Hae nanomateriaaleja
ECHA on julkaissut uuden ECHA CHEM -tietokannan. Lisätietoja siirtymisestä ECHA CHEM -tietokantaan. Lisää
Tässä esitetyt nanomateriaaleja koskevat tiedot ovat peräisin nykyisellä tiedonjakoalustalla olevista REACH-rekisteröintitiedoista. Tiedonjakoalustaa ei enää ylläpidetä, joten sen sisältämiä tietoja ei päivitetä 19. toukokuuta 2023 alkaen. Ajantasaiset REACH-rekisteröintitiedot julkaistaan ainoastaan ECHA CHEM -tietokannassa. Valitettavasti kyseisiä tietoja ei ole mahdollista liittää tähän portaaliin, eikä ECHA CHEM-tietokannassa voida toistaiseksi tehdä hakuja nanomateriaalien ominaisuuksien tai luetteloiden perusteella.
Kiitos kärsivällisyydestä tämän siirtymäkauden aikana.
DISSEMINATION
PLATFORM
EUON - EU Observatory for Nanomaterials
Nanomaterials in the EU market
SEARCH
Hae Euroopan unionin (EU) markkinoilla tällä hetkellä olevia nanomateriaaleja. Hakutulokset saadaan Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) julkisesta kemikaalitietokannasta. Tuloksiin sisältyy myös tietoja, jotka on saatu hakujen ja käsittelyn perusteella useista ulkoisista tietolähteistä jäljempänä kuvatulla tavalla.
- REACH-rekisteröinnit: Asetus (EY) N:o 1907/2006 (jäljempänä ’REACH-asetus’) edellyttää, että 1. tammikuuta 2020 alkaen asianomaiset yritykset toimittavat tiedot aineiden nanomuodoista osana REACH-rekisteröinnin asiakirja-aineistoa (asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta 3 päivänä joulukuuta 2018 annetun komission asetuksen (EU) 2018/1881 mukaisesti). Haussa ECHAn kemikaalitietokannasta etsitään rekisteröintejä, joihin sisältyy vähintään yksi nanomuoto.
- Ranskan kansallinen luettelo: Ranska asetti vuonna 2013 vaatimuksen, jonka mukaan Ranskan markkinoilla olevista nanomateriaaleista on ilmoitettava. Yritysten tai julkisten laboratorioiden on päivitettävä ilmoitukset vuosittain. Nanomateriaalin määritelmä Ranskan järjestelmässä perustuu Euroopan komission suositukseen nanomateriaalin määritelmästä, ja ilmoittamisvaatimus koskee 100 grammaa. Määrä on vähemmän kuin yksi tonni vuodessa, joka on rekisteröinnin kynnysarvo REACH-asetuksen mukaan. On huomattava, että Ranskan luettelossa ilmoitetut tonnimäärät kuvastavat ainoastaan nanomateriaalin tonnimäärää, kun taas REACH-asetus perustuu EU:n markkinoille tuodun tai tuotetun aineen kokonaistonnimäärään, mukaan lukien sekä muut kuin nanomuodot että aineen nanomuodot.
- Belgian kansallinen luettelo: Belgiassa kansallinen vaatimus nanomateriaaleja koskevien ilmoitusten toimittamisesta tuli voimaan vuonna 2016. Vaatimus koskee aineita, jotka on valmistettu nanohiukkasina ja joita on saatettu Belgian markkinoille enemmän kuin 100 grammaa vuodessa. Belgian järjestelmässä nanomateriaalin määritelmä on lähes sama kuin Euroopan komission suositus nanomateriaalin määritelmästä. On huomattava, että Belgian luettelossa ei ole luonnollisia aineita, jotka eivät ole kemiallisesti muunnettuja, eikä aineita, joiden nanomateriaalihiukkaset katsotaan ihmisen toiminnan sivutuotteiksi. Käytännössä Belgian luettelossa edellytetään nanomateriaaleja sisältävien aineiden ja seosten rekisteröintiä. Lisäksi yhtä tai useampaa nanomateriaalia sisältävistä esineistä ja monimutkaisista esineistä on ilmoitettava – vaikka esineitä ja monimutkaisia esineitä koskeva ilmoittaminen ei ole vielä voimassa. Käytössä on useita poikkeuksia, jotka koskevat esimerkiksi pigmenttejä, kosmetiikkaa ja biosidejä. Yritysten on päivitettävä tietonsa vuosittain.
