Beleggingsproducten
Beleggingsproducten, -fondsen en -verzekeringen, ook wel bekend als " verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten" (PRIIP's), worden gewoonlijk door banken of verzekeringsmaatschappijen aangeboden als u uw geld liever wil investeren dan het op een gewone spaarrekening te plaatsen. In tegenstelling tot een gewone spaarrekening kunnen de waarde van beleggingen en de inkomsten uit beleggingsproducten zowel stijgen als dalen.
Omdat beleggingsproducten soms vrij ingewikkeld in elkaar zitten, is het niet altijd even gemakkelijk om te weten hoeveel ze zullen opbrengen of welke mogelijke risico's u te wachten staan. EU-regels garanderen dat u gedetailleerde informatie ontvangt, vooraleer u intekent op een beleggingsproduct, zodat u zich ten volle bewust bent van de omvang of de kenmerken van het risico dat u aangaat.
Waarschuwing
Deze EU-regels gelden niet voor bedrijfspensioenregelingen, directe beleggingen (zoals aandelen), beleggingsproducten voor professionele beleggers, en levensverzekeringsproducten zonder beleggingsmogelijkheden voor de kleine belegger, waarbij het geld alleen bij overlijden of arbeidsongeschiktheid wordt uitgekeerd.
Essentiële informatie over de belegging
Voordat u een beleggingsproduct kiest, moet de persoon of de organisatie die het verkoopt u het "essentiële-informatiedocument" (KID) geven. Dit standaarddocument is ontworpen om een duidelijk antwoord te bieden op uw vragen omtrent de kenmerken, risico's en kosten van het beleggingsproduct waarin u geïnteresseerd bent.
Het informatiedocument dat u ontvangt, mag niet langer zijn dan drie A4-pagina's, en moet de volgende informatie bevatten:
- algemene informatie over de aanbieder en zijn contactgegevens
- een beschrijving van het beleggingsproduct, welk doel het voor ogen heeft en hoe men dat wil bereiken
- een toelichting bij de belangrijkste factoren waarvan het rendement afhankelijk is
- informatie over de termijn van het beleggingsproduct, de vervaldatum, en de voorwaarden om uw belegging te beëindigen
- het risiconiveau van het beleggingsproduct (geklasseerd van 1 tot 7)
- een indicatie van het grootst mogelijke verlies op uw belegging, alsook vier prestatiescenario's (een stressscenario, een ongunstig scenario, een gematigd scenario en een gunstig scenario)
- een tabel met uitleg over de kosten van uw belegging tijdens de looptijd, uitgedrukt in geldsommen en percentages
- een tabel met gegevens over eenmalige kosten (zoals in- en uitstapkosten), terugkerende kosten (zoals portefeuilletransactiekosten per jaar) en extra kosten, zoals prestatievergoedingen — telkens uitgedrukt in percentages
- hoe u een klacht moet indienen, met inbegrip van een link naar de relevante website voor klachtenprocedures, en een post- en e-mailadres voor het indienen van klachten.
Tijd om te vergelijken en te kiezen
Het essentiële-informatiedocument maakt het mogelijk om beleggingsproducten van verschillende aanbieders makkelijk met elkaar te vergelijken en het product te kiezen dat het best aan uw wensen voldoet.
Daarom moet u het informatiedocument tijdig ontvangen, zodat u voldoende tijd heeft om uw opties af te wegen voordat u een overeenkomst aangaat. Ook al krijgt u bedenktijd, toch moet de aanbieder van het beleggingsproduct u het informatiedocument geven voordat u ook maar iets ondertekent.
Voorbeeld
Het informatiedocument kan u helpen om het juiste beleggingsproduct te kiezen
Leonard wilde graag wat geld sparen voor zijn pensionering. Hij raadpleegde zijn bank over verschillende rekeningopties. De bank stelde voor om elke maand 150 euro opzij te zetten in een speciaal levensverzekeringenspaarplan. Zij legden Leonard uit dat hij met dit soort beleggingsproduct een beter rendement op zijn inleg kon halen dan met een normale spaarrekening. Leonard vroeg om meer informatie over het plan en kreeg het essentiële-informatiedocument. Toen hij het document doornam, merkte Leonard op basis van de verschillende prestatiescenario's dat hij wat pensioenspaargeld dreigde te verliezen als de beleggingen achter het spaarplan niet goed zouden presteren. Hij nam contact op met zijn bank en besloot om toch voor een gewone spaarrekening te kiezen.