tunniste, jonka avulla käsittelytiedot löytyvät.
tilde eräs tarke eli diakriittinen merkki, ~ esim. ñ-kirjaimessa; kyseinen merkki itsenäisenä symbolina ¶ Tilde-merkki itsenäisenä symbolina on yleistynyt etenkin web-osoitteiden osana.
tilsit eräs kovahko, voimakkaanmakuinen juustotyyppi
tiltata mennä epäkuntoon ¶ Sanaa on käytetty alkujaan flipperistä, joka on rakennettu pysähtymään, jos sitä kallistaa (engl. tilt) liiaksi. Sittemmin sanaa ruvettu käyttämään arkikielessä mm. tietokoneohjelman pysähtymisestä virhetilanteeseen ("kaatumisesta").
timbaali annosvuokiin tehty, usein vesihauteessa kypsennetty, hienoksi jauhettu liha-, kala- tai muu mureke; sellaisen valmistukseen sopiva pieni, pyöreä, melko korkeareunainen uunivuoka
timokratia varakkaiden valta ¶ Valtiomuoto, jossa ihmisen oikeudet riippuvat hänen varallisuudestaan.
timotei nurmitähkiö, eräs heinälaji ¶ Phleum pratense. Viljellään rehuksi.
tinneri (maalin) ohennusaine, ohenne
tinnitus korvan soiminen, korvan suhina ¶ Korvassa tai päässä kuuluva ääni, jolle ei ole ulkoista syytä. Ääni voi olla esim. soiva, humiseva, suhiseva tai naputtava.
tio- rikki-
tirehtööri johtaja ¶ Vanhahtava ja leikillinen sana, esim. "sirkustirehtööri" 'sirkuksen johtaja'.
titaani eräs metallinen alkuaine; jättiläinen (kuvaannollisesti): valtavan suuri yritys, mahtimies, suurmies tms.; muinaisen Kreikan taruston olentoja ¶ Antiikin Kreikan myyttien titaanit elivät ennen Olympoksen jumalia, jotka syrjäyttivät titaanit. Titaanit ajateltiin valtavan suuriksi, ja tästä tuli nykyaikainen merkitys, jossa "titaani" tarkoittaa usein vain jotakin, joka poikkeuksellisen suurta jossain mielessä; puhutaan esim. "titaanien taistosta", kun kaksi hyvin menestynyttä urheilujoukkuetta ottelee toisiaan vastaan. Alkuaine titaani (Ti), engl. titanium, on nimetty taruston titaanien mukaan. Se on suhteellisen kevyt ja kestävä metalli, jota käytetään mm. lentokoneteollisuudessa.
titrata määrittää mitta-analyysilla (kemiassa)
titteli arvonimi; viran tai muun tehtävän nimike; otsikko
tituleerata puhutella arvonimeä, titteliä käyttäen
tivoli huvittelupaikka, varsinkin puistossa oleva; sellaista ylläpitävä yritys
toaletti [toaletti t. tualetti] käymälä t. peseytymistila, tav. niiden yhdistelmä ¶ Joskus myös kirjoitettuna "tualetti". Ks. Mukautus kirjoitus- vai äänneasun mukaan? Usein muodossa "toiletti".
toccata [tokkáata] juhlallinen urku- tai pianosävellys
toffee sitkeähkö makeinen, jonka valmistukseen on käytetty kermaa tai voita
tofu soijapavuista tehty juustonkaltainen ruoka-aine ¶ Tofu on mm. kasvissyöjien yleisesti käyttämä.
tohtori lääkäri; ylimmän yliopistollisen tutkinnon suorittanut henkilö ¶ Yleiskielessä kaikkia lääkäreitä kutsutaan usein tohtoreiksi, vaikka lääkärin pätevyys ei edellytä tohtorin tutkintoa, vaan lääketieteen lisensiaatin tutkinto riittää. Tohtorin tutkinto voidaan suorittaa eri aloilla, ja siihen sisältyy vaativa tieteellinen opinnäyte, väitöskirja.
tokaiji unkarilaisia viinejä, peräisin Tokaj'n alueelta ¶ Myös asussa "tokaji" (myös sanakirjoissa).
toksiini elävien solujen, etenkin bakteerien, tuottama myrkky
toksikologia myrkkyoppi ¶ Myrkkyjä ja niiden vaikutuksia ja vaikutusten hoitoa käsittelevä lääketieteen ala. Sukulaissanoista ks. logia.
toksinen myrkyllinen
toleranssi suvaitsevuus; sietokyky; sietäminen; sallittu mitan, painon tms. poikkeama määrätystä arvosta t. sallittu vaihteluväli
tomahawk [toməhook t. tomahauk] intiaanien sotakirves; iso naudankyljys ¶ Tomahawk-pihvi t. lyhyesti tomahawk on noin kilon painoinen naudan kyljys, jossa on pitkä luu. Sanaa on ruvettu käyttämään myös muista lihavalmisteista, jopa porsaankyljyksestä.
tombolo hiekkamaata oleva kapea kannas, joka yhdistää saaren mantereeseen
tomografia (lääketieteellinen tms.) kerroskuvaus ¶ Kuvantamismenetelmä, joka tuottaa kolmiulotteista tietoa kohteesta kuten ihmisen kehosta. Esintyy yleensä sanassa "tietokonetomografia", lyh. "TT", vaikka menetelmässä aina käytetään tietokonetta.
tonaalinen sävelellinen, sävel-; sävelten määrättyihin suhteisiin perustuva ¶ Atonaalinen musiikki on sellaista, jossa melodia- ja sointusuhteet perustuvat johonkin määrättyyn säveleen.
tonni painon (oik. massan) yksikkö, 1 000 kg ¶ Yhdyssanoissa sanalla "tonni" on myös muita merkityksiä. Vrt. esim. megatonni, rekisteritonni, tonnikala. Arkikielessä "tonni" tarkoittaa myös mm. tuhatta euroa.
