Patrick (pyhimys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Patrickin muistopatsas Irlannissa.

Patrick (iiriksi Naomh Pádraig, engl. Saint Patrick) (k. 17. maaliskuuta 461) on Irlannin suojeluspyhimys, jonka ansioksi on nimetty kristinuskon vakiinnuttaminen Irlantiin 400-luvulla. Pyhä Patrick on myös Nigerian suojeluspyhimys sekä insinöörien ja karkotettujen suojeluspyhimys. Hänen muistopäivänsä on 17. maaliskuuta, joka tunnetaan Pyhän Patrickin päivänä. Pyhän Patrickin päivä on Irlannin kansallispäivä, jota juhlitaan, paitsi Irlannissa, myös muualla maailmassa irlantilaisten keskuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Pyhän Patrickin päivää juhlitaan yleensä suurellisesti.

Pyhä Patrick oli luultavasti kotoisin Kilpatrickista Skotlannista. Tosin Patrickin syntymäpaikaksi on myös arveltu Ison-Britannian länsirannikkoa ja Ranskan pohjoisrannikkoa. Hän joutui rosvojen kaappaamaksi ja orjaksi Irlantiin. Orjuudessa hänestä tuli harras kristitty. Hän pakeni, opiskeli luostarissa Ranskassa, palasi käännytystyöhön Irlantiin ja järjesti siellä kirkolliset olot.

Perimätietojen mukaan Pyhä Patrick syntyi Kilpatrickissa Skotlannissa lähellä Dumbartonia 385–390 jaa. Hänen alkuperäisen nimensä uskotaan olevan joko Maewyn Succat tai Magonus Sucatus. Patrick syntyi todennäköisesti uskonnolliseen perheeseen, ja hänen isoisänsä oli pappi. Patrick ei kuitenkaan ollut nuorena erityisen uskonnollinen henkilö.

16-vuotiaana Patrickin ryöstivät irlantilaiset merirosvot, jotka myivät hänet Irlantiin Darliadaan nykyiseen Antrimiin paikalliselle heimopäällikölle Michulle orjaksi. Patrick toimi orjuudessa paimenena kuusi vuotta. Sinä aikana Patrick opetteli täydellisesti keltin kielen, jolla loppujen lopuksi käännytti Irlannin kristinuskoon. Patrick perehtyi myös druidismiin tänä aikana orjuuttajansa Michun kautta, joka oli druidipappi.

Perimätiedon mukaan Patrick näki enneunen, jossa Herra ilmestyi hänelle ja käski häntä pakenemaan etelään, jossa tätä odottaisi laiva pakoa varten. Patrick pakeni Wexfordin kaupunkiin, josta hän pakeni veneellä orjuutta Ranskaan. Ranskassa Patrick opiskeli papiksi ja valmistui Lérinsistä. Luostariaikanaan Maewyn vakuuttui siitä, että hänet oli valittu käännyttämään irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Hän otti itselleen myös kristillisen Patrick-nimen.

Auxerren luostari oli päättänyt lähettää lähetyskunnan pakanalliseen Irlantiin, jonka johtajaksi valittiin Pyhä Palladius. Palladius ei kuitenkaan päässyt Irlantiin, vaan hänet siirrettiin Skotlannin piispaksi. Niinpä Patrick sai Irlannin piispan arvonimen. Paavi Celestinus I vihki Patrickin piispaksi vuonna 432, ja yhdessä pienen kannattajajoukon kanssa hän matkusti Irlantiin luultavasti kesällä 433 aloittaakseen käännytystyönsä.

Kolmilehtinen apila, jota pyhä Patrick käytti Pyhän kolminaisuuden symbolina.

