iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://el.wikipedia.org/wiki/Κενό_(σημείο_στίξης)
Κενό (σημείο στίξης) - Βικιπαίδεια Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κενό (σημείο στίξης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη γραφή, ένα κενό ή διάστημα ( ) είναι μια κενή περιοχή που διαχωρίζει λέξεις, προτάσεις, συλλαβές (στο συλλαβισμό) και άλλους γραπτούς ή τυπωμένους γλυφους (χαρακτήρες). Οι συμβάσεις για τα διαστήματα διαφέρουν μεταξύ των γλωσσών και σε ορισμένες γλώσσες. Τα κενά μεταξύ των λέξεων διευκολύνουν το έργο του αναγνώστη να προσδιορίζει λέξεις και να αποφεύγονται ασάφειες. Παρέχουν επίσης βολικούς οδηγούς για το πού ένας άνθρωπος ή ένα πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει νέες γραμμές.

Η στοιχειοθέτηση μπορεί να χρησιμοποιεί κενά διαφορετικού πλάτους, όπως ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιήσει γραφικούς χαρακτήρες διαφορετικού πλάτους. Σε αντίθεση με τους γραφικούς χαρακτήρες, τα κενά στοιχειοθέτησης συνήθως απλώνονται προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το κείμενο . Η γραφομηχανή, από την άλλη πλευρά, έχει τυπικά μόνο ένα πλάτος για όλους τους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων. Μετά την ευρεία αποδοχή της γραφομηχανής, ορισμένες συμβάσεις της γραφομηχανής επηρέασαν την τυπογραφία και το σχεδιασμό των έντυπων έργων.

Η αναπαράσταση κειμένου στον υπολογιστή διευκολύνει την παραβίαση μηχανικών και φυσικών περιορισμών, όπως πλάτη χαρακτήρων, με τουλάχιστον δύο τρόπους:

  • Οι κωδικοποιήσεις χαρακτήρων όπως το Unicode παρέχουν κενά με πολλά πλάτη, τα οποία κωδικοποιούνται χρησιμοποιώντας διακριτά σημεία αριθμητικού κώδικα. Για παράδειγμα, το Unicode U+0020 είναι ο «κανονικός» χαρακτήρας διαστήματος, αλλά το U+00A0 προσθέτει το νόημα ότι μια νέα γραμμή δεν πρέπει να ξεκινά εκεί, ενώ το U+2003 αντιπροσωπεύει ένα διάστημα με σταθερό πλάτος ενός em . Συλλογικά, αυτοί οι χαρακτήρες ονομάζονται χαρακτήρες Whitespace .
  • Οι γλώσσες και το λογισμικό μορφοποίησης και σχεδίασης παρέχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στα διαστήματα. Για παράδειγμα, το SVG, το PostScript και αμέτρητες άλλες γλώσσες επιτρέπουν τη σχεδίαση χαρακτήρων σε συγκεκριμένες συντεταγμένες (x,y) σε μια οθόνη ή σελίδα. Σχεδιάζοντας κάθε λέξη σε μια συγκεκριμένη αρχική συντεταγμένη, τέτοια προγράμματα δεν χρειάζεται να «σχεδιάζουν» καθόλου κενά (αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην εξαγωγή του σωστού κειμένου). Παρομοίως, οι επεξεργαστές κειμένου μπορούν να «ευθυγραμμίσουν πλήρως» το κείμενο, επεκτείνοντας διαστήματα μεταξύ των λέξεων για να έχουν όλες τις γραμμές το ίδιο μήκος (όπως και οι μηχανικές λινοτυπικές μηχανές). Η ακρίβεια περιορίζεται από τις φυσικές δυνατότητες των συσκευών εξόδου.

Το Unicode ορίζει πολλές παραλλαγές ενός χαρακτήρα κενού διαστήματος, με διάφορες ιδιότητες· οι πιο συχνά συναντώμενες παραλλαγές περιλαμβάνουν:

  • U+0020   SPACE
  • U+00A0   NO-BREAK SPACE
  • U+2002   EN SPACE
  • U+2003   EM SPACE

Στις διευθύνσεις URL, τα κενά είναι τοις εκατό κωδικοποιημένα με την αναπαράσταση ASCII / UTF-8 %20 .

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Saenger, Paul (1997). Space Between Words: The Origin of Silent Reading. Stanford, Calif: Stanford University Press. ISBN 9780804726535.