tonsilla nielurisa
tonsilliitti bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus, angiina
tonsuuri (munkin) paljaaksi ajeltu päälaki
tooga muinaisten roomalaisten suorakaiteen muotoinen, taidokkaasti laskostettava päällysvaate
tooni puheen sävelkulku, varsinkin sellainen, joka erottaa sanoja toisistaan; sävy ¶ Ns. toonikielissä voi sanan merkitys riippua siitä, millainen sen sävelkulku on (esim. nouseva, laskeva tai nouseva-laskeva).
toora Raamatun Mooseksen kirjoista etenkin juutalaisuuden yhteydessä käytetty nimitys, pentateukki
topaasi eräs jalokivien laji, väriltään kellertävä, sinertävä t. punertava; yleisemmin eräs mineraalityyppi
topiikka yleisten lausumien käyttö todisteluperusteina
topiikki aihe, aihepiiri; (joskus kielitieteessä:) teema ¶ Keskustelun, puheenvuoron tai tekstin aihe
topografi topografian tutkija t. ammattilainen
topografia yksityiskohtainen paikkojen esittäminen kartalla; maantieteellinen kenttämittaus; pinnanmuodostus
topografinen topografiaan kuuluva t. perustuva
topologia rakenneominaisuudet sellaisina, kuin ne voitaisiin esittää kartalla; matematiikan haara, joka tutkii eräänlaista abstraktia paikan ja ympäristön käsitettä ¶ Esimerkiksi datansiirtoverkon topologia tarkoittaa sitä, millaisia yhteyksiä eri koneiden välillä on, kuten tähtimäistä topologiaa, jossa on yksi keskuskone. Sukulaissanoista ks. logia.
toppi kevyt, hihaton ja kaulukseton naisten pusero; huippusuoritus
toreadori härkätaistelija, erityisesti ratsastava
torero [torero t. toreero t. toréero] jalan taisteleva härkätaistelija
tornado [tornaado t. tornado] trooppinen pyörremyrsky eli sykloni Pohjois-Amerikassa
torpedo [torpeedo t. torpedo] vedessä kulkeva ammus, jossa on moottori
torpedoida upottaa torpedolla; kuvaannollisesti: "upottaa" (hylätä, torjua, estää) ajatus, ehdotus t. hanke
torso vaillinaiseksi jäänyt tuote tai luomus; ihmistä esittävä veistos, jolta puuttuu jäseniä ¶ Veistoksiin liittyvä merkitys on alkuperäisempi ja liittyy siihen, että vanhoista veistoksista on usein lohjennut varsinkin käsiä pois. Sanaa saatetaan englannin vaikutuksesta käyttää myös merkityksessä 'vartalo'.
tortellini [tortelliini] renkaan muotoinen pastalaji, joka on lihalla tms. täytetty ¶ Kielitoimisto suosittaa asua "tortelliini", mutta italian kielen mukainen sitaattilaina-asu on käytännössä paljon yleisempi.
tortilla ohut, pyöreä, pehmeä leipä, joka usein tarjotaan täytettynä; espanjalainen perunamunakas
torus eräs matemaattinen kappale tai pinta, "donitsin muoto" ¶ Torus syntyy, kun ympyrä kulkee täyden kierroksen toisen ympyrän kehää pitkin, kehää vasten kohtisuorassa. Normien mukainen asu on lyhytvokaalinen, ei "toorus".
tory [tori t. toori] Ison-Britannian konservatiivisen puolueen jäsen (varsinkin aiemmin)
totaalinen kaikenkattava, täydellinen, yleinen, kokonais- ¶ Totaalinen sota tarkoittaa sodankäyntiä, jossa kohteena on vihollisvaltio kokonaisuutena, myös sen koko talouselämä ja siviiliasukkaat. Totaalikieltäytyjä tarkoittaa ihmistä, joka kokonaan kieltäytyy asevelvollisuudesta, myös sen suorittamisesta siviilipalveluna.
totalitaarinen totalitarismin mukainen, totalitaristinen
totalitarismi oppi ja käytäntö, jossa valtio hallitsee kaikkia elämänalueita ¶ Totalitarismiin liittyy yleensä diktatuuri, mutta käsitteellisesti kyse ei ole siitä, keillä on valtiovalta vaan miten laaja valtion valta on: totalitarismissa se ulottuu sellaisille aloille, jotka länsimaissa yleensä käsitetään kansalaisten yksityiselämään kuuluviksi. Sukulaissanoista ks. ismi.
toteemi olento, jota jonkin heimon parissa pidetään pyhänä, heimon kanssa maagisessa yhteydessä olevana; sellaisen kuva t. kuvan sisältävä paalu ¶ Myös muodossa "totemi", aiemmin myös "totem".
totemismi usko toteemiin ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.
toti juoma, joka tehdään väkevästä alkoholijuomasta (esim. rommista) , kuumasta vedestä ja sokerista
totipotentti kaikkikykyinen, kaikenlaisiksi soluiksi erilaistumaan pystyvä ¶ Kantasolu on totipotentti, jos se voi erilaistua minkä tahansa tyyppiseksi kyseisen eliölajin soluksi Vrt. sanaan omnipotentti ja kantasolutermeihin multipotentti ja pluripotentti.
toto eräs hevoskilpailujen vedonlyöntimuoto ¶ Sana on lyhentymä sanasta "totalisaattori", jota vielä jonkin verran käytetään virallisimmissa yhteyksissä. Suomessa totopelejä järjestää ja markkinoi Fintoto Oy.
