iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://he.wikipedia.org/wiki/הליגה_הערבית
הליגה הערבית – ויקיפדיה לדלג לתוכן

הליגה הערבית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הליגה הערבית
الجامعة العربية‎
המדינות החברות בליגה הערבית
המדינות החברות בליגה הערבית
שפה רשמית ערבית
מטה הארגון מטה הליגה הערבית עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים מצרים, ערב הסעודית, סוריה, תימן, לבנון, עיראק, ירדן, מרוקו עריכת הנתון בוויקינתונים
יושב ראש אחמד אבו אל-רייט עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 22 במרץ 1945 – הווה (79 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה חבר כבוד של מסדר ההצטיינות (פורטוגל) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.leagueofarabstates.net
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מטה הליגה הערבית בקהיר
מפגש הליגה הערבית, 2012

הליגה הערביתערבית: الجامعة العربية; בעבר: جَامِعَة الدُّوَل الْعَرَبِيَّة גַ׳אמִעַת אַ-דֻוַל אַלְ-עַרַבִּיַה, באנגלית: Arab League) היא ארגון בינלאומי לשיתוף פעולה אזורי ולתיאום מהלכים חברתיים ופוליטיים משותפים הכולל את כל מדינות ערב ומדינות בעלות זיקה למדינות ערב. נוסדה ב-22 במרץ 1945 בקהיר שבמצרים.

בסך הכול מונה הארגון כיום 22 חברות, מהן 18 מדינות דוברות-ערבית, שלוש מדינות מוסלמיות אשר הערבית היא אחת השפות הרשמיות בהן אף כי לא השפה הראשית, (סומליה, ג'יבוטי וקומורו), ו"הארגון לשחרור פלסטין" (אש"ף) שחבר בארגון מאז 1976 (מאז 1988 נציגותו בליגה נקראת בשם "מדינת פלסטין"). בשנת 2011 הושעתה חברותה של סוריה בליגה הערבית, השעיה שהסתיימה בשנת 2023. מקום מושבה הקבוע של הליגה הערבית הוא בקהיר.

חתימת אמנת הליגה הערבית, 22 במרץ 1945

עם הקמתה הצטרפו לליגה שש מדינות ערביות, שכבר היו אז עצמאיות, או קרובות לכך: מצרים, סוריה, עיראק, ערב הסעודית, לבנון וירדן[1]. תימן הצטרפה לארגון ב-5 במאי 1945.

בשנות החמישים הצטרפו לארגון לוב, סודאן, מרוקו ותוניסיה, בשנות השישים כווית ואלג'יריה, בשנות השבעים איחוד האמירויות, בחרין, קטר, עומאן, מאוריטניה, סומאליה וג'יבוטי. קומורו הצטרפו בשנת 1993. אש"ף הצטרף לארגון בשנת 1976 כ"מדינת פלסטין", לאחר שמשנת הקמתו (בוועידת הפסגה הראשונה של הליגה), 1964, היווה משקיף.

כבר בשנת 1942 החלה הממלכה המאוחדת לפעול להקמת הליגה הערבית על מנת לשמור על האינטרסים שלה במזרח התיכון[2]. היוזמה להקמת הארגון הייתה של ממשלת מצרים, בתמיכת בריטניה, ששלטה על חלקים גדולים מן המזרח-התיכון בשנות הארבעים. בשנת 1942 ניסתה בריטניה ליצור שיתוף-פעולה בינה לבין מדינות ערב במלחמת העולם השנייה. שיתוף-פעולה כזה היה חיוני, כיוון שחלק גדול מהמנהיגים הערביים נטו לתמוך בגרמניה, ומכיוון שקרבות קשים התנהלו בצפון אפריקה והיו עלולים להתפשט לתוך המזרח התיכון. בין השנים 1942–1944 נערכו פגישות הכנה בין המדינות המייסדות כאשר מצרים היא זו שהובילה את השיחות[3]. בספטמבר-אוקטובר 1944 נערכה באלכסנדריה שבמצרים ועידה מכינה, שהמליצה על הקמת ליגה של מדינות ערב. הוועידה הסתימה ב-7 באוקטובר 1944, אז נוסח "פרוטוקול אלכסנדריה", שעליו חתמו נציגי מצרים, עיראק, עבר הירדן, סוריה ולבנון (לנציגי ערב הסעודית ותימן לא הייתה סמכות לחתום ללא אישור מלכיהם). הפרוטוקול כלל את עקרונות האיחוד, והסעיפים העיקריים שלו נכללו לאחר מכן באמנת הליגה הערבית.

