iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://el.wikipedia.org/wiki/Το_παιδί_και_το_δελφίνι
Το παιδί και το δελφίνι - Βικιπαίδεια Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το παιδί και το δελφίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το παιδί και το δελφίνι
ΣκηνοθεσίαΖαν Νεγκουλεσκό[1][2]
ΠαραγωγήSamuel G. Engel
ΣενάριοDwight Taylor
ΠρωταγωνιστέςΆλαν Λαντ[2], Κλίφτον Γουέμπ, Σοφία Λόρεν, Λόρενς Νεϊσμίθ, Τσαρλς Φόσετ και Jorge Mistral
ΜουσικήΧιούγκο Φρίντχοφερ
ΦωτογραφίαΜίλτον Ρ. Κράσνερ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή1957
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το παιδί και το δελφίνι (πρωτότυπος τίτλος: Boy on a Dolphin) είναι αμερικανική ρομαντική περιπέτεια παραγωγής 1957 που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ντιβάιν Boy on a dolphin. Η σκηνοθεσία είναι του ρουμανικής καταγωγής Γιαν Νεγκουλέσκου.[3] Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ.[4] Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στο ελλαδικό χώρο καθώς και την πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Σινεμασκόπ 55.

Η Φαίδρα, μια νεαρή Υδραία σφουγγαρού (Σοφία Λόρεν) κάνοντας μια κατάδυση στον βυθό της Ύδρας ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η Φαίδρα εκμυστηρεύεται την ανακάλυψη αυτή στον Αλβανό σύντροφό της, Ριφ (Χόρχε Μιστράλ) και στον Άγγλο γιατρό του νησιού, τον δρα Χόκινς (Λόρενς Νάισμιθ) ο οποίος ταξιδεύοντας στην Δήλο ανακαλύπτει οτι η κατασκευή του πολύτιμου αγάλματος αυτού ανάγεται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής και ότι πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες.

Η Φαίδρα λοιπόν αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αθήνα και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους Αμερικάνους αρχαιολόγους με στόχο να ωφεληθεί και αυτή οικονομικά. Φτάνοντας στην Αθήνα η Φαίδρα έρχεται σε επαφή με τον Αμερικάνο αρχαιολόγο Κάλντερ (Άλαν Λαντ) ο οποίος εργάζεται σε κάποιες ανασκαφικές εργασίες στην Ακρόπολη και ο οποίος προσφέρεται να βοηθήσει. Κατά τη διάρκειά της παραμονής της, η Φαίδρα συναντάει στο μουσείο και έναν πλούσιο αρχαιοκάπηλο, τον Βίκτορα Πάρμαλη (Κλίφτον Γουέμπ) ο οποίος την πείθει ότι, αν τον βοηθήσει να πάρει αυτός το άγαλμα, αυτή και ο Ριφ θα πλουτίσουν. Η Φαίδρα επιβραδύνει την παραμονή της στην Αθήνα διαμένοντας στο σκάφος του Πάρμαλη ενώ ο ίδιος κάνει ένα μικρό ταξίδι στην Επίδαυρο και τα Μετέωρα για να μαζέψει περισσότερες πληροφορίες για το άγαλμα ενώ στη βιβλιοθήκη των Μετεώρων συναντάει και τον Κάλντερ, ο οποίος μελετάει επίσης και ο οποίος έχει ως στόχο να παραδώσει το άγαλμα στις ελληνικές αρχές.