touche [tuš] kosketus, omintakeinen kosketustapa, "tatsi"; taidemaalarin värien- ja siveltymenkäyttö; (miekkailussa) osuma
touché [tušée] osuma, "minuun osui" ¶ Alkujaan miekkailussa käytetty ilmaus miekan osumasta. Tämä ranskasta peräisin oleva sana on englannin vaikutuksesta saanut suomessakin kuvaannollisen merkityksen: keskustelussa sillä voidaan ilmaista, että vastapuolen perustelu tai huomautus "osui". Vrt. touche.
tour [tuur] kiertue, esiintymismatka; kiertomatka; (maailman)kilpailu ¶ Usein nimien osana, jolloin nimellä voi olla vakiintunut suomennos, esim. le Tour de France = Ranskan ympäriajo.
tournedos [tournedos t. turnedóo] naudanfileestä tehty pihvi ¶ Ks. selostusta tournedoksesta Raholan syötävissä sanoissa. Periaatteessa sitaattilaina ranskasta.
townhouse [taunhaus] kytketty pientalo, kaupunkipientalo ¶ Yhden perheen talo, joka on omalla tontillaan mutta kytketty viereiseen taloon. Talotyypin esikuvana on perinteinen englantilainen kaupunkitalo.
traagikko murhenäytelmien kirjoittaja t. näyttelijä
traaginen järkyttävän (ja kohtalonomaisen) surullinen
traani merinisäkkäistä, etenkin valaista, saatava rasva
trademark [treidmaa(r)k] tavaramerkki, tuotemerkki
tradenomi liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut henkilö ¶ Sana sinänsä ei ole sivistyssana vaan suomalainen sepite, jonka ainekset ovat kansainvälisiä: englannin "trade" ja kreikasta peräisin oleva ammatti- yms. nimitysten "-nomi".
traditio perinne; irtaimen esineen hallinnan luovutus
traditionaalinen perinteinen
traditionalismi ankara pitäytyminen perinteisiin ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.
tragedia murhenäytelmä; traaginen tapahtuma
tragedienne traagisiin osiin erikoistunut näyttelijätär
tragiikka traagisuus; traaginen taide, tragediat
tragikoominen sekä traagisia että koomisia aineksia sisältävä ¶ Joskus vastineeksi esitetään "surkuhupaisa", joka kuitenkin yleensä tarkoittaa 'hauska, mutta vähän säälittävä' tai jopa vain 'naurettava'. Myös sanalla "tragikoominen" saattaa olla sentapainen merkitys, mutta se voi tarkoittaa myös sellaista, joka on voittopuolisesti traaginen mutta sisältää myös koomisia aineksia.
tragikomedia tragikoominen tapahtumakulku t. näytelmä
traileri [traileri t. treileri] elokuvaa esittelevä filmi mainoksena ennen toisen elokuvan alkamista t. netissä ¶ Myös englannin mukaisessa asussa "trailer".
trakea henkitorvi
trakooma virusperäinen tarttuva silmätulehdus ¶ Klamydian aiheuttama silmän side- ja sarveiskalvon tulehdus, joka johtaa sokeuteen ja yleisin sokeuden syy maailmassa. Suomesta hävinnyt. Vanha kansanomainen nimitys: silmäpasko.
traktaatti tutkielma
traktori työkaluja vetävä (ja käyttävä) moottoriajoneuvo; vetokone tai -laite
trampoliini ponnahdusmatto
trans- yli-, läpi-, halki-, taka-, toisella puolella oleva
transaktio tapahtuma, toimenpide ¶ Transaktiolla tarkoitetaan yleensä sellaista tapahtumaa, joka on jossakin mielessä "yksi kokonaisuus", joka suoritetaan kokonaan tai ei ollenkaan. Se voi kuitenkin sisäisesti jakautua osiin.
transatlanttinen Atlantin ylittävä; Atlantin takainen ¶ Sanaa käytetään nykyisin etenkin Yhdysvaltain ja (Länsi-)Euroopan välisistä yhteyksistä.o
transeerata leikata paisti tms. viipaleiksi t. paloiksi tarjoilua varten
transferenssi (psykologiassa) tunteensiirto t. siirtovaikutus
transformaatio muuntaminen; muuntuminen; muunnos ¶ Mm. erilaisista matemaattisista muunnoksista.
transformatiivinen transformaatioon perustuva
transformoida muuntaa
transgeeninen geenisiirtoon perustuva, siirtogeeninen ¶ Geenisiirrossa yksilöön siirretään toisen yksilön (usein eri lajin) geenejä haluttujen ominaisuuksien aikaansaamiseksi, esim. lehmään geeni, joka saa sen tuottamaan maitoonsa jotain ihmiselle hyödyllistä lääkeainetta.
transhumanismi ajatussuunta, joka uskoo siihen, että tekniikan kehityksen myötä voidaan ylittää nykyihmisyyteen kuuluvat perustavanlaatuiset rajoitukset ¶ Järjestäytynyt mm. Suomen Transhumanistiliitoksi. Sukulaissanoista ks. ismi.
transientti nopea, äkillinen (muutos); ohimenevä, tilapäinen; (sähköopissa:) siirtymäilmiö, tasaantumisilmiö
transistori puolijohdevahvistin ¶ Puolijohteista valmistettu elektroninen komponentti, jokä vahvistaa signaalia. Aikoinaan transistorit merkitsivät huomattavaa edistysaskelta elektroniikassa elektroniputkiin verrattuina. Nykyisin erilliset transistorit on yleensä korvattu integroiduilla piireillä, jotka sisältävät suuren määrän transistoreita ja niiden välisiä kytkentöjä.
transit läpikulku
transitiivinen sellainen (verbi), jolla voi olla objekti; eräs relaatioiden ominaisuus ¶ Vertaa sanaan transitiivinen. Transitiivisia verbejä ovat esimerkiksi "rakentaa" ja "nähdä". Relaatio on transitiivinen, jos siitä, että A on relaatiossa B:hen ja B on relaatiossa C:hen, seuraa, että A on relaatiossa C:hen. Esimerkiksi relaatio "suurempi kuin" on transitiivinen.
