Rederier er overbeviste om, at ammoniak er vejen frem til at sænke deres CO2-fodaftryk, på trods af at en ny undersøgelse peger på, at brændstoffet kan være skadeligt for miljøet og søfolk.
Höegh Autoliners er et af de rederier, der har et klart fokus på ammoniak som brændstof.
Selskabet har et helt nybygningsprogram på 12 skibe, og målet er, at de alle en dag skal sejle på grøn ammoniak.
CEO Andreas Enger er enig med forskerne, at ammoniak ikke egner sig til alle skibstyper og sejladsmønstre.
”Samtidig oplever vi, at det understøtter vores sejladsmønster, hvor skibe, der hovedsageligt sejler lange distancer i en jævn fart med store 2-taktmotorer, er velegnede. Det er helt i tråd med vores egne vurderinger,” siger han.
Det belgiske tankskibsrederi Euronav siger i et skriftligt svar til ShippingWatch, at det allerede har testet ammoniakmotorer.
”De første testresultater på vores ammoniakmotorer viser ikke nævneværdige mængder N20 [lattergas, -red], og de er derfor meget bedre end, hvad undersøgelsen hævder. Hvis der var større mængder N20, ville de blive reduceret via et oxidationsmiddel,” lyder det.
Lattergas påvirker 200 gange mere
Undersøgelsen blev udført af Chalmers University of Technology og blev offentliggjort i sidste måned.
Ifølge forskerne udleder ammoniak store mængder lattergas og er desuden giftigt at håndtere for de søfarende.
De påpeger derfor, at der er behov for at gennemføre flere og grundigere tests af, hvordan brugen af ammoniak vil påvirke miljøet, før skibsindustrien tager brændstoffet til sig.
Lattergas har en indvirkning, som er 200 gange større på den globale opvarmning end CO2.
Höegh Autoliners påpeger, at for stabile totaktsmotorer har ammoniak vist sig at ”fungere meget godt”.
”Der er ingen tvivl om, at ammoniak er et godt brændstof til store totaktsmotorer. Testene er utvetydige på det punkt. Og det er som sagt de motorer, der bruges i store skibe,” siger Sebjørn Dahl, COO hos Höegh Autoliners.
Han tilføjer, at totaktsmotorer, som kan køre på 98,5 procent ammoniak med ca. 1,5 procent hjælp fra et sekundært brændstof, er blevet testet over tid, og at resultaterne har været bedre end forventet.
Sikkerhed er i fokus
Eastern Pacific Shipping har bestilt et meget stort ammoniakskib samt det, virksomheden beskriver som ”en række store tørlastskibe”.
Shippingkoncernen håber, at disse skibe vil fungere som ”et bevis på konceptet for sikker anvendelse af ammoniak som brændstof til skibsfarten.
”Undersøgelsen fremhæver det betydelige potentiale, som ammoniak har for at dekarbonisere skibsfarten, og berører nogle af de yderligere trin, der kræves for at sikre en sikker og miljømæssig forsvarlig anvendelse i et havmiljø”, siger virksomheden om Chalmers’ undersøgelse.
De påpeger, at de gør flere ting for at håndtere sikkerhedsaspektet omkring brugen af ammoniak, et emne, der ellers er velkendt i branchen.
Eastern Pacific siger, at de har et bredt samarbejde på tværs af værdikæden for at sikre en sikker overgang til ammoniak.
I forhold til de søfarende, som undersøgelsen påpeger er udsat for sundhedsrisici ved brug af ammoniak, forklarer Eastern Pacific, at de allerede transporterer ammoniak på deres gastankskibe, og at de derfor har god indsigt i sikkerhedsprocedurerne om bord.
Disse skibe vil give mulighed for at ”gøre flere af vores søfarende fortrolige med sikker håndtering af ammoniak”, før de dobbeltbrændstofskibe med ammoniak søsættes i 2026.
Euronav påpeger også, at ammoniak allerede transporteres sikkert som gods, og at den viden og erfaring, der er opbygget gennem årene, vil blive brugt til at forberede skibe på sikker optankning og brug af ammoniak i skibsmotorer.
Der er stadig et stykke tid til, at rederierne kan hælde det, der næsten er blevet kaldt mirakelkuren til den grønne omstilling af skibsfarten, på skibenes tanke.
Ikke desto mindre er Höegh Autoliners allerede begyndt at forberede sig ved at opbygge ekspertise på land og sikre kompetence og certificering af søfolk. De påpeger, at de også overvejer yderligere sikkerhedsforanstaltninger, der går ud over minimumskravene.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ShippingWatch)