מטרתה הראשית של הליגה מוגדרת כך:

לשמש את טובת כל המדינות הערביות, להבטיח תנאים טובים יותר לכל המדינות הערביות, להבטיח את עתידן של כל המדינות הערביות ולמלא את התקוות והציפיות של כל המדינות הערביות.

קבלת החלטות והסכמים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפי סעיף 7 לתקנות הארגון (היה בתוקף עד פסגת אלג'יריה – 2223 במרץ 2005), 'החלטה שתתקבל על–ידי המועצה פה אחד, תחייב את כל המדינות המשתתפות בחבר, והחלטה שתתקבל ברוב דעות, לא תחייב אלא את מי שיצביע בעדה', כלומר לכל מדינה ערבית יש זכות וטו על כל החלטה ומכאן הרצון להגיע להסכמה כללית כדי שהחלטה תהיה אופרטיבית ומחייבת את כל חברות הליגה.[4] בפסגת אלג'יריה הוחלט כי התקנות ישונו, ובחלק מההחלטות יידרש רוב של שני-שלישים בלבד, ואף רוב רגיל בסוגיות מנהלתיות. כמו כן, הוחלט לאפשר קבלת החלטות בהצבעה במקרה של העדר קונצנזוס. שינויים אלה בעתיד יאפשרו לליגה הערבית לעמוד בקצב האירועים והאתגרים ולהכריע בסוגיות בלי להזדקק לקונצנזוס, שמעכב קבלת ההחלטות.

עד שנת 1950 נחתמו בין המדינות המייסדות הסכמי תרבות, הסכמים כלכליים והסכמי הגנה הדדית, ובשנת 1953 הוקמה מועצה כלכלית-חברתית.

הליגה והסכסוך הישראלי-ערבי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הליגה במלחמת העצמאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

'פרוטוקול אלכסנדריה', שנחתם ב-1944 כלל נספח על פלסטין, בו הודגשה זכותם של הערבים לעצמאות והובטח סיוע למאבקם. לאמנת-היסוד של הליגה צורף נספח בדבר עצמאות פלסטין. נקבע שכל עוד אין מדינה לפלסטינים, הם ייוצגו בליגה על ידי "מייצג פלסטין" שימונה על ידי הוועדה.[5] לנציג ערביי ארץ-ישראל במוסדות הליגה במעמד משקיף[6] מונה מוסא אל-עלמי.[7] בכך למעשה, נטלו לעצמן מדינות ערב חסות על הפלסטינים ועל מאבקם בציונות[8].

בתקופה שבין תום מלחמת העולם השנייה ובין מלחמת העצמאות עסקה הליגה הערבית באופן תכוף בשאלת ארץ ישראל. הכינוסים שעסקו בכך התקיימו באינשאס (אנ') (מצרים, מאי 1946), בלודאן (סוריה, יוני 1946), צופאר (לבנון, 16–19 בספטמבר 1947)[9] ועאליה (לבנון, אוקטובר 1947). בשנת 1946 הכריזה הליגה על חרם של מדינות ערב על סחר עם היישוב היהודי בארץ ישראל[10].

בשנים 1947–1949, התנהלו כינוסי הליגה באופן שוטף. הליגה הייתה המפעילה להלכה של "צבא ההצלה", אם כי בפועל הפיקוד היה בידי פאוזי אל קאוקג'י. ברקע דיוני הליגה התגבשה התוכנית להצטרפות הצבאות הסדירים של מדינות ערב למלחמה. מנהיג הפלסטינים אמין אל-חוסייני טען בזיכרונותיו ב-1954, כי החלטות המושב השלישי של מועצת הליגה בעאליה בלבנון בין ה-7 וה-9 באוקטובר 1947, שבו הוחלט על תמרונים צבאיים ועל הכנות לפלישה לארץ ישראל, היו ראשית הבגידה של מדינות ערב בעניין הפלסטיני. מושב מועצת הליגה בקהיר ב-7 בפברואר 1948 דחה את דרישת הוועד הערבי העליון להקמת ממשלה פלסטינית זמנית במקביל לפינוי הבריטי, ולמסירת השלטון באזורים המפונים לידי "ועדות לאומיות". כמו כן, הוא לא אישר מינוי נציג של הוועד ליד המפקדה הכללית של צבאות הפלישה לארץ ישראל[11].