transitio siirtyminen (tilasta toiseen)
transito kauttakulku; kauttakuljetus
transkendentaalinen transsendentaalinen ¶ Myös muista transs-alkuisista sanoista on usein käytössä transk-alkuinen muunnelma (esim. transkendentti), mutta mm. Suomen kielen perussanakirja tuntee vain ensin mainitut. Ks. K vai s? Etenkin matematiikassa ovat kuitenkin transk-alkuiset muodot melko yleisiä.
transkriboida suorittaa transkriptio
transkriptio (ääntämyksenmukainen) kirjoituksen siirtäminen kirjoitusjärjestelmästä toiseen, siirtokirjoitus; (kielitieteessä) tarkekirjoitus; (musiikissa) sovitus; (biologiassa) lähetti-RNA:n muodostuminen ¶ Esimerkiksi kiinalaisin kirjoitusmerkein kirjoitettujen nimien tai tekstin kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin tai nykykreikan kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin ääntämyksen mukaan on transkriptiota. Joskus transkriptio esiintyy yläkäsitteenä ja translitteraatio sen erikoistapauksena, mutta useimmiten transkriptiolla tarkoitetaan sellaista siirtokirjoitusta, joka ei ole translitteraatiota. Käytännössä silloin ei yleensä ole mitään syytä käyttää muuta periaatetta kuin ääntämyksenmukaisen esityksen tavoittelu. Kielitieteessä transkriptiolla tarkoitetaan usein sellaista kirjoitusta, jossa pyritään erityisen tarkkaan ääntämyksen esittämiseen mm. tarkkeiden (kuten aksenttien) avulla. Tällöin kyse saattaa olla myös puheen siirtämisestä kirjoitukseksi. Musiikissa transkriptio voi tarkoittaa sävellyksen sovittamista toiselle soittimelle tai soitinkokoonpanolle, mutta myös vanhan nuottikirjoituksen tai esitetyn musiikin mahdollisimman tarkkaa merkitsemistä nykyaikaisella nuottikirjoituksella (nuotintamista). Biologiassa transkriptio tarkoittaa sitä "uudelleenkoodausta", jossa lähetti-RNA:ta muodostuu DNA:n mallin mukaan. - Sanaan kirjoitetaan joskus kaksi s:ää, koska sen ajatellaan johtuvan latinan sanoista "trans" ja "scriptio"; tämä on totta, mutta toinen s on pudonnut pois jo klassisessa latinassa.
translaatio siirtäminen ¶ Useita erikoismerkityksiä, mm. luovutus; (biologiassa) peptidiketjun rakentuminen lähetti-RNA:n tuoman informaation mukaisesti; (kielen tms.) kääntäminen, käännös; (datan) muunnos (esim. muunnostaulukon mukaan); (kuvion, kappaleen tms.) siirtäminen t. siirtyminen määräsuuntaan sen asennon muuttumatta; pyhäinjäännösten siirtäminen.
translatiivi eräs suomen sijamuoto, -ksi-loppuinen ¶ Ilmaisee mm. joksikin tulemista. Vanha ehdotus omaperäiseksi nimitykseksi: tulento.
translationaalinen translaatiota koskeva t. siihen liittyvä; sellainen (lääketiede), jossa pyritään perustutkimuksen tulosten tehokkaaseen siirtämiseen käytäntöön ¶ Suomessa sanaa käytetään lähes pelkästään ilmauksessa "translationaalinen lääketiede"; ks. Mitä on translationaalinen lääketiede?
translitteraatio tekstin siirtäminen kirjoitusjärjestelmästä toiseen merkki merkiltä ¶ Esimerkiksi kyrillisin kirjaimin kirjoitetun tekstin kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin; tätä varten on kehitetty useita osittain toisistaan poikkeavia järjestelmiä. Periaatteessa translitteraatio tapahtuu merkkien tasolla, ottamatta huomioon ääntämystä, joskin translitterointimenetelmä on yleensä pyritty suunnittelemaan niin, että se jotenkin vastaa ääntämystä. Käytännössä esim. kyrillisten merkkien translitteraatiossa useimmiten sovelletaan menettelyjä, jotka ottavat huomioon ääntämyksen jossain määrin. Ehdotettuja suomenkielisiä vastineita: siirtokirjoitus, toisinkirjoitus. Nämä voisivat kuitenkin yhtä hyvin tarkoittaa transkriptiota, joten sivistyssanojen käyttö näiden käsitteiden erottamiseen on usein tarpeellista.
translitteroida suorittaa translitteraatio
translokaatio kromosomin osan siirtyminen toiseen kromosomiin
transparenssi läpinäkyvyys, transparenttisuus
transparentti läpinäkyvä (myös kuvaannollisesti); läpinäkyvä kalvo ¶ Poliittisena iskusanana "transparentti" tarkoittaa etenkin hallinnon "läpinäkyvyyttä" eli avoimia, julkisia, kaikkien havainnoitavissa olevia menettelytapoja.
transplantaatti siirrännäinen, siirre ¶ Elimistöön sen toisesta osasta tai toisesta yksilöstä siirrettävä tai siirretty elin.
transponderi tutkavastaaja ¶ Varsinkin lentokoneissa käytetty laite, joka vastaa tutkan lähettämiin pulsseihin tavalla, jonka tutka voi tunnistaa.
transponoida siirtää sävellys sävellajista toiseen; (matematiikassa:) muuntaa matriisi kirjoittamalla pystyrivit vaakariveiksi; (EU-kielessä:) saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä
transportoida kuljettaa, siirtää
transrasva kovia, epäterveellisinä pidettyjä rasvoja, joita on mm. uppopaistetuissa ruuissa
transseksuaali ihminen, joka haluaa vaihtaa tai on vaihtanut sukupuolta ¶ Transseksuaaliseen muutokseen voi sisältyä leikkaus ja hormonilääkitystä sekä oikeudellinen sukupuolen vaihtaminen. Vrt. transvestiitti.