Ο Πάρμαλης σπεύδει προς την Ύδρα μαζί με τη Φαίδρα ενώ σύντομα καταφτάνει στο εξωτικό νησί ο Κάλντερ. Η Φαίδρα πληροφορεί τον Ριφ και τον γιατρό και οι δυο αποφασίζουν να συνεργαστούν με τον Πάρμαλη. Εν τω μεταξύ ο μικρός αδελφός της Φαίδρας ο Νίκος (Πιέρο Τζιανόνι) γνωρίζεται με τον Αμερικάνο αρχαιολόγο. Η Φαίδρα προσφέρεται να βοηθήσει τον Κάλντερ αλλά παραπλανώντας τον σε θαλάσσια μέρη που δεν έχουν καμιά σχέση με το μέρος όπου ανακάλυψε το άγαλμα, ώστε αυτός να απασχολείται όσο ο Πάρμαλης θα καταστρώνει το σχέδιό του. Μετά από μερικές μέρες, ο Κάλντερ απογοητεύεται και υποπτεύεται οτι ίσως η Φαίδρα συνεργάστηκε με τον Πάρμαλη. Έτσι με την βοήθεια του Νίκου, μαθαίνει πού έχει αποβιβαστεί το γιοτ του Πάρμαλη και σπεύδει να τον συναντήσει. Ταυτόχρονα όμως ο Ναντάπουλος (Αλέξης Μινωτής), πράκτορας του ελληνικού κράτους, έχει σταλθεί στο νησί για να ερευνήσει την υπόθεση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας η Φαίδρα συναντάει τον Κάλντερ στην ταβέρνα "Το κύμα", οπού η Φαίδρα τραγουδάει το τραγούδι "Τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη" μαζί με τον Τώνη Μαρούδα. Ο Κάλντερ τής λέει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υποβρύχιο ανιχνευτή ήχου για να βρει το άγαλμα, αφού έχει συνειδητοποιήσει το σχέδιο που έχουν καταστρώσει ο Πάρμαλης και η Φαίδρα. Η Φαίδρα ενημερώνει τον Πάρμαλη και το ίδιο βράδυ η Φαίδρα με τον Ριφ μετακινούν το άγαλμα με ειδικό εξοπλισμό απο τον βυθό σε ένα σπήλαιο κάτω από έναν φάρο στο νησί της Ύδρας. Το επόμενο πρωί ο Κάλντερ πάει να συναντήσει την Φαίδρα στο σπίτι της για να την αποχαιρετήσει αλλά και να της εξομολογηθεί τον έρωτα που νιώθει για αυτήν. Η Φαίδρα καταλαβαίνει το λάθος της, αλλά ακόμα είναι πολύ μπερδεμένη αφού αγαπάει τον Κάλντερ αλλά θέλει να επωφεληθεί και οικονομικά από την ανακάλυψή της βοηθώντας τον αρχαιοκάπηλο.

Την επόμενη μέρα, ο Νίκος προσφέρεται να βοηθήσει τον Κάλντερ να βρει το άγαλμα με τον ανιχνευτή και αρχίζουν την έρευνα. Ο Νίκος οδηγεί τον αρχαιολόγο στο μέρος οπού η αδελφή του βουτούσε συχνά για σφουγγάρια. Ο Κάλντερ εντοπίζει ένα αρχαίο βυθισμένο πλοίο στο οποίο η Φαίδρα είχε ανακαλύψει το άγαλμα. Ο Κάλντερ υποψιάζεται το σχέδιο. Ταυτόχρονα ο Πάρμαλης στέλνει ένα μήνυμα στο Ριφ, τον Αλβανό σύντροφο της Φαίδρας. Το σχέδιο έχει ως εξής: Η Φαίδρα θα χορέψει το βράδυ για τον Κάλντερ. Όσο ο Κάλντερ είναι απασχολημένος, ο Ριφ θα πάρει το σκάφος, θα αρπάξει το άγαλμα απο τη σπηλιά και θα το παραδώσει στον Πάρμαλη ο οποίος θα βρίσκεται σε μια βραχονησίδα δίπλα στην Ύδρα. Το βράδυ ο Ναντάπουλος πάει στην ταβέρνα για να ερευνήσει την υπόθεση. Εκεί η Φαίδρα χορεύει καθώς ο ερωτευμένος Κάλντερ την παρακολουθεί. Ο Ριφ βρίσκει την ευκαιρία και φεύγει. Σύντομα έρχεται ο Νίκος, ο οποίος πληροφορεί τον Κάλντερ ότι το γιοτ έφυγε από το νησί. Ο Κάλντερ φεύγει και σπεύδει στο σπίτι για να δει αν ο Ριφ είναι μέσα. Η Φαίδρα τον ακολουθεί και τον συναντάει στο σπίτι. Η Φαίδρα του εύχεται να μην βρει ποτέ το άγαλμα, γιατί βοηθώντας τον Πάρμαλη θα μπορέσουν ο Νίκος και ο Ριφ να ζήσουν σαν άνθρωποι. Ο Κάλντερ την αποκαλεί απατεώνισσα, κοινή κλέφτρα, αφού έκλεψε την ίδια της τη χώρα. Το άγαλμα για τον λαό της Ύδρας θα ήταν ένα είδος περηφάνιας, αλλά τώρα η Φαίδρα θα μείνει χωρίς φίλους, γείτονες αλλά και χωρίς χώρα. Η σφουγγαρού θυμώνει και του λέει ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί ποτέ. Ο Κάλντερ την αγκαλιάζει και προσπαθεί να την παρηγορήσει. Μαζί αποφασίζουν να πάνε και να βρουν το άγαλμα στην σπηλιά νωρίς το πρωί.

