SCIP – infografik
SCIP – infografik
HVAD ER SCIP?
Databasen SCIP (Substances of concern in articles as such or in complex objects (products)) indeholder oplysninger om problematiske stoffer i artikler som sådan eller i komplekse genstande (produkter) og er oprettet i henhold til affaldsrammedirektivet.
HVAD SKAL DER GØRES?
Formålet med SCIP-databasen er at øge kendskabet til farlige kemikalier i artikler og produkter gennem hele deres livscyklus — også i affaldsstadiet.
EN CIRKULÆR ØKONOMI I EU
SCIP-databasen sikrer, at oplysninger om artikler, der indeholder kandidatlistestoffer, er tilgængelige i hele livscyklussen for produkter og materialer, også i affaldsstadiet.
Formålet er også at:
- reducere farlige stoffer i affald
- tilskynde til at erstatte disse stoffer med sikrere alternativer
- bidrage til en bedre cirkulær økonomi ved at hjælpe affaldsoperatører med at sikre, at disse stoffer ikke er tilstede i genanvendte materialer.
HVILKE FORPLIGTELSER ER DER TALE OM?
Hvis de artikler, du producerer, samler, importerer eller distribuerer, indeholder særligt problematiske stoffer på ECHA's kandidatliste i en koncentration på over 0,1 vægtprocent, skal du anmelde dem til SCIP-databasen.
KOMPLEKS GENSTAND
En "kompleks genstand" er en genstand, der består af flere artikler. I komplekse genstande kan flere artikler føjes sammen eller samles på forskellige måder.
Genstande, der samles eller føjes sammen, er stadig artikler, så længe de bevarer en særlig form, overflade eller design.
SVHC
Stoffer med følgende farlige egenskaber kan identificeres som SVHC-stoffer:
Stoffer, der opfylder kriterierne for klassificering som kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske (CMR) i kategori 1A eller 1B i henhold til CLP-forordningen.
Stoffer, der er persistente, bioakkumulerende og toksiske (PBT) eller meget persistente og meget bioakkumulerende (vPvB) i henhold til bilag XIII til REACH.
HVAD SKAL DU GØRE?
Du skal indsende følgende oplysninger til ECHA:
Identifikation af din artikel
navn, koncentrationsinterval og angivelse af, hvor stofferne på kandidatlisten findes i den pågældende artikel
andre oplysninger, der gør det muligt at anvende artiklen sikkert — navnlig oplysninger, der sikrer, at artiklen håndteres korrekt ved bortskaffelse som affald.
Oplysningerne i SCIP-databasen er offentligt tilgængelige, navnlig for affaldsvirksomheder og forbrugere.
ECHA sørger for beskyttelse af følsomme oplysninger, f.eks. forholdet mellem aktørerne i den samme forsyningskæde.
HVAD SKAL DU GØRE?
Hvis du er detailhandler og kun sælger dine artikler til forbrugere, skal du ikke anmelde dem til SCIP-databasen.
HVAD SKAL DU GØRE?
FORBRUGER
Den øgede gennemsigtighed med hensyn til farlige stoffer i produkter, som SCIP-databasen giver, vil hjælpe forbrugerne med at træffe mere informerede valg, når de køber produkter, og give oplysninger om, hvordan man bedst anvender og bortskaffer sådanne produkter.
HVAD SKAL DU GØRE?
SCIP-databasen pålægger ikke aktører på affaldsområdet en forpligtelse. Den stiller yderligere data til rådighed for dem til støtte for affaldssektoren med henblik på at forbedre den nuværende affaldshåndteringspraksis og fremme brugen af affald som en ressource. For eksempel:
kunne den støtte adskillelse af affald, der indeholder kandidatlistestoffer i forbindelse med indsamling, demontering og sortering af affald
kan den bidrage til at identificere materialebaserede strømme, der kan blive påvirket af disse stoffer i artikler, når de bliver til affald, og
den kunne også bidrage til innovation og nye affaldshåndteringsteknologier.