transsendenssi aistimaailman ulkopuolisuus; jumaluuden olemassaolo maailmasta erillisenä
transsendentaalinen tuonpuoleinen, ylimaailmallinen, yliaistillinen ¶ Etenkin aiemmin myös muodossa "transkendentaalinen", ks. K vai s?.
transsendentalismi aatesuuntaus tai filosofia, jossa transsendentaalisina pidetyillä asioilla on keskeinen merkitys ¶ Sanaa on käytetty hyvinkin erilaisista suuntauksista ja ajatuksista. Sukulaissanoista ks. ismi. Etenkin aiemmin myös muodossa "transkendentalismi".
transsendentti transsendentaalinen; (matematiikassa) ei-algebrallinen ¶ Myös "transsendenttinen"; ks. Voisiko -nen-lopun jättää pois adjektiiveista?
transsi hypnoottisluonteinen tila; uskonnollinen hurmos, jossa ihminen irtaantuu ympäröivästä todellisuudesta
transsooninen nopeudeltaan äänen nopeuden lähellä oleva (0,8 – 1,3 machia) ¶ Harvemmin asussa "transsoninen", joka olisi -oli-säännön mukainen; vrt. sooninen.
transuraani [trans-uraani] uraania raskaampien alkuaineiden yhteisnimitys
transvestismi transvestiittisyys
transvestiitti ihminen, joka saa seksuaalista mielihyvää pukeutuessaan toisen sukupuolen vaatteisiin ¶ Arkikielessä ja -käsityksissä usein transvestiitit ja transseksuaalit sotketaan toiseen, ja molemmista saatetaan käyttää nimitystä "transu" tai "transsu".
trap [träp] eräs haulikkoammunnan laji
trapetsi köysissä riippuva voimistelutanko
tratta julkinen maksukehotus, jossa esitetään uhka maksuhäiriön rekisteröimisestä; asete, vekseli, jota ei vielä ole hyväksytty
trattoria italialainen ravintolatyyppi ¶ Italiassa vähemmän muodollinen kuin varsinainen ravintola (ristorante).
trauma vamma, onnettomuudesta tai muusta johtuva (henkinen tai elimellinen) vaurio ¶ Arkikielessä "trauma" tarkoittaa lähinnä henkistä vammaa, joka johtuu vakavasta onnettomuudesta, huonosta kohtelusta tms., lääketieteen kielessä myös ruumiillista vahinkoa.
traumato- vamma-, haava-
travelleri (elämäntapa)matkailija
traverssi siirtolava (rautateillä); muuri tai rakennus, joka jakaa puolustuslinjan kahteen toisistaan riippumattomaan osaan
travertiini kalkkisintteri
travestia ivamukaelma ¶ Ylevän aiheen käsitteleminen leikillisessä tai pilkkaavassa tarkoituksessa niin, että se esitetään muodossa, joka ei ole sopusoinnussa sisällön kanssa.
treema eräs tarke eli diakriittinen merkki, ¨ (esiintyy mm. ä:n pisteinä) ¶ Vrt. umlaut. Muissa kielissä treema usein osoittaa sitä, että vokaali ääntyy erillisenä eikä esimerkiksi diftongina edeltävän vokaalin kanssa. Esimerkiksi latinassa aër ääntyy "aaeer", kun taas yhdistelmä ae muuten ääntyisi pitkänä e:nä.
treenata valmentaa; valmentautua ¶ Lievästi arkityylinen sana.
tremolando [tremolándo] (musiikissa) vapisuttaen, vavisten
tremolo [tremolo t. treemolo] sävelen t. säveljakson nopea kertaaminen; häiritsevä vibrato laulussa
tremulantti täryäänne (suomessa: r-äänne)
trendi kehityssuunta, muutoksen suunta; muoti
tri- kolmi-, kolmois-
triage [triaaž] hoidon kiireellisyyden arviointi ¶ Potilaiden luokittelu vamman tai sairauden hoidon kiirellisyyden mukaan. Sanaa on käytetty etenkin suuronnettomuuden jälkeen tehtävästä luokittelusta, mutta nykyisin luokittelua tehdään myös tavallisessa päivystyksessä.
trial [trial t. traiöl] moottoripyörien maastoajo, jossa ajaja pyrkii välttämään kosketusta maahan; bridgessä määrätynlainen tarjous, joka etsii täyspelimahdollisuutta
triangeli kolmio; eräänlainen kolmion muotoinen soitin, kolmiorauta ¶ Esiintyy nykyisin kolmiota tarkoittamassa lähinnä sanassa triangelidraama (kolmiodraama, kolmen ihmisen rakkausristiriita),
triangulaatio kolmiomittaus; erilaisten aineistojen, teorioiden tai menetelmien käyttö samassa tutkimuksessa ¶ Alkujaan geometrinen menetelmä, jossa perusviivoja ja kulmia mittaamalla selvitetään etäisyyksiä. Nykyisin myös (ja tavallisemmin) menetelmien ym. yhteiskäytöstä, jossa ikäänkuin katsotaan asioita monesta kulmasta.
triatlon kolmiottelu, jossa on yhtenä päivänä pitkänmatkan juoksu, uinti ja pyöräily ¶ Tunnetaan vaativuutensa takia myös nimellä "teräsmieskilpailu". Myös (sitaattilainan tavoin) kirjoitusasussa "triathlon".
tribo- hankaus-
tribunaali jonkin arvioimiseksi perustettu erityinen ryhmä ja sen kokous; tuomioistuin ¶ Usein erilaiset kansalaisjärjestöjen tms. asettamat tribunaalit pyrkivät esiintymään tuomioistuimen tavoin.