Irlannissa Patrick sai vastaansa saaren mahtavimman miehen Laoghairen, Taran kuningaskunnan kuninkaan. Maan katoliset tiesivät, että tämän avulla Irlanti pystyttäisiin yhdistämään yhdeksi katoliseksi valtioksi. Legendan mukaan heti ensimmäiseksi Irlantiin saavuttuaan Patrick sytytti kannattajineen valtavan tulen kevään alkamisen merkiksi saadakseen huomiota. Tulen sytyttäminen ennen kuningasta oli nimittäin tuohon aikaan kiellettyä Vihreällä saarella. Saman legendan mukaan Patrick rauhoitti kuninkaan maltillisuudellaan ja oveluudellaan. Patrick selitti kuninkaalle kristinuskon opinkappaleita ja käytti esimerkkinä uskostaan kuuluisaa kolmilehtistä apilaa, josta tuli myöhemmin Pyhän Patrickin ja pyhän kolminaisuuden symboli. Patrickin mukaan kasvilla on vain yksi varsi, mutta kolme erillistä lehden haaraa, jotka edustavat pyhää kolminaisuutta eli Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä, jotka ovat kaikki saman kokonaisuuden erillisiä elementtejä.

Druidien ja muiden pakanallisten vastustuksesta huolimatta Pyhä Patrick teki lähetystyötä yli 30 vuotta Irlannissa perustaen useita kirkkoja, luostareita sekä kouluja ja käännyttäen ihmisiä katolisiksi.[1] Patrick vetäytyi eläkkeelle Irlannin maaseudulle. Patrick kuoli maaliskuun 17. päivänä vuonna 461, ollessaan 76-vuotias. Hänet on haudattu Downpatrickiin Pohjois-Irlantiin.

Patrickilta tunnetaan kirjoitukset Confessio, kristillinen omaelämäkerta ja kirje Coroticukselle, jossa tuomitaan walesilaiset Irlannin kristittyjen kohtelusta.

Armagh'n kirja (Book of Armagh) on kirjoitettu 800-luvulla ja kuvailee Pyhän Patrickin elämää ja lähetystyötä esikristillisessä Irlannissa.[2]

Uskomuksia ja triviaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pyhän Patrickin päivä, Buenos Aires (Argentiina)
  • Legendan mukaan Pyhä Patrick karkotti käärmeet Irlannista. Tämä on todennäköisesti kielikuva sille, kuinka Pyhä Patrick toi kristinuskon Irlantiin, ja näin ollen ajoi ulos pakanuuden ja "noidat".[3] [4]
  • Legendan mukaan myös entinen Eagle Mountain Westportissa nimettiin uudestaan Croagh Patrickiksi, koska Pyhä Patrick kesti vuoren huipulla 40 päivää ja 40 yötä paholaisen koeteltavana. Tarun mukaan Jumala palkitsi Patrickin kärsimykset ja lupasi, etteivät irlantilaiset joutuisi kokemaan tuomiopäivää vaan Patrick saisi itse toimia heille tuomarina. Vuosittain heinäkuun viimeisenä sunnuntaina tuhannet pyhiinvaeltajat kiipeävät vuorelle kunnioittaen siten Pyhää Patrickia. He kiertävät huipulla rukoillen ja huipulla olevassa kappelissa pidetään messuja.
  • Pyhän Patrickin sanotaan myös rakentaneen nimikkokatedraalinsa vuonna 445 omin käsin Sallow Ridgeen Armaghiin Pohjois-Irlantiin. Katedraali on tuhottu historian saatossa 17 kertaa.
  • Myös entisen jääkiekkotähden, maalivahti Patrick Royn lempinimi on St. Patrick.
  1. Matthias Felsmann: Kristinuskon historia 2000, Alkukirkosta renessanssiin, s. 66-67. Suomentanut Marja Hannula, Maija Pellikka, Leena Vallisaari, Jaana Iso-Markku. Weilin+Göös. ISBN 951-35-6514-9
  2. Allan Morrow: Nothern Ireland Visitor Guide. Belfast: Nothern Ireland Tourist Board, 2008. Virhe: Virheellinen ISBN-tunniste
  3. About Saint Patrick
  4. About Saint Patrick

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]