iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://el.wikipedia.org/wiki/Moodle
Moodle - Βικιπαίδεια Μετάβαση στο περιεχόμενο

Moodle

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Moodle
Γενικά
ΔημιουργοίMartin Dougiamas
Ημερ. Δημιουργίας20 Αύγουστος 2002
Είδοςσύστημα διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου, οργανισμός, ελεύθερο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση4.5.1 (9 Δεκέμβριος 2024)[1]
ΛειτουργικάΑνεξάρτητο πλατφόρμας
Διαθέσιμο σε66 γλώσσες (και στα ελληνικά)
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMartin Dougiamas
Γραμμένο σεPHP
Άδεια χρήσηςGPLv3
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://moodle.org/
Αποθετήριο κώδικα
https://git.in.moodle.com/moodle/moodle.git

Το Moodle είναι ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης μαθημάτων (Course Management System), ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης Learning Management System (LMS)[2] ή ένα σύστημα εικονικής μάθησης (Virtual Learning Environment – VLE), ή πιο απλά ένα πακέτο λογισμικού για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas ως τμήμα του PhD του και σύμφωνα με αυτόν, έχει δημιουργηθεί πάνω στη φιλοσοφία του κοινωνικού δομητισμού. Το Moodle παρέχεται δωρεάν ως ελεύθερο λογισμικό-λογισμικό ανοικτού κώδικα (κάτω από την GNU Public License) και μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε σύστημα που υποστηρίζει PHP, ενώ έχει τη δυνατότητα να συνδυάζεται με πολλούς τύπους βάσεων δεδομένων (ιδιαίτερα MySQL). Χρησιμοποιείται κύριως για τις ανάγκες της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Έχει περισσότερους από 90 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο[3], τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκό όσο και επιχειρηματικό, αναδεικνύοντας το στην πλατφόρμα με την μεγαλύτερη αποδοχή παγκοσμίως και διατίθεται μεταφρασμένο σε περισσότερες από 75 γλώσσες.[4]

Τι προσφέρει το Moodle

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Moodle διαθέτει μεγάλη ποικιλία εργαλείων για την υποστήριξη της μάθησης και της διδασκαλίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται εργαλεία για[5]:

  • διαχείριση πόρων (έγγραφα, μαθήματα, γλωσσάριο)
  • υποστήριξη της επικοινωνίας [ομάδες συζητήσεων (forums), συζήτηση (chat), ιστολόγιο (blog)]
  • προαγωγή ομαδικής εργασίας (wiki, βάση δεδομένων, ομάδες συζητήσεων, γλωσσάριο)
  • υποστήριξη αξιολόγησης (κουίζ, εργασίες, βαθμολόγιο)
  • έλεγχος διαχείρισης (ομάδες, ημερολόγιο, αναφορές χρήσης, βαθμολόγιο, ερωτηματολόγιο)

Τι καινοτόμο υπάρχει στην χρήση του Moodle;

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Moodle δεν βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες της εκπαίδευσης (φτιαγμένο από τον Αυστραλό Martin Dougiamas, υπάρχει ήδη από το 1999, ενώ από το 2010 έχει πάνω από 50.000 εγγεγραμμένα sites με περισσότερους από 37 εκατομμύρια χρήστες). Παρ' ότι όμως τεχνολογικός Μαθουσάλας, είναι μια μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα, που συνεχώς εξελίσσεται και ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά.

Εδραζόμενο θεωρητικά στην κονστρουκτιβιστική (εποικοδομιστική) θεωρία της μάθησης, με τα εργαλεία που περιέχει προσανατολίζει την ενέργεια του μανθάνειν σε τέσσερις κύριους άξονες: (Α) Την ποικίλη προσέγγιση του εκπαιδευτικού υλικού μέσα από διαφορετικές γλώσσες επικοινωνίας (κείμενα, εικόνες πολυμέσα) και τον προσανατολισμό της διδασκαλίας στην δημιουργία περιεχομένου, (Β) Την ενεργή στάση του μαθητή απέναντι στο εκπαιδευτικό υλικό, την αυτοδιδασκαλία και τη μαθησιακή του αυτονόμηση, (Γ) Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και (Δ) Την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της ευελιξίας στην ανάληψη ποικίλων ρόλων στο πλαίσιο μιας ερευνητικής ομάδας.