tribuuni virkanimike muinaisessa Roomassa (tarkempia nimikkeitä: sotatribuuni, kansantribuuni); puhujalava, parveke; varhaiskristillisen kirkon alttarikomero
tribuutti musiikista sen alkuperäisten tekijöiden t. esittäjien kunniaksi tehty esitys; sellaisen esityksen tallenne (tribuuttilevy t. -albumi); (historiassa) eräiden verojen nimitys
triennaali kolmen vuoden välein järjestettävä tilaisuus (juhla, näyttely tms.)
trigonometria matematiikan haara, joka on alkanut kolmioiden ominaisuuksien tutkimisesta
trigonometrinen trigonometriaan kuuluva t. liittyvä
trigrafi [tri-grafi] kolmen merkin yhdistelmä, joka tarkoittaa yhtä äännettä ¶ Esimerkiksi sch suhu-s:n merkkinä saksassa. Vrt. trigrafi.
trikiini eräs ihmisen ja muiden nisäkkäiden vaarallinen loinen
trikki taito-, silmänkääntötemppu; hämäävä tehokeino (esim. elokuvassa)
trikolori kolmivärinen lippu, varsinkin Ranskan
trikoo neulomatuote
triljoona miljoonan kolmas potenssi, 1 000 000 000 000 000 000 ¶ Käännöksissä ja niiden vaikutuksesta muussakin kielenkäytössä usein "triljoona" tarkoittaa itse asiassa biljoonaa. Todellisista triljoonista olisi tarpeen puhua erittäin harvoin, eikä sanaa ole syytä käyttää väärinkäsitysten vaaran takia; jos näin iso luku joudutaan esittämään sanoin, "miljardi miljardia" olisi yksiselitteinen.
trilleri rikollisuutta käsittelevä jännitysromaani tai -elokuva
trilobiitti \paleotsooisen(paleotsooinen) kauden äyriäiseläimiä, joilla oli kolmilohkoinen kuori
trilogia kolmiosainen romaani, elokuva tms. ¶ Trilogiassa kukin osa kuvaa yhden elämänvaiheen (esimerkiksi lapsuus, poikaikä, nuoruus) tai muunlaisen vaiheen. Suosittuihin trilogioihin on joskus kirjoitettu jatko-osia; leikillisesti puhutaan neli- ja useampiosaisista trilogioista.
trimmata saattaa parhaaseen mahdolliseen kuntoon ¶ Mm. koiran turkin käsittelemisestä.
trinomi matemaattinen lauseke, jossa on kolme yhteenlaskettavaa (polynomin erikoistapaus)
trio [triio] kolmikko, kolmen ihmisen (kiinteä) ryhmä, kuten kolmen solistin yhtye; kolmelle solistille sävelletty musiikkiteos
trioli kolmen aika-arvoltaan yhtä suuren nuotin ryhmä, joka vastaa kestoltaan kahta tavallista nuottia, kolmikas; kolmen arvoinen alkoholi
triploidi kolminkertaisen kromosomiston sisältävä ¶ Polyploidin erikoistapaus.
tripodi kolmijalka
triptyykki kolmesta erillisestä osasta koostuva maalaus
triumfaattori triumfin viettäjä
triumfi voitto; voittokulkue ¶ Alkujaan sana tarkoittaa muinaisessa Roomassa voittoisan sotapäällikön kunniaksi järjestettyä juhlaa.
triumviraatti kolmen miehen liitto ¶ Etenkin kahdesta muinaisen Rooman liitosta, joissa kolme miestä liittoutui valtapyrkimyksissään.
triumviri triumviraatin jäsen
trivia irralliset tosiasiat, yksityiskohtaiset pikkutiedot, etenkin tietokilpailuissa kysyttäviksi sopivat; yleensä tietokilpailuissa kysytyt asiat; tietokilpailu ¶ Sana on hiukan arkinen ja usein väheksyvä ('nippelitiedot').
triviaali yksinkertainen, alkeellinen, itsestäänselvä; tylsä, lattea; perus- ¶ Historiassa >triviaalikoulu tarkoittaa 1600-luvulta 1800-luvulle käytössä ollutta koulumuotoa. Sanaa käytetään myös yhdyssanojen alkuosana, esimerkiksi "triviaaliratkaisu" (aivan ilmeinen ratkaisu ja mielenkiinnoton) ja "triviaalinimi" (kemiallisen aineen yleiskielinen tai perinnäinen nimi, vastakohtana järjestelmällisesti muodostetulle nimelle.
trivialisoida tehdä triviaaliksi; esittää triviaalina
trivialiteetti triviaalisuus, itsestäänselvyys
trofee voitonmerkki; sotasaaliiksi otetut liput tms.; koristeellinen aseryhmä; näyttävä metsästysmuisto kuten eläimen sarvet tai täytetty pää ¶ Metsästysmuistomerkitys on uusin, mutta nykyisin luultavasti yleisin.
troglodyytti luolaihminen
troijalainen tietokoneohjelma, joka näyttää hyödylliseltä mutta todellisuudessa tekee tarkoituksellisesti vahinkoa; muinaiseen Troijaan kuuluva ¶ Myös: "Troijan hevonen". Vrt. virus.
troikka kolmijäseninen johtoryhmä; (venäläinen) kolmivaljakko; yl. kolmen ryhmä; raviveikkauksen muoto, jossa veikataan lähdön kolmea parasta hevosta ¶ Aiemmin varsinkin Neuvostoliiton johdossa olevasta ryhmästä käytetty nimitys. Nykyisin EU:n nykyisen, edellisen ja tulevan puheenjohtajamaan muodostama kolmikko.