את עמדתה האנטישמית של הליגה כלפי היהודים, התנגדותה להחלטת החלוקה וכוונתם של מדינות ערב לסכלה בכוח היטיב לבטא בסדרת הצהרות מזכיר הליגה הערבית באותה העת עבד א-רחמן עזאם:

"הערבים מתעבים את עצם נוכחותם של היהודים בארץ ישראל. לדעת הערבים, היהודים הם אורגניזם זר אשר הגיע לכאן ללא הסכמתם, אורגניזם אשר מסרב להתבולל באורח החיים הערבי. זו בעיה".[12]

"אנחנו נטאטא אותם אל הים".[13]

"אני עצמי מקווה שהיהודים לא יכפו עלינו את המלחמה, מפני שזאת תהיה מלחמת השמד וזה יהיה טבח מסוכן, שיירשם בהיסטוריה כפי שנרשמו הטבח המונגולי ומלחמות מסעי הצלב".[14]

בשל נקמת המימסדים של מדינות ערב בהכוונת הליגה הערבית[15][16] את תקומת מדינת ישראל ותבוסתן בקרב נעקרו הקהילות היהודיות בארצות ערב ובאיראן, ומאות אלפי היהודים שחיו בהן אלפי שנה היו לפליטים חסרי כל שרכושם הולאם.

לאחר סיומה של המלחמה, הפעילה הליגה את ועדת "החרם הערבי", שמקום מושבה בדמשק. על אף מרכזיותו של הסכסוך הישראלי-ערבי בסדר היום של הליגה הערבית, לא הצליח הארגון לגבש מדיניות אחידה בנושא זה או בנושא בעיית הפליטים הפלסטינים. בשנת 1949 סיפחה ירדן את הגדה המערבית והעניקה אזרחות לפליטים הפלסטינים שישבו בתחומה, בניגוד לדעת מדינות ערב האחרות.

תוכנית הליגה הערבית להטיית מי הירדן

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מנהרת ההטיה הסורית ליד סכר מוחייבה, כיום שטח צבאי סגור בתחום מדינת ישראל מעבר לגדר המערכת

תוכנית ג'ונסטון (1955-1953) סיכמה את המשא ומתן בין המדינות הגובלות בירדן לניצול משותף של מי הנהר בהקציבה לישראל כ-40% ממי אגן הירדן. הוועדה הטכנית של הליגה הערבית אישרה את התוכנית, אולם הוועדה המדינית של הליגה, שהתכנסה באוקטובר 1955, דחתה אותה משום שסוריה חששה שהמים יאפשרו לישראל להכפיל אוכלוסייתה ואת שאיפות ההתפשטות שלה ועלולה להיראות כהכרה של מדינות ערב במדינה היהודית.

ישראל לא קפאה על שמריה ועמדה להשלים את פרויקט המוביל הארצי באביב 1964. ארצות הברית הבהירה ליוזמי תוכנית ההטיה המוקדמת שתתנגד לה בתוקף ותסייע לישראל לסכלה, ועל כן התמהמהו מדינות ערב בפרסומה ובניסיונות לבצעה עד 1964.[17] לקראת השלמת הפרויקט הישראלי התכנסה ועידת הפסגה הערבית הראשונה בקהיר בין ה-13 ל-16 בינואר 1964 דחתה את העמדה הסורית לפתוח בפעילות צבאית לסיכול המוביל ואימצה את העמדה המצרית על תוכנית בת שלושה סעיפים:

בספטמבר 1964 התכנסה ועידת הפסגה הערבית השנייה והתוותה את תוכנית ההטיה המפורטת: בתוך כ-18 חודש יוטו מי החצבאני בשטח לבנון, חלקם אל הליטאני וחלקם אל הבניאס ובתוך שנתיים יוטו מי הבניאס, בתעלה לאורך 70 ק"מ, אל הירמוך. בסמוך למוחייבה יוקם סכר שימנע מישראל אפשרות להשתמש במי הירמוך.[18]

תוכנית הליגה הערבית להטיית מי הירדן המחישה את מידת האיבה לישראל במדינות ערב ומעידה על עומקו של הסכסוך הערבי-ישראלי, שכן היא נועדה בראש ובראשונה לסכל את מפעל הדגל של המדינה הצעירה, עורק חייה – מוביל המים הארצי של ישראל, שנחשב בעיניהם למעשה של גזלת מים השייכים לערבים. זהו גם מקרה מובהק של הפרת תקנות הלסינקי (אנ') מצד לבנון, סוריה וירדן בדבר חלוקה הוגנת של משאבי מים משותפים.

