Talviurheilukeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiihtohissi Sierra Nevadan hiihtokeskuksessa Espanjassa.
Barilochen talviurheilukeskus Argentiinassa.
Levin hiihtokeskuksen eturinne alkukeväällä 2003.

Talviurheilukeskus on urheilukeskus, jossa voi harrastaa hiihtourheilua, kuten laskettelua, lumilautailua tai hiihtoa, jääurheilua, kuten luistelua, jääkiekkoa ja curlingia, tai esimerkiksi moottorikelkkailua. Talviurheilukeskuksen liiketoiminta painottuu ensi sijassa talveen. Keskuksen yhteyteen tunturin tai vuoren juureen on monesti rakennettu kylä, jossa on vapaa-ajan mökkejä sekä ravintola-, yöpymis- ja kylpyläpalveluja. Keskukset voivat olla erillisiä, omavaraisia ja täysin pyhitettyjä urheiluturismille tai ne voivat olla lähellä kylää tai kaupunkia, jossa on entuudestaan ollut merkittävä asutus ennen urheilukeskuksen rakentamista, esimerkiksi Garmisch-Partenkirchen Saksassa tai Bormio Italiassa.[1]

Minimissään talviurheilukeskuksessa on ruoka-, välinevuokraus- ja hiihtohissipalveluja. Hiihtokeskukset on rakennettu yleensä korkeille tunturi- tai vuoristoalueille, joilla vuotuinen lumipeite on tarpeeksi paksu usean kuukauden ajan. Hiihtokeskuksista on viime vuosikymmeninä tullut suosittuja kaikkialla, missä hiihtourheilu on suosittu ajanviettotapa. Rinteet ovat yleensä merkittyjä (ransk. piste). Hiihtokeskuksissa on yleensä useita hissejä, esimerkiksi tuolihissejä, kuljettamassa laskettelijoita tunturien huipulle ja yhdistämässä eri rinteitä. Ankkurihissejä käytetään lyhyillä ja loivilla rinteillä, joita Suomessa on suurin osa. Suuremmissa hiihtokeskuksissa voi olla gondoleja (Levillä, Rukalla ja Ylläksellä ainoana Suomessa) tai näköalahissejä pidemmille välimatkoille.

Talviurheilukeskuksissa on yleensä hotelleja, baareja ja ravintoloita, jotka tarjoavat after ski -toimintaa, kuten cocktaileja, ruokailua ja elävää musiikkia. Perinteisissä talviurheilukeskuksissa on yleensä terveyskylpylöitä saunoineen, kuumia lähteitä, hierontapalveluita ja uima-altaita.

Muun muassa Alpeilla on talviurheilukeskuksia, jotka ovat ympärivuotisessa käytössä. Yleisimmät aktiviteetit ovat talvisin hiihto, laskettelu, lumilautailu ja luistelu, kun taas kesällä voi esimerkiksi patikoida, maastopyöräillä, golfata ja pelata tennistä.lähde?

Talviurheilukeskukset Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]