trokari salakauppias; (häikäilemätön) välittäjä
trokata harjoittaa salakauppaa t. (häikäilemätöntä) välitystoimintaa
trokee aleneva kaksitavuinen runojalka; sellaisista muodostuva runomitta
trolley- [trollei] ilmajohto-
trolli vieraan vallan tavoitteita palveleva mielipidevaikuttaja etenkin somessa; provosoivia viestejä toistuvasti lähettelevä henkilö
trombi pyörremyrsky, pyörrepatsas (Euroopassa); veritukos ¶ Vrt. sanaan "sykloni".
trombo- veritukos-
tromboosi (verisuoni)tukos
troofinen ravinnonottoa koskeva, ravinto-, ravitsemus-
troolata kalastaa laahusnuotalla
trooli laahusnuotta
trooppi kielikuva, kielen kuvaannollinen käyttö; todistelutapa; kääntöpiiri; eräänlainen gregoriaaniseen kirkkolauluun liittyvä lisäsäkeistö
trooppinen tropiikkiin kuuluva t. sille ominainen; (auringon) kiertoa koskeva; ulkoisen ärsytyksen vaikutuksesta tapahtuva (kasvin taipumisliike); (tähtitieteessä) tasauspisteisiin liittyvä; jonkin umpirauhasen toimintaa sääteöevä (hormoni) ¶ "Trooppinen vuosi" tarkoittaa aikaa kevättasauspisteestä seuraavaan.
tropiikki päiväntasaajaa ympäröivä, ilmastoltaan kuuma alue (suunnilleen kääntöpiirien välissä)
tropismi ulkoisen ärsykkeen mukaan suuntautuva kasvin taipumisliike
trotyyli eräs räjähtävä yhdiste, trinitrotolueeni (TNT) ¶ Trotyylin räjähdystehoa käytetään vertauskohtana ydinräjähteiden voimakkuutta ilmaistaessa (kilotonni ja megatonni). Sana esiintyy myös suomalaistuneessa asussa "rotuli".
trubaduuri yksin esiintyvä laulujen esittäjä, joka usein säestää itseään kitaralla; (historiassa:) eteläranskalainen laulurunoilija sydänkeskiajalla
truismi itsestään selvä tosiasia, itsestäänselvyys
trumpetisti trumpetinsoittaja
trumpetti terävä-ääninen vaskipuhallintyyppi
trumpettihame hame, joka on vyötäröltä polviin asti kapea mutta levenee polvista alaspäin kellomaisesti
trusti yritysten yhteenliittymä, jolla on hallitseva asema alallaan t. joka tavoittelee sellaista
tryffeli multasieni; sellaisen näköinen suklaamakeinen
tsaari hallitsijan arvonimi ennen eräissä slaavilaisissa valtioissa, mm. Venäjällä
tšador suuri naisen huntu t. viitta, joka kasvoja lukuun ottamatta peittää kantajansa kokonaan ¶ Käytössä varsinkin Iranissa. Myös kirjoitusasussa "chador".
tsanamiviiri eräs hengitettävä influenssalääke
tsaristinen tsaarinvallalle ominainen; tsaarinvallanaika
tsasouna ortodoksinen kyläkappeli ¶ Aiemmin myös "tšasouna", ks. Suhuässä ja sen merkitseminen.
tšekki erään länsislaavilaisen kansan jäsen; sen kieli; Tšekinmaan asukas; (aiemmin arkikielessä myös:) tšekkoslovakialainen
tsepto- tuhannestriljoonasosa- (SI-järjestelmän etuliite, vastaa kerrointa 10-21, tunnus: z) ¶ Englanniksi zepto-.
tšetšeeni erään kaukasialaisen vuoristokansan jäsen; sen kieli
tsetsekärpänen eräitä afrikkalaisia kärpäsiä, joista eräät lajit levittävät unitautia eli trypanosomiaasia
tsetta- SI-järjestelmän etuliite, joka vastaa tuhannella triljoonalla kertomista eli kerrointa 1021 ¶ Tunnus: Z. Englanniksi zetta-.
tsunami valtava hyökyaalto, jonka aiheuttaa maanjäristys syvän meren alueella ja joka rantaan iskiessään aiheuttaa suurta tuhoa ¶ Sana tuli Suomessa yleisesti tunnetuksi vuoden 2004 tsunamituhon takia.
tua Sinun, feminiinimuoto sanasta tuus
tuberkkeli tuberkuloosikyhmy
tuberkuloosi tuberkkelibasillin aiheuttama tauti
tuberkuloottinen tuberkuloosia sairastava; tuberkuloosille ominainen
tubi (arkikielessä) tuberkuloosi
tuffi kivettynyt tulivuoresta peräisin oleva tuhka
tukaatti (historiassa) useissa maissa käytössä ollut (kulta)raha ¶ Rinnakkaismuoto: dukaatti, Ks. Vieras vai kotoinen kirjain?
tundra pohjoisen metsänrajan pohjoispuolella oleva alue varsinkin Venäjällä
tungsten = volframi (käännösvirhe)
tunika muinaisroomalainen hihaton alusmekko; pitkä housujen t. hameen päällä pidettävä pusero
tunneli liikennettä tms. varten rakennettu maanalainen käytävä; isohko putkimainen rakennelma; käytävä yleisessä merkityksessä, etenkin tietoliikenteessä ¶ Tunneleita on liikenteen lisäksi rakennettu mm. veden kuljetukseen. Tuulitunneliksi sanotaan isoa putkimaista rakennelmaa, jossa tutkitaan ilmavirtauksia yms. Tietoliikenteessä tunneliksi kutsutaan etenkin järjestelmää, jossa tietoa siirretään tavalla, joka suojaa sen vakoilulta ja häirinnältä, jolle tiedon siirron tekniikka olisi muuten altis.
tunneloida rakentaa tunneliin; (etenkin tiedonsiirrossa:) kuljettaa tunnelissa
tuomiokapituli hiippakunnan hallintovirasto
tuplata kaksinkertaistaa; tehdä toiseen t. kahteen kertaa ¶ Sana on arkikielinen.