כמו כן הוחלט בפסגת ינואר על הקמת ארגוני-משנה בין-ערביים לחינוך, תרבות ומדע.

ועידת רבאט

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – ועידת רבאט

הוועידה החליטה להעניק לאש"ף את הזכות הבלעדית לייצוג העם הפלסטיני על חשבונה של ממלכת ירדן.

הליגה והסכם השלום בין ישראל למצרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1979 התחולל משבר בארגון עקב חתימת הסכם השלום בין מצרים לישראל, הסכם שבא בעקבות ביקורו של נשיא מצרים אנואר סאדאת בכנסת בירושלים ב-1977, להפתעת כל מדינות הליגה. מצרים הורחקה מהארגון, ומטה הארגון הועבר מקהיר לתוניס. מצרים הוחזרה לארגון עשר שנים מאוחר יותר ב-1989, ובאותה שנה חזר מטה הארגון לקהיר. גם הסכם אוסלו א' בין ישראל לאש"ף ב-1993 לא נעשה בתיאום עם הליגה הערבית.

הליגה ויוזמת השלום הערבית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – יוזמת השלום הערבית

יוזמת השלום הערבית היא תוכנית מדינית של הליגה הערבית ממרץ 2002 שאושררה במרץ 2007 בערב הסעודית לסיומו של הסכסוך הישראלי-ערבי, ולפיה ינרמלו כל מדינות ערב את יחסיהן עם ישראל בתמורה לנסיגה ישראלית מלאה משטחי רמת הגולן, רצועת עזה ויהודה ושומרון (לרבות מזרח ירושלים) והקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה תהיה מזרח ירושלים. בנוגע לבעיית הפליטים, התוכנית מציעה "למצוא פתרון צודק ומוסכם" בהתאם להחלטה 194 של העצרת הכללית של האו"ם.

הליגה ומלחמת האזרחים בלבנון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנה זו נדרש הארגון למשבר מלחמת האזרחים בלבנון והוסכם על הקמת כוח בין-ערבי לשמירת השלום בלבנון. הצלחתו של כוח זה בהרגעת הרוחות בלבנון לא הייתה משמעותית.

הליגה ופלישת עיראק לכווית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1990 התחולל משבר נוסף בארגון כתוצאה מפלישת עיראק לכווית וניסיונה לספח את כווית לשטחה. הארגון קיבל החלטה המגנה את עיראק, ומאוחר יותר שיתף פעולה עם ארצות הברית ששלחה כוחות צבא לכווית ולעיראק. עם התחדשות המשבר בעיראק ב-2003 התנגד הארגון לפלישה המחודשת של ארצות הברית לעיראק ולהחזקת כוחות צבאיים אמריקניים בה, אך לא הצליח להוציא מקרבו פעולה ממשית, למרות הסכמים בינערביים המכוונים למקרים מסוג זה ממש (הסכם ההגנה ההדדית). לוב הכריזה, על רקע זה, על כוונתה לפרוש מהארגון באוקטובר 2002 עקב התנגדותו של מנהיגה, מועמר קדאפי, למדיניות הארגון, ועקב רצונו לשתף פעולה עם מדינות וארגונים אפריקניים תוך צמצום הזיקה למדינות ערב האחרות[19]. לאחר משא ומתן אינטנסיבי שניהלו מזכ"ל הליגה, עמר מוסא, ושל נשיא מצרים, חוסני מובארכ, חזרה בה לוב מכוונת הפרישה, אף שהיא ממשיכה למחות על פעולותיה ומחדליה.

הליגה והמשבר בסומליה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1992 התחולל משבר בסומליה שהביא לרעב כבד, ולהתמוטטות המשטר בה. גם במקרה זה, לא הצליחו חברות הליגה לגבש מענה למשבר. המצב בסומליה התייצב בעקבות סיוע מארצות הברית ומאירופה, ללא שיתוף פעולה משמעותי מצד מדינות הליגה הערבית.