Ηθοποιός Ρόλος Ιδιότητα
Άλαν Λαντ δρ Τζέιμς Κάλντερ Αμερικάνος αρχαιολόγος
Κλίφτον Γουέμπ Βίκτωρ Πάρμαλης αρχαιοκάπηλος
Σοφία Λόρεν Φαίδρα νεαρή δύτρια σφουγγαριών
Αλέξης Μινωτής Μιλτιάδης Ναντάπουλος πράκτορας του Ελληνικού Κράτους
Χόρχε Μιστράλ Ριφ Αλβανός σύντροφος της Φαίδρας
Λόρενς Νέισμιθ δρ Χόκινς γιατρός του νησιού
Πιέρο Τζιανόνι Νίκος μικρός αδελφός της Φαίδρας
Γκέρτρουντ Φλιν δεσποινίς Ντιλ βοηθός του Κάλντερ

Αρχικά, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι προορίζονταν για την Τζόαν Κόλινς και τον Ρόμπερτ Βάγκνερ και λίγο αργότερα για τους Τζίνα Λολομπρίτζιτα και Κάρι Γκραντ, κατά δήλωση του σκηνοθέτη, Γιαν Νεγκουλέσκου. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανικής παραγωγής ταινία με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν.[5]

Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι «Τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη», των Τάκη Μωράκη (μουσική) και Δανάης Στρατηγοπούλου (στίχοι) που επέλεξε η Σοφία Λόρεν να τραγουδήσει και μάλιστα στα ελληνικά. Τη συνοδεύει με την κιθάρα του ο Τώνης Μαρούδας. Τρομπέτα στο soundrack παιζει ο Τακης Πασβάντης. Το τραγούδι μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες. Τα φιλμ της ταινίας μεταφέρονταν στην Αθήνα με το ταχύπλοο «Εριέττα» του Γιάννη Λάτση. Οι διορθώσεις στέλνονταν πίσω στην Ύδρα με τηλεγραφήματα.[6]

  1. www.imdb.com/title/tt0050208/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film942986.html. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  3. Ματσουκά, Πανδώρα (2016). Ο κινηματογράφος και οι τηλεοπτικές παραγωγές ως εργαλείο τουρισμού: Η περίπτωση της Ελλάδας (PDF). Πειραιάς: Πανεπιστήμιο Πειραιώς. σελ. 70. 
  4. «Το παιδί και το δελφίνι». Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
  5. «Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ». www.hydra.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2023. 
  6. «Πώς η Σοφία Λόρεν τραγούδησε στα ελληνικά «τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι»». 24 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]