iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://he.wikipedia.org/wiki/פוליגיניה
פוליגיניה – ויקיפדיה לדלג לתוכן

פוליגיניה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פוליגיניהיוונית עתיקה: πολύ - בתרגום חופשי: "נשים/רעיות רבות") היא מקרה פרטי של פוליגמיה, שבו מתקיימים יחסי נישואים בין גבר אחד למספר נשים באופן סימולטני, או לכל הפחות לשתיים במקביל.

הפוליגיניה נפוצה בתרבויות פטריאכליות, שבהן הגברים הם השולטים בקהילה, בחברה ובמשפחה, והנישואים למספר נשים מעידים על מצב כלכלי וחברתי גבוה של הגבר. בנוסף לכך, צורת נישואים זו מאפשרת לגבר להעמיד מספר רב יותר של צאצאים מאשר בנישואים מונוגמיים.

שלמה המלך, מלבד חכמתו הרבה, נודע במקרא גם בשל הפוליגיניה המרובה שלקח בה חלק לאחר שנשא כש-700 רעיות, ובנוסף היו לו כ-300 פילגשים

הפוליגיניה מותרת על-פי התורה, כשגם היא וגם הפוליגמיה ביהדות היו מקובלות ביהדות - אם כי, אך ורק בעת העתיקה. במקרא, למשל, מצוין כי לשלמה המלך היו כ-700 נשותיו וכ-300 פילגשות.

הפוליגיניה נאסרה בקרב יהדות אשכנז בחרם דרבנו גרשום, בסביבות שנת 1000, והיא אסורה כיום גם בדין הרבני והאזרחי בישראל, ועל-כן מהווה עבירה פלילית. עם זאת, תופעת הפוליגיניה קיימת עדיין בישראל אצל יהודים שעלו מתימן שכיום כבר מבוגרים מאוד שהספיקו להינשא לשתי נשים, לפני שהמנהג נאסר על-ידי החוק הרבני והחוק האזרחי, והן במקרים נדירים ביותר שבהם בית דין רבני מתיר לגבר לשאת אשה נוספת.

למרות החוק האזרחי, האוסר את הפוליגיניה במדינת ישראל באופן גורף על שלל אזרחיה, התופעה נפוצה עודנה אם כמעט כי אך ורק בקרב חמולות של תושביה הערבים-מוסלמים, הבדואים בישראל, כשבמשך עשורים רבים מערכת המשפט הישראלית נוטה להימנע מאכיפת החוק כנגדם.

האסלאם מתיר את הפוליגיניה מאז היווסדו, והיא תופעה מקובלת בהרבה מדינות מוסלמיות וערביות גם כיום, נודע בפרט בקרב בדואים אך לא רק, כי בין השאר ניתן למנות גם ערבים או מוסלמים בעלי מעמד, כגון רודנים, שייח'ים ואנשי עסקים עשירים מאוד מותרת לעיתים עד היום הנישואים ליותר מבחורה או אשה אחת, כמובן תלוי חוק ומדינה. נפוצה בעבר גם ללא-הגבלת גיל (ראו עאישה כאשת הנביא מוחמד).

הנצרות שוללת כיום את הפוליגיניה ברובה, אם כי במספר זרמים נוצריים, כגון המורמונים, היא עודנה מותרת.

פוליגיניה בתרבויות מערביות ואחרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא סוציולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.