על אף כל זאת, משמש הארגון פורום חשוב למפגשים קבועים בין ראשי מדינות ערב ולהתייעצויות ותיאומים ביניהם. במצבי משבר יש חשיבות גדולה ליכולתו של הארגון לכנס בחסותו את כל ראשי מדינות ערב. הליגה הערבית גם משמשת פורום לגיבוש עמדה ערבית אחידה, בעיקר בעניינים בעלי חשיבות הסברתית, ולהצגתה בפני מדינות אחרות או ארגונים בין-לאומיים אחרים. היא גם מספקת מראית-עין של שיתוף פעולה בין-ערבי, דבר שעדיין נתפס כבעל חשיבות, אפילו ברמה הסמלית, בקרב הציבור הערבי.

הליגה ו'האביב הערבי'

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2011 החלו גלי מחאות בעולם הערבי. המחאות הגיעו ללוב, והסלימו למלחמת אזרחים בין המורדים למנהיג לוב מועמר קדאפי ותומכיו. קדאפי הורה לצבא להשתמש בכל האמצעים כדי לדכא ולהרוג את המורדים, ובעקבות ההוראה הושעתה לוב מהליגה הערבית[20]. לאחר הדחתו של קדאפי מהשלטון בחודש אוגוסט 2011 והוצאתו להורג באכזריות בידי המורדים הלובים, החזירה הליגה הערבית את לוב לחיק המדינות החברות, כאשר את המדינה מייצגת מועצת המעבר הלאומית. בחודש נובמבר 2011 השעתה הליגה הערבית את סוריה בעקבות הדיכוי האלים של אזרחיה בידי משטרו של אסד[21], אך ב-2023 סוריה הוחזרה לליגה הערבית.[22]

בשנת 2016 התמנה שר החוץ לשעבר של מצרים אחמד אבו אל-רייט למזכיר הכללי של הליגה הערבית[23]. כל המזכירים הכלליים של הארגון, למעט אחד, היו מצרים. בשנים 1979–1990 כיהן בתפקיד שאד'לי קליבי מתוניסיה.

המזכירים הכלליים של הליגה הערבית
שם שם בערבית אזרחות התחלה סיום
עבד א-רחמן עזאם عبد الرحمن حسن عزام מצרים 1945 1952
מוחמד עבד אל-ח'אלק חסונה محمد عبد الخالق حسونة מצרים 1952 1972
מחמוד ריאד محمود رياض מצרים 1972 1979
א-שאד'לי אל-גליבי الشاذلي القليبي תוניסיה 1979 1990
ד"ר אחמד עצמת עבד אל-מגיד د. أحمد عصمت عبد المجيد מצרים 1991 2001
עמר מוסא عمرو موسى מצרים 2001 2011
ד"ר נביל אל-ערבי نبيل العربي מצרים 2011 2016
אחמד אבו אל-רייט أحمد أبو الغيط מצרים 2016 מכהן

החברות הנוכחיות בליגה ומועדי הצטרפותן:

  1. מצריםמצרים מצרים22 במרץ 1945 (מייסדת) (מושעית בשנים 1979–1989)
  2. עיראקעיראק עיראק22 במרץ 1945 (מייסדת)
  3. ירדןירדן ירדן22 במרץ 1945 (מייסדת)
  4. לבנוןלבנון לבנון22 במרץ 1945 (מייסדת)
  5. ערב הסעודיתערב הסעודית ערב הסעודית22 במרץ 1945 (מייסדת)
  6. סוריהסוריה סוריה22 במרץ 1945 (מייסדת) (מושעית בשנים 2011–2023)
  7. תימןתימן תימן22 במאי 1945 (מייסדת)
  8. לובלוב לוב28 במרץ 1953 (הודיעה על פרישה מהליגה הערבית באוקטובר 2002, אך חזרה בה)
  9. סודאןסודאן סודאן19 בינואר 1956
  10. מרוקומרוקו מרוקו1 באוקטובר 1958
  11. תוניסיהתוניסיה תוניסיה1 באוקטובר 1958
  12. כוויתכווית כווית20 ביולי 1961
  13. אלג'יריהאלג'יריה אלג'יריה16 באוגוסט 1962
  14. איחוד האמירויות הערביותאיחוד האמירויות הערביות איחוד האמירויות הערביות12 ביוני 1971
  15. בחרייןבחריין בחריין11 בספטמבר 1971
  16. קטר (מדינה)קטר (מדינה) קטר11 בספטמבר 1971
  17. עומאןעומאן עומאן29 בספטמבר 1971
  18. מאוריטניהמאוריטניה מאוריטניה26 בנובמבר 1973
  19. קומורוקומורו קומורו20 בנובמבר 1993
  20. סומליהסומליה סומליה14 בפברואר 1974
  21. ג'יבוטיג'יבוטי ג'יבוטי9 באפריל 1977
  22. הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית הרשות הפלסטינית9 בספטמבר 1976 (מיוצגת על ידי אש"ף)

מטה הליגה הערבית נמצא בקהיר שבמצרים. במהלך השעייתה של מצרים – תוניס שבתוניסיה שימשה כמטה הליגה.

