Stöd för den övergripande arkitekturen 

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) stöder organisationer inom den offentliga förvaltningen i det övergripande arkitekturarbetet genom arkitektursgillets verksamhet. Arkitektursgillet:

  • är ett nätverk inom den offentliga förvaltningen, vars verksamhet är att förena arkitekters expertis på nationell nivå 
  • är informationsutbyte, utbyte av lärdomar och god praxis mellan olika aktörer och branscher.

MDB organiserar gillets verksamhet enligt årsklockan. Verksamhetsplanen för år 2024 finns här (på finska).

Aktuellt i arkitektursgillet

Suomi.fi:s ramverk för den övergripande arkitekturen kommer att publiceras under 2024 och kommer i praktiken att uppdatera de avvecklade JHS 179 och JHS 198 rekommendationerna. Utöver de tidigare nämnda rekommendationerna är grunden för utvecklingen av ramverket för lättviktsarkitektur Togaf 10, rekommendationen för informationshanteringsmodellen och EU:s interoperabilitetsramverk (European Interoperability Framework, EIF). Andra referensramar tas även i beaktande i tillämpliga delar.

Aktuellt i arkitektursgillet evenemang finns här (på finska).

Mer information om stöd för den övergripande arkitekturen [email protected].

Läs mer om det övergripande arkitektursförfarandet och övergripande arkitekturens exempel.

Övergripande arkitekturförfarande

Efter att informationshanteringslagen trädde i kraft den 1 januari 2020 upphörde de skyldigheter vad gäller planering och beskrivning av den övergripande arkitekturen som föreskrivs för myndigheterna i lagen om vägledning för förvaltningens informationshantering (634/2011). Samtidigt upphörde också giltigheten för JHS-systemet och de övergripande arkitekturrekommendationerna som ingick i det, tidigare under Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen (JUHTA).

I den övergripande arkitekturen kan man fortfarande använda det övergripande arkitektursförfarandet (JHS 179, v. 2.0) som baserar sig på det internationella, öppna och allmänna ramverket för övergripande arkitektur TOGAF® (v. 9.1). Med hjälp av metoden kan man modellera både i nuläget och i målläget: på principiell nivå och ur fyra olika synvinklar.

Se det visuella schemat om arkitektursbeskrivningarna (på finska) eller läs textbeskrivningen nedan.

Övergripande arkitektur - exempel

Den offentlig förvaltningens arkitekturgille har utarbetat en beskrivning av ett exempel av den övergripande arkitekturen, med vars hjälp syftet är att harmonisera de arkitekturbeskrivningar som utarbetats i förvaltningen och att främja interoperabilitet.

Fallet beskriver två tjänsterna inom välfärdsområdet, de relaterade processerna, den information och de applikationer som behövs för att tillhandahålla tjänsterna samt tekniken.

Modelleringsspråket som används i beskrivningarna är ArchiMate 3.2, beskrivningsmetoden enligt rekommendation JHS179 (JHS179-rekommendationen används fortfarande i olika organisationer, även om JHS-rekommendationerna inte längre är uppdaterade), dessutom är UML- och BPMN-beteckningar används i mer detaljerade beskrivningar. I exemplet har man använt den övergripande arkitekturens ordlista.

Exemplet har gjorts till ett sammanfattande dokument med en sammanfattad presentation av beskrivningarna. Mer detaljerade beskrivningar finns i HTML-format i zip-filen.

Respons och utvecklingsförslag kan skickas till [email protected].

Utbildning i den övergripande arkitekturen

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ordnar webbutbildningar om den övergripande arkitekturen. I eOppiva finns det två utbildningar, varav den första är en inledning till den övergripande arkitekturen. Den andra utbildningen åskådliggör hur modeller kan skapas i praktiken med ett databasbaserat modelleringsverktyg. Elementen som modellerats i databasen modelleras bara en gång, varefter de kan användas av alla som arbetar inom modelleringsmiljön i fråga. Utbildningarna är på finska.
 

Webbutbildningen Inledning till den övergripande arkitekturen

Webbutbildningen Modellering av den övergripande arkitekturen

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur

I denna rekommendation beskrivs den offentliga förvaltningens övergripande arkitekturförfarande. I rekommendationen beskrivs en enhetlig planeringsmetod samt enhetliga beskrivningssätt och -modeller för utveckling av den övergripande arkitekturen för den offentliga förvaltningens organisationer i olika steg av arkitekturens utveckling.

Målet med arbetet för en övergripande arkitektur är att förbättra verksamhetens och tjänsternas interoperabilitet mellan den offentliga förvaltningens organisationer. Metoden för en övergripande arkitektur ersätter inte andra planeringsmetoder för utveckling av verksamheten. Den övergripande arkitekturen är den strukturella helhet som utgörs av verksamheten, processer och tjänster, data, informationssystem och de tjänster dessa producerar. Metoden för en övergripande arkitektur är ett systematiskt arbets- och förfaringssätt för arbetet med den övergripande arkitekturen. Med hjälp av metoden identifieras, struktureras, planeras och beskrivs helhetens strukturella delar och deras beroenden. Metoden för en övergripande arkitektur som beskrivs i denna rekommendation grundar sig till stor del på den internationella, öppna och vanligaste referensramen för en övergripande arkitektur TOGAF® (v. 9.1), som används inom såväl den offentliga som den privata sektorn. Rekommendationen riktar sig till dem som ansvarar för den övergripande arkitekturen.

Publikationer (på finska)

Finlands invånarantal 5 649 096