turbaani itämainen miesten päähineeksi kiedottu kangaskaistale; vastaava naisten päähine
turbo- pyöritys-; teho-, voima-, voimanlisä- ¶ Varsinaisesti tarkoittaa jotakin pyörittävää, vrt. turpiini. Mutta koska se tunnetaan esim. sanasta turboahdin 'moottorin tehoa lisäävä, pakokaasujen käyttämän kaasuturpiinin ja turbokompressorin muodostama yksikkö', se on saanut arkikielessä myös merkityksen 'teho-, tehokkaampi', esim. "meni turbovaihde päälle" 'rupesi toimimaan tehokkaammin'.
turbokompressori kompressori, jossa nopeasti pyörivän juoksupyörän kaasuun tuoma liike-energia muuttuu paine-energiaksi
turbulenssi pyörre; pyörteisyys ¶ Etenkin ilman pyörteisyydestä (mm. lentoliikennettä häiritsevänä) puhuttaessa mutta myös yleensä kaasun t. nesteen pyörteisestä liikkeestä.
turbulentti pyörteinen
turismi matkailu
turisti matkailija ¶ Lentokoneissa "turistiluokka" tarkoittaa tavallista matkustusluokkaa, jossa ei ole ns. liikemiesluokan eli bisnesluokan lisäpalveluja.
turkoosi eräs taivaansininen t. vihreä jalokivityyppi; syaani t. sitä muistuttava väri
turnajaiset keskiaikaisten ritarien aseellinen, näytösluonteinen ottelu; ottelukokonaisuus
turnaus ottelusarja esim. šakissa
turnee esiintymis- tai kilpailukiertue
turpiini veden, höyryn tai kaasun pyörittämä voimakone
tuseeraus sisäpuolelta tunnustelu ¶ Esim. lääkärin sormella suorittama peräaukon tai emättimen tutkiminen.
tussi eräänlainen kirjoitus- ja piirustuskynien neste; sellaista sisältävä kynä ¶ Aiemmin s:n tilalla oli sh tai š: tushi tai tušši.
tutor [tutor t. tuutor] ohjaaja, opastaja, etenkin nuorempia opiskelijoita ohjaava kokenut opiskelija; opettaja ¶ Myös asussa "tutori".
tutoriaali opas- tai opetusaineisto, tyypillisesti oppikirjaa lyhyempi yhtenäinen opastava esitys jostakin aiheesta ¶ Usein: (käyttö)opas, ohje(kirjanen).
tuuba vaskipuhaltimien matalin bassosoitin
tuubi tahnaputki
tuumori elimistön kasvannainen; pahanlaatuinen kasvain, syöpäkasvain ¶ Yleisessä merkityksessä: ympäristöstään erottuva, usein muuta kudosta kiinteämpi poikkeava kudos, joka voi olla joko kasvain tai kasvama. Sanaa käytetään kuitenkin usein nimenomaan syöpäkasvaimesta.
tuunata (ark.) virittää, muokata tavara tms. omannäköiseksi tai muuten sarjatuotteesta poikkeavaksi
tuus [tuus t. tu'us] Sinun (kirjeiden allekirjoituksena, maskuliinimuoto), vrt. tua ¶ Sana on latinaa ja tulisi siksi lausua "tu'us".
tviitata lähettää tviitti ¶ Myös kirjoitusasussa twiitata.
tviitti viesti X-palvelussa (ent. Twitter) ¶ Myös kirjoitusasussa twiitti.
tweed [tviid t. twiid] karkeahko, paksu toimikkainen villakangas
twist [tvist t. twist] eräs 1960-luvulla syntynyt nopea, nuorison suosima seuratanssi
tymiini eräs orgaaninen aine, DNA:n rakenneosia
typo (arkikielessä) kirjoitusvirhe; yhdyssanoissa: kirjapaino- t. tyyppi-
typografi kirjaltaja, kirjapainotyöntekijä
typografia painoasu tai muu näkyvä esitysasu; oppi siitä; kirjapainotaito
typografinen typografiaan kuuluva tai sen mukainen
typologia tyyppioppi, tyyppijako, tyypittely, tyyppijärjestelmä ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
tyranni hirmuvaltias; (historiassa joskus myös) yksinvaltias muinaisen Kreikan kaupunkivaltiossa; eräitä lintuja (Tyrannidae-heimo)
tyrannia tyrannin hallinto; tyrannin hallitsema maa (tms.)
tyrannisoida kohdella (alaisiaan, perhettään tms.) tyrannimaisesti, itsevaltaisesti, sortaen
tyrannosaurus eräs lihansyöjädinosaurus, Tyrannosaurus rex
tytyy [baletti]tanssijattarien käyttämä monikerroksinen lyhyt (tyllikankainen) hame t. puolisääreen ulottuva kellohame ¶ Myös tutu, joka on Kielitoimiston sanakirjassa hakusanamuotona.
tyyfus lavantauti
tyyli esitystapa, varsinkin kirjallisen esityksen; esiintymisen ja käyttäytymisen tapa, varsinkin hienostunut t. muuten vaikuttava; esitystavan tekninen kuvaus ¶ Tietokoneohjelmissa sana "tyyli" usein tarkoittaa täsmällistä, määrämuotoista teknistä kuvausta asioiden esitysmuodosta taiton, kirjasinlajin, värien yms. suhteen.
tyypillinen luonteenomainen, yleisen luonteen mukainen, tyyppi-
tyypittää järjestää tyyppien mukaan; luokitella tyypeiksi
tyyppi laji, muoto; tunnusomaisten piirteiden puhtain ilmentymä; perusmuoto, perikuva; (arkikielessä) ihminen, varsinkin vieras
tyyrpuuri aluksen oikea puoli