מדינות משקיפות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כיום בליגה הערבית ישנן שבע מדינות משקיפות (אנ'):

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הליגה הערבית בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אביגיל אורן וחיה רגב, "מפת המדינות החברות בליגה הערבית", מסע אל העבר: לכיתות ט': תולדות המאה ה-20, באתר המרכז לטכנולוגיה חינוכית
  2. ^ לוח זמנים של המזרח התיכון, באתר ה-BBC
  3. ^ יהושע פורת, אגדה ומציאות בתהליך הקמת הליגה הערבית, זמנים 5, 1981, עמ' 43
  4. ^ אשר גורן, הליגה הערבית: 1945-1954 ,תל–אביב תשי“ד, עמ' 377-382
  5. ^ יהושפט הרכבי, הפלסטינים – מתרדמה להתעוררות, בתוך: התנועה הלאומית הפלסטינית: מעימות להשלמה?, עמ' 272, הערה שנייה
  6. ^ ג'ני לבל, חאג' אמין וברלין, עמ' 192
  7. ^ אהרון כהן, ישראל והעולם הערבי, ספריית פועלים. 1964 עמ' 312
  8. ^ חגי ארליך, המזרח התיכון בין מלחמות העולם, האוניברסיטה הפתוחה, כרך ה, עמ' 182
  9. ^ אגרת דובר ההגנה לשליחי ההגנה בחו"ל 12.10.1947, ובה תמונת מצב, מדינית ומודיעינית, לעניין עמדת ופעולות מדינות ערב הצפויות לקראת ההצבעה על תוכנית החלוקה וממנה ניתן לעמוד על רמת הדיוק ואיכות המודיעין שהשיג הש"י על תוכנה של ועידת צופר
  10. ^ ברוך קימרלינג ויואל שמואל מגדל, פלסטינים: עם בהיווצרותו, עמ' 281
  11. ^ שמואל דותן, המאבק על ארץ ישראל, עמ' 373–374
  12. ^ יובל ארנון-אוחנה, קו החריש והאש: מאה וחמישים שנות סכסוך על ארץ ישראל 1860–2010, נתניה, 2013, עמ' 157.
  13. ^ בני מוריס, 1948, עמ' 523, הערה 20
  14. ^ בני מוריס, מדינה אחת, שתי מדינות, עמ' 81; עמ' 146, הערה 147
  15. ^ צעדים אנטי-יהודיים פרי תכנון הליגה הערבית. ראו עמוד 1 מתחת לכוכביות.
  16. ^ גיא בכור, אמנות ההתקפה הנגדית - וחוקי נירנברג של יהודי מדינות ערב, שנחשפים, 29.4.2012, אתר Gplanet
  17. ^ ארנון סופר, המאבק על המים במזרח התיכון, עם עובד, 2005, עמ' 145
  18. ^ שמעון גולן, המאבק על מי הירדו, בתוך 'ארצות הגליל', עורכים: אבשלום שמואלי, ארנון סופר, נורית קליאוט, ההוצאה לאור משרד הביטחון, 1983, חלק ב', עמ' 862-853
  19. ^ לוב הודיעה על פרישה מהליגה הערבית, באתר הארץ, 24 באוקטובר 2002
  20. ^ יצחק בן-חורין, וושינגטון, לוב הושעתה מהליגה הערבית, שר הפנים התפטר, באתר ynet, 22 בפברואר 2011
  21. ^ ג'קי חורי, הליגה הערבית השעתה את סוריה, באתר הארץ, 12 בנובמבר 2011
  22. ^ דניאל סלאמה והסוכנויות, החרם נגמר: סוריה ואסד הוחזרו לליגה הערבית אחרי 12 שנה, באתר ynet, 7 במאי 2023
  23. ^ רועי קייס וליעד אוסמו, מזכ"ל חדש לליגה הערבית: "ישראל היא אויב", באתר ynet, 10 במרץ 2016