Mikä on uudistettu eIDAS-asetus?
eIDAS-asetus määrittää Euroopan unionin alueella käytettävät sähköiset tunnistusvälineet, allekirjoitukset ja muita luottamuspalveluita. Uusi eIDAS-asetus tuli voimaan 20.5.2024. Uudistus laajentaa aiempaa eIDAS-asetusta ja mahdollistaa eurooppalaiset digitaaliset identiteettilompakot.
Asetusta täydentäviä teknisiä täytäntöönpanosäädöksiä valmistellaan parhaillaan ja ne on tarkoitus antaa kahdessa osassa vuosien 2024 ja 2025 aikana. Ensimmäiseksi annetaan lompakkoa koskevat täytäntöönpanosäädökset. EU-jäsenvaltioiden pitää tarjota asetuksen vaatimukset täyttävä digitaalinen identiteettilompakko viimeistään kahden vuoden päästä teknisten täytäntöönpanosäädösten valmistumisesta.
Uusi eIDAS-asetus on merkittävä askel kohti integroituneempia ja turvallisempia digitaalisia sisämarkkinoita EU:ssa. Tavoitteena on edistää rajat ylittävää sähköistä asiointia ja lisätä luottamusta sähköisiin palveluihin.
EU-maissa otetaan käyttöön eurooppalaiset digitaaliset identiteettilompakot
eIDAS-uudistuksen myötä EU-maiden kansalaiset ja asukkaat voivat ottaa käyttöön digitaalisen identiteettilompakon, joka toimii mobiilisovelluksena. Lompakkosovelluksella henkilöt voivat mm. tunnistautua ja esittää vahvistettuja digitaalisia henkilötietojaan sekä julkisissa että yksityisissä palveluissa. Lompakon käyttäjä hallinnoi itse omia tietojaan ja päättää niiden jakamisesta.
Digitaaliset identiteettilompakot toimivat kaikissa EU-maissa ja ne toimivat kaikissa maissa samalla tavalla. Tämä on varmistettu yhteisellä viitearkkitehtuurilla, joka takaa yhteentoimivuuden ja luottamuksen yli rajojen. Korkeat turvallisuusvaatimukset, vahvemmat todennusmenetelmät ja parannettu yksityisyyden suoja lisäävät luottamusta sähköiseen asiointiin.
Jokaisessa EU-maassa tulee käyttöön yksi tai useampi lompakko, jota voi käyttää koko EU-alueella.
Uusi eIDAS-asetus mahdollistaa sen, että EU-maiden kansalaiset ja asukkaat voivat käyttää digitaalista identiteettilompakkoa koko EU:n alueella. Lompakon käyttäminen on kansalaiselle vapaaehtoista.
Asetus vahvistaa sähköistä tunnistamista ja luottamuspalveluja EU-alueella, jotta julkisia ja yksityisiä digitaalisia palveluja on helppoa ja turvallista käyttää yli rajojen. Lompakkosovelluksen avulla kansalainen voi esimerkiksi tunnistautua sähköisesti minkä tahansa EU-maan julkisiin asiointipalveluihin riippumatta siitä, minkä EU-maan kansalainen hän on tai missä EU-maassa hän asuu.
Asetus pyrkii vähentämään petosten ja identiteettivarkauksien riskiä ja lompakon kautta jaettujen tietojen käsittelyä säännellään tiukasti. Näin varmistetaan, että lompakon käyttö on mahdollisimman turvallista. Turvallista asiointia verkossa edistää esimerkiksi se, että sellaiset asiointipalvelut, joissa lompakkoa voi käyttää, täytyy rekisteröidä ja asiointipalveluja myös valvotaan.
Kansalaiset voivat itse hallita sitä, mitä tietoja ja kenelle he lompakolla jakavat. Käyttäjä voi myös tarkistaa omasta lompakostaan, kenelle on jakanut lompakossa hallittavia tietojaan. Lompakoille on asetettu tiettyjä käyttäjää suojaavia ehtoja kuten se, että lompakon käyttöä voi seurata vain käyttäjä itse.
eIDAS-asetuksen uudistuksen tarkoitus on helpottaa yritysten toimintaa EU:n sisämarkkinoilla tarjoamalla yhtenäinen kehys sähköiselle tunnistamiselle ja luottamuspalveluille. Tämä vähentää vaatimusten noudattamiseen liittyviä hallinnollisia rasitteita ja kustannuksia.
Yritykset voivat hyötyä lisääntyneestä luottamuksesta ja turvallisemmasta sähköisestä asioinnista. Asiakkaiden korkeamman luottamuksen myötä verkkopalvelujen käyttö saattaa yleistyä ja arkipäiväistyä entisestään. Kun digitaalisten identiteettien rajat ylittävää tunnustamista helpotetaan, yritykset voivat laajentaa helpommin markkina-aluettaan EU:n sisällä.
Asetus tukee yritysten digitaalista muutosta tarjoamalla luotettavia ja turvallisia digitaalisen identiteetin ratkaisuja, jotka voivat parantaa tehokkuutta ja virtaviivaistaa toimintaa.
Uudistetun eIDAS-asetuksen vaikutukset lyhyesti:
- EU:n tasolla yhteentoimivat digitaaliset identiteettilompakot.
- Luottamuspalveluiden hyödyntäminen yhdenmukaisella tavalla koko EU:n alueella.
- Yhteiset menettelyt parantavat käytettävyyttä ja tunnettuutta.
- Yhdenmukainen toimeenpano kaikkialla EU:ssa.
- Yksinkertaistaa menettelyjä ja vähentää hallinnollista taakkaa, mikä helpottaa yritysten ja julkishallinnon säännösten noudattamista.
- Kansalaiset voivat itse paremmin hallita (henkilö)tietojen luovuttamista.
- Lompakon käytön seuraaminen ei ole mahdollista muille kuin käyttäjälle itselleen.