Asiakastyytyväisyys
Asiakastyytyväisyys on termi, joka kuvastaa asiakkaan odotusten täyttymistä. Tyytyväinen asiakas suosittelee helpommin ostamaansa tuotetta tai palvelua ja ostaa todennäköisemmin samaa tuotetta tai palvelua uudestaan. Asiakastyytyväisyys itsessään ei kuitenkaan takaa asiakasuskollisuutta tai asiakkaan suositteluhalukkuutta. Asiakasuskollisuutta tutkii Suomessa vuosittain TNS Gallup Suomen asiakkuusindeksitutkimuksella.
Monessa keskisuuressa tai suuressa organisaatiossa asiakastyytyväisyys on yksi tuloskortin (Balanced Scorecard) keskeinen mittarilähde?. Asiakastyytyväisyys on keskeinen mittari myös ISO 9000 laatustandardissa, jossa asiakastyytyväisyyttä mitataan säännöllisin väliajoin jotta sitä voitaisiin kasvattaa kehitystoimenpiteillälähde?. Tunnetuimpia tyytyväisyyden mittareita ovat CSAT, CES, sekä NPS.[1]
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Eccu Finland Oy (Asiakastyytyväisyys ja tyytyväisen asiakkaan merkitys) (Arkistoitu – Internet Archive)
- CSMA (Customer Satisfaction Measurement Association) (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- Avaus Consulting Asiakkusindeksi Whitepaper (Arkistoitu – Internet Archive)
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Asiakastyytyväisyyden mittaaminen – mitä yritys siitä hyötyy? Pitkospuu Productions. 28.4.2021. Viitattu 30.4.2021.