Έτσι, η τάξη μετατρέπεται σε εργαστήριο και ο μαθητής, ασκούμενος στην επικοινωνία σε μια πληθώρα γλωσσών αποκτά ολοένα περισσότερες ικανότητες ερμηνείας και αναπαράστασης του κόσμου. Η γνώση που αποκτάται μ' αυτό τον τρόπο δεν είναι στείρα πληροφορία, αλλά γεμάτη νόημα εμπειρία του κόσμου, ο οποίος βήμα-βήμα γίνεται ολοένα και πιο οικείος, πιο γνωστός. Εδώ, ανιχνεύεται η πρώτη καινοτόμος διάσταση της χρήσης του Moodle: η επιστημολογική διαφοροποίηση στην αναπαράσταση της γνώσης, η οποία παραδοσιακά περιορίζεται στην γραπτή κειμενική μορφή των σχολικών εγχειριδίων. Ο δάσκαλος, σαν εγγυητής της επάρκειας των εκπαιδευτικών πόρων, φροντίζει για την πολλαπλή -μέσω του Moodle- ανανέωση αυτής της αναπαράστασης αναδιατάσσοντας το υλικό και εμπλουτίζοντάς το με διαφορετικές γλώσσες. Οι μαθητές, από την μεριά τους, επεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό υλικό και, δημιουργώντας νέο περιεχόμενο, το οικειοποιούνται, χτίζοντας σταδιακά την δική τους εικόνα του κόσμου, την προσωπική τους κοσμοαντίληψη.

Η δεύτερη καινοτομία είναι θεσμική: από κατασκευή του το Moodle επιβάλλει στους χρήστες την ανάληψη ρόλων στο πλαίσιο των μαθημάτων. Κάθε χρήστης αναλαμβάνει κάποιον ρόλο στα μαθήματα ή ενότητες που είναι εγγεγραμμένος. Οι ρόλοι -και μαζί τα προνόμια που τους συνοδεύουν- εναλλάσσονται στον βαθμό που ο μαθητής-χρήστης δημιουργώντας περιεχόμενο αναβαθμίζεται στο πλαίσιο του συστήματος. Αν το Moodle εισέλθει πετυχημένα στην τάξη, η εικονική ανάληψη διαφορετικών ρόλων συνοδεύεται από μια ανάλογη εναλλαγή ρόλων στην πραγματικότητα. Τοιουτοτρόπως, ο απλός εγγεγραμμένος μαθητής μπορεί να αναβαθμισθεί σε δημιουργό μαθήματος, ή υπεύθυνο για την διδασκαλία μιας ενότητας, ενώ ο δάσκαλος μπορεί να είναι διαχειριστής ή και μαθητής στο ίδιο αυτό μάθημα.

Η τρίτη καινοτομία αφορά την δικτύωση. Οι μαθητές και ο δάσκαλος χωρίζονται συγκυριακά σε ομάδες, ανταλλάσσουν μέσα από την πλατφόρμα μηνύματα, μοιράζονται πόρους, ή -ακόμη- συνδιαμορφώνουν περιεχόμενο μέσα από τα ενσωματωμένα wikis του Moodle. Στην συνέχεια, καλούν άλλες τάξεις του σχολείου τους (ή και άλλου σχολείου) να μοιραστούν την εργασία τους και να συμμετάσχουν στην έρευνά τους. Το σχολείο εκμεταλλεύεται αυτά τα δίκτυα για να έρθει σε επαφή με άλλα σχολεία και να συνεργασθεί μαζί τους.

Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός με το moodle[6]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • να παρουσιάζει το μάθημα με τρόπο που να προκαλεί ενδιαφέρον,
  • να αναθέτει εργασίες στους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • να έχει μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες συγχρονισμένη συζήτηση,
  • να σχεδιάζει και να θέτει ερωτήσεις τύπου «πολλαπλών επιλογών», «σωστό-λάθος» ή «σύντομης απάντησης» στους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • να σχηματίζει ομάδες συζητήσεων,
  • να προσθέτει εκπαιδευτικό υλικό,
  • να αξιολογεί εργασίες

Εγχειρίδια Χρήσης στα ελληνικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Moodle 4.5.1 Release Notes». 
  2. Βαμβουκακη, Ροδανθη· Σταματακη, Μαρια (2009). Δημιουργία Διαδυκτιακού τόπου για την εκμάθηση των ενοτήτων Word, Internet Explorer & Outlook Express με την χρήση συστημάτων E-Learning (PDF). Ηρακλειο: Τεχνολογικο Εκπαιδευτικο Ιδρυμα Κρητης. σελ. 8-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2020. 
  3. «Τι είναι το MOODLE – Moodle». E-me Blogs. 29 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2020. 
  4. «Η πλατφορμα moodle» (PDF). ngodynamo.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2020. 
  5. «Τι προσφέρει το Moodle» (PDF). my.aegean.gr. 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2020. 
  6. Πετράκη, Δήμητρα (2014). Η πλατφόρμα Moodle και η εφαρμογή της στην εκπαίδευση (PDF). Ήπειρος: ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. σελ. 39-54. [νεκρός σύνδεσμος]