iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/marriage/index_ro.htm
Căsătoriile civile în UE: norme naționale și transfrontaliere - Your Europe

Căsătoria

Căsătoria civilă este un statut juridic care există în toate țările UE. Însă normele care vizează parteneriatele, cum ar fi uniunile civile și parteneriatele înregistrate, sau uniunile de facto sunt diferite de normele aplicabile căsătoriei.

Normele naționale privind căsătoria diferă de la o țară UE la alta, mai ales în ceea ce privește:

  • drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite: de exemplu, cele referitoare la proprietate sau la numele de căsătorie
  • relația dintre căsătoria religioasă și cea civilă: unele țări din UE tratează căsătoria religioasă ca fiind echivalentă cu cea civilă, altele nu. Dacă vă mutați în altă țară din UE după ce ați încheiat doar o căsătorie religioasă, verificați consecințele pe care acest lucru le are pentru starea dumneavoastră civilă în țara din UE în care v-ați mutat.
  • posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. În prezent, țările din UE care recunosc acest drept sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Țările de Jos. Căsătoria între persoane de același sex este posibilă, de asemenea, în Elveția, Islanda și Norvegia.

Aflați mai multe despre normele naționale privind căsătoria și alte regimuri matrimoniale. Deschideți ca link extern

Căsătoriile transfrontaliere în UE

Acestea sunt căsătorii care implică țări diferite din UE – de exemplu, pentru că vă căsătoriți cu o persoană de altă naționalitate sau pentru că vă căsătoriți într-o țară din UE care nu este țara dumneavoastră de origine.

Ce trebuie să faceți înainte de căsătorie

Aflați care este țara a cărei legislație va reglementa căsătoria dumneavoastră și regimul matrimonial aferent. Acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor care vă revin ca soț/soție.

Dacă nu vă căsătoriți în țara în care locuiți, ci în altă țară din UE, contactați autoritățile din ambele țări pentru a afla ce formalități trebuie să îndepliniți astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele țări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerințe de înregistrare și publicare.

Ce trebuie să faceți după căsătorie

În principiu, căsătoria dumneavoastră încheiată într-o țară din UE va fi recunoscută în toate celelalte țări din UE. Fac excepție căsătoriile între persoane de același sex.

Recunoașterea căsătoriei în altă țară din UE – drepturi conferite de legislația UE și de legislația națională

Căsătoria dumneavoastră a avut loc într-o țară din UE și aveți nevoie de recunoașterea sa în țara de origine sau în altă țară din UE? Trebuie să știți că există o diferență între:

  1. drepturile conferite de legislația UE, cum ar fi dreptul la liberă circulație, care include dreptul dumneavoastră de a vă muta și de a locui împreună cu soțul/soția în altă țară din UE și
  2. drepturile conferite de legislația națională a țării din UE în care solicitați recunoașterea, cum ar fi drepturile legate de moștenire și întreținere pentru dumneavoastră și soțul/soția dumneavoastră sau dreptul la alocații familiale.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE, toate celelalte țări membre sunt obligate prin legislația europeană să recunoască această căsătorie pentru drepturile conferite de legislația UE, în special pentru dreptul dumneavoastră la liberă circulație, care include dreptul de a vă muta și de a locui împreună cu soțul/soția în altă țară din UE. Obligația țărilor UE de a vă recunoaște căsătoria pentru drepturile conferite de legislația UE se aplică indiferent dacă este vorba despre o căsătorie heterosexuală sau o căsătorie între persoane de același sex.

Dacă vă exercitați dreptul la liberă circulație și vă mutați în altă țară din UE pentru a locui și lucra acolo, soțul/soția poate să se mute și să locuiască împreună cu dumneavoastră. Verificați normele în materie de ședere care vizează:

Căsătoria dumneavoastră a avut loc într-o țară din UE, dar doriți ca ea să fie recunoscută în țara de origine sau în altă țară din UE, astfel încât să puteți beneficia de drepturile conferite de legislația națională? În acest caz, recunoașterea căsătoriei dumneavoastră va fi reglementată de legislația națională a țării în care o solicitați. Aceasta înseamnă că, în prezent, țările UE sunt libere să decidă dacă vă vor recunoaște căsătoria pentru drepturile conferite de legislația lor națională. Printre acestea se numără dreptul de a vă moșteni soțul/soția sau dreptul de a solicita pensie alimentară din partea sa (de exemplu, în cazul divorțului), precum și dreptul de a beneficia de alocații familiale.

În general, toate țările UE recunosc o căsătorie heterosexuală încheiată în altă țară din UE pentru drepturile conferite de legislația națională, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil în cazul unei căsătorii între persoane de același sex. În prezent, numai țările UE care permit căsătoria între persoane de același sex pe teritoriul lor vor recunoaște, în principiu, o căsătorie între persoane de același sex încheiată în altă țară din UE pentru drepturile conferite de legislația națională. Acestea sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Țările de Jos. Căsătoria între persoane de același sex este recunoscută, de asemenea, în Elveția, Islanda și Norvegia.

Recunoașterea și înregistrarea căsătoriei

În mod normal, autoritățile din țara UE în care v-ați căsătorit vă vor înregistra căsătoria în registrul civil sau în registrul de evidență a populației din țara respectivă.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE care nu este țara dumneavoastră de origine, este posibil să vă doriți recunoașterea și înregistrarea căsătoriei și în țara dumneavoastră de origine. Recunoașterea căsătoriei în țara UE de origine va implica, în mod normal, înregistrarea căsătoriei dumneavoastră în registrul civil sau în registrul de evidență a populației din țara dumneavoastră de origine.

Înregistrarea se va face de către autoritățile din țara UE de origine, în conformitate cu normele naționale. Contactați consulatul țării de origine pentru a afla dacă puteți să vă înregistrați căsătoria acolo sau dacă trebuie să faceți acest lucru în țara UE de origine.

În general, dacă nu vă căsătoriți în țara UE de origine, căsătoria dumneavoastră nu trebuie neapărat să fie recunoscută și înregistrată și în țara de origine. Totuși, în unele cazuri, recunoașterea și înregistrarea căsătoriei în țara UE de origine vor fi necesare dacă doriți să beneficiați de drepturi conferite de legislația națională (de exemplu, în ceea ce privește moștenirea sau alocațiile familiale), fie în țara dumneavoastră de origine, fie în altă țară din UE.

Caz real

Căsătoria între persoane de același sex – cazuri în care legislațiile naționale diferă

Emma (din Belgia) și Carine (din Franța) s-au căsătorit în Belgia. Exercitându-și dreptul la liberă circulație, Emma s-a mutat în Italia pentru a locui și munci acolo, iar Carine a urmat-o. Acest lucru este posibil deoarece în Italia Emma și Carine sunt văzute ca un cuplu căsătorit în sensul drepturilor conferite de legislația UE, în special dreptul de a se deplasa și de a locui împreună cu membrii de familie în altă țară din UE.

În schimb, Emma și Carine nu au fost considerate de autoritățile italiene drept cuplu căsătorit pentru drepturile conferite de legislația națională (italiană), deoarece căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută în Italia în sensul acestor drepturi.

Însă, pentru că în Italia sunt permise parteneriatele înregistrate între persoane de același sex, Emma și Carine au aceleași drepturi care le revin și partenerilor înregistrați în baza legislației italiene (cum ar fi drepturile legate de moștenire).

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 29/10/2024
Partajați această pagină