Posti
Posti toimittaa kirjeitä, postipaketteja ja muita postilähetyksiä vastaanottajilleen sekä valtioiden sisällä että maailmanlaajuisesti.
Sekä yksityiset yritykset että julkiset laitokset hoitavat postin kuljettamista. Monissa maissa on valtion omistama postilaitos, jolla on usein lailla taattu monopoli tietyntyyppisten lähetysten kuljettamisessa. Erilliset nopeuteen perustuvat kuriiripalvelut toimivat tällaisten monopolien ulkopuolella.
Kuljetusjärjestelmä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kansainvälinen valtioiden välinen postijärjestelmä on Maailman postiliiton koordinoima, joka mm. määrää kansainvälisten postikuljetusten hinnat ja määrittelee standardit postimerkeille.
Useimmat valtiot ovat luoneet postinumerojärjestelmän, joka helpottaa kuljetuksen automatisointia. Monissa maissa postinumeroiden sisältämä tieto tallennetaan lähetykseen erityisiin viivakoodeihin, jotka voidaan lukea automaattisesti.
Kuljetusjärjestelmä koki huomattavan nopeutumisen 1900-luvun alkupuolella lentopostin myötä. Maailman ensimmäinen lentopostiyhteys avattiin vuonna 1919.
Postiosoite
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Postilähetykset toimitetaan perille vastaanottajan osoitteen avulla. Täydellisen postiosoitteen muodostavat kadun ja tien nimi,talon osoitenumero, kerros- ja rivitaloissa lisäksi usein porraskäytävää osoittava kirjain ja huoneiston numero, sekä eri riville kirjoitetut postinumero ja postitoimipaikan nimi, postia maasta toiseen lähetettäessä lisäksi maan nimi. Käytössä on myös postilokeroita, joiden osoite perustuu postilokeron numeroon, postinumeroon sekä postitoimipaikkaan.
Maksutavat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Useimmiten kuljetus maksetaan liimapintaisilla postimerkeillä tai lämpökirjoitintarroilla, jotka kiinnitetään lähetykseen. Saatavilla on myös postikortteja ja kirjekuoria, joiden postimaksu on valmiiksi maksettu. Solmimalla sopimuksen postilaitoksen kanssa yritykset voivat maksaa vastaanottamiensa vastauslähetysten postimaksut; tällöin lähetyksessä vain täytyy ilmoittaa sopimuksesta.
Postisäännökset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Useimmissa valtioissa laki suojaa kuljetuksessa olevien postilähetysten sisällön salaisuutta. Tästä suojasta voidaan yleensä poiketa rikosten tutkinnan yhteydessä ja muissa erikoistapauksissa, esimerkiksi lähetyksen vastaanottajan selvittämiseksi.
Kansalliset ja kansainväliset postisäännökset rajoittavat sitä, mitä postilähetykset voivat sisältää. Rajoituksia voi olla esimerkiksi maksuvälineiden, arvoesineiden ja vaarallisten kemikaalien kuljetuksessa.
Posti Suomessa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkelit: Posti Group ja Suomen postilaitoksen historia
Suomessa postitoimintaa hoitaa valtion omistama Posti Group Oyj. Posti perustettiin Ruotsin kuningaskuntaan 6. syyskuuta 1638. [1] Suomen liittyessä autonomisena osana Venäjän keisarikuntaan vuonna 1809, postitoimeen perustettiin oma keskusvirasto vuonna 1811. Vuonna 1927 lennätinlaitos yhdistettiin Postiin. Vuonna 1981 Posti- ja lennätinlaitoksen nimi muuttui Posti- ja telelaitokseksi. Postin toimintaa säätelee postilaki.
Maailman postiliiton jäsenmaiden postilaitokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Luettelo kansallisista postilaitoksista
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Universal Postal Union (Arkistoitu – Internet Archive)
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Historia - Posti www.posti.com. Viitattu 6.9.2018.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Posti Wikimedia Commonsissa
- Postinumerohaku
- Yrityspostinumerot (Arkistoitu – Internet Archive)
- Esimerkki osoitejärjestelmästä (Arkistoitu – Internet Archive)
- Pakettien lähetyksenseuranta
- Postilähetysten hinnat
- Venäjän postinumerot
- Postimuseo, postin historiaa Suomessa (Arkistoitu – Internet Archive)
- Esimerkki paperikirjeen lähettämisestä Internetin kautta
- Julkisen hallinnon suositus;JHS 106 Postiosoite (Arkistoitu – Internet Archive)