פולחן
פולחן (מהשורש הארמי פל"ח, המקביל לשורש העברי עב"ד; בלועזית: ריטוּאָל) הוא מכלול הפעולות שאנשים מצווים או נוהגים לבצע במהלך טקס דתי או טקס מסורתי כלשהו.
הפולחן יכול לכלול צורה קבועה מראש לביצוע עבודת האל בדת מסוימת או בכת דתית. הפולחן יכול להתבטא כחלק מדוקטרינה חברתית רחבה או כאמונה אישית.
על אף שנהוג להשתמש בביטוי "פולחן" בהקשר של טקסים המתבצעים בבתי תפילה כגון בתי כנסת או כנסיות, הקשר שבין הדוקטרינה של דת מסוימת לפולחנים המבוצעים בגינה משתנה במידה ניכרת בין דת לדת. לעיתים קרובות יש קשר ישיר בין דבקות דתית לבין פולחן, ובכך ברוב המקרים הפולחן מבטא הערצה לאלוהות[דרוש מקור].
אחת מצורות הפולחן הנפוצות ביותר בין הדתות הקדומות (שאף הייתה קיימת בתחילת דרכן של הדתות המונותאיסטיות הגדולות) הייתה העלאת קורבנות. בדתות מסוימות היה אף נהוג להקריב קורבן אדם, או צורות אחרות של רצח פולחני. הדוגמה הבולטת לכך הייתה אצל האצטקים.
פולחנים היוו חלק מהתרבות האנושית במשך עשרות אלפי השנים האחרונות. ההוכחה המוקדמת ביותר לקבורה פולחנית תוארכה ללפני 20,000 שנה (לא נמצאו סימני קבורה בשלדים עתיקים יותר).
סוגי פולחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פולחן הקשור בטקסי מעבר:
- פולחן הקשור בעבודת אלוהים בציבור:
- פולחנים של מסירות דתית אישית:
פולחן שאינו קשור לדת
[עריכת קוד מקור | עריכה]אף על פי שבהגדרתו הפולחן נושא אופי דתי, נהוג לעיתים לכנות תופעות שאינן קשורות לדת "פולחן".
- פולחן אישיות: הגישה המקובלת בארצות טוטליטריות והמבליטה את דמותו של המנהיג עד כדי הערצתו באופן עיוור. הדוגמה הידועה ביותר היא פולחן האישיות של סטלין.
- נהוג לכנות בשם פולחן את אחד התסמינים אצל הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית, שהוא אובססיה לביצוע תהליכים בצורה קבועה.
- פולחן קדושים הוא פולחן עממי סביב מקומות קדושים או מקומות הנחשבים כקברי קדושים.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פולחן, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- הפולחן במקרא, בפודקאסט עושים תנ"ך, באירוח ד"ר ערן אריה
- ריטואל, דף שער בספרייה הלאומית