- Euroopan kosmeettisten aineiden luettelo Asetuksessa (EY) N:o 1223/2009 on erityisiä sääntöjä nanomateriaalien käytöstä kosmeettisissa valmisteissa, vaikka asetuksessa ei käytetä Euroopan komission suositusta nanomateriaalin määritelmästä. Nanomateriaali määritellään liukenemattomaksi tai biologisesti pysyväksi tarkoituksellisesti valmistetuksi materiaaliksi, jonka yksi tai useampi ulottuvuus tai sisäinen rakenne on 1–100 nanometriä. Väriaineiden, säilöntäaineiden ja UV-suodattimien kaltaisilta valmisteilta vaaditaan ennakkolupa ennen niiden käyttöä kosmeettisissa valmisteissa. Euroopan komissio julkaisee luettelon nanomateriaaleja käyttävistä kosmeettisista valmisteista ja päivittää sitä säännöllisesti kosmeettisten valmisteiden ilmoitusportaalin (CPNP) kautta toimitettujen tietojen perusteella.
Nanomateriaalien määrittelyerojen, erityisten poikkeusten ja tonnimäärän ilmoittamista koskevien kynnysarvojen vuoksi nanomateriaalin esiintyminen yksittäisessä tietolähteessä ei tarkoita sitä, että se sisältyisi kaikkiin tietolähteisiin. Nanomateriaalien ilmoittaminen Ranskan tai Belgian luetteloihin tai kosmeettisten valmisteiden ilmoitusportaalin kautta ei tarkoita automaattisesti sitä, että aine on rekisteröitävä nanomuotona REACH-asetuksen mukaisesti ja päinvastoin.
Koska eri tietolähteissä ilmoittamisen säännöt ja laajuus vaihtelevat, yhdessä lähteessä ilmoitetulle aineelle ei aina ole mahdollista löytää vastinetta ECHAn kemikaalitietokannasta. Jos vastaavuutta ei ole, alkuperäisessä lähteessä olevaa ainetta ei ilmoiteta nanomateriaalien EUON-hakuvälineessä. Yritykset, jotka ilmoittavat nanomateriaaleja Ranskan ja Belgian kansallisiin luetteloihin, voivat myös poiketa niistä yrityksistä, joilla on REACH-asetuksen mukaisia rekisteröintivelvoitteita.
Monissa tapauksissa ainetta voidaan valmistaa joko nanomuotona tai muuna kuin nanomuotona. Siten on mahdollista, että jokin yritys ilmoittaa tietyn aineen nanomuodoksi, mutta muut yritykset eivät valmista sitä siinä muodossa. Nämä erot voivat johtaa siihen, että aine esiintyy nanomuotoisena yhdessä lähteessä mutta ei muissa lähteissä.
Vastuuvapauslauseke
Jotkin nanomateriaalityökalun hakemat tiedot voivat kuulua kolmansille osapuolille. Siksi kyseisten tietojen käyttö saattaa edellyttää ennakkolupaa oikeudenhaltijoilta. Euroopan kemikaalivirasto ja Euroopan komissio eivät anna takeita tietojen laadusta, käytettävyydestä ja/tai asianmukaisuudesta. Tietojen käyttäminen on täysin käyttäjän vastuulla.
Tutustu oikeudelliseen huomautukseen saadaksesi isätietoja.
Related information
- NanoData - nanotechnology database
- eNanoMapper - data and tools for nanomaterial risk assessment
- Belgian national inventory
- French national inventory
- Catalogue of nanomaterials used in cosmetics
- List of nano-pigments on the EU market
- National reporting schemes
- REACH information requirements and available methods
- EC recommendation for the definition of a nanomaterial
The EUON search for nanomaterials page compiles information on nanomaterials/nanoforms that are notified to EU national inventories on nanomaterials in France and Belgium, information notified through the European Commission's Cosmetics Products Notification Portal (CPNP) and REACH registrations.
Why do some nanomaterials appear in one inventory, but not the other?
The requirements for reporting nanomaterials vary across the different regulations/decrees. For example, the national inventories only require reporting of nanomaterials if they are put on the French or Belgian markets. Similarly, the EU cosmetics inventory requirement for notification of nanomaterials only concerns cosmetics related uses. For more information about the scope and requirements of different reporting schemes, please see here: https://euon.echa.europa.eu/regulation
Why do some substances in the French, Belgian, or cosmetics inventories not appear on the EUON search for nanomaterials?
The EUON includes substances in the search only when it is possible to unambiguously identify the substance in question, based on the information published in the respective inventories. In some instances, the information chemical name of the substance published in these inventories cannot be assigned to a unique chemical, or does not correspond to a particular chemical at all. In such cases, the chemical is not listed in the EUON search for nanomaterials tool. Nevertheless, all substances registered as nanoforms under the REACH regulation appear in this tool, provided that there are no valid confidentiality claims for the substance.