iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://denstoredanske.lex.dk/aseksualitet
aseksualitet – Lex

Aseksualitet defineres i sexologien som en varig tilstand præget af manglende interesse for sex og seksuelle fantasier, aktiviteter og relationer. Aseksualitet opfattes ofte – lidt paradoksalt – som en seksuel orientering eller identitet på linje med hetero-, homo- og biseksualitet. Af samme grund omfattes aseksuelle personer af det det identitetspolitiske samlebegreb LGBTQIA (en forkortelse for lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex og asexual).

Det er vigtigt at skelne aseksualitet fra problematisk manglende sexlyst, som hører til blandt de mest udbredte klinisk-sexologiske problemstillinger, især blandt kvinder.

Udbredelse af aseksualitet

Aseksualitet må anses for en paraplybetegnelse, idet nogle nogle aseksuelle helt undgår intim kropskontakt, mens andre værdsætter ikke-genitale berøringer og kærtegn. Nogle aseksuelle oplever ingen eller ganske få fysiologiske seximpulser, mens andre nu og da onanerer. De fleste aseksuelle beskriver, at de kan forelske sig og knytte emotionelle bånd til andre mennesker, og nogle opfatter af samme grund sig selv som hhv. hetero-, homo- eller bi-romantiske. Langt fra alle aseksuelle lever i cølibat.

I den internationale forskningslitteratur anslås det, at ca. 1 % af befolkningen opfatter sig selv som aseksuelle, men tallet er behæftet med stor usikkerhed, idet er savnes videnskabelig indsigt, ligesom definitionen af aseksualitet kan variere fra studie til studie. I Danmark viste befolkningsundersøgelsen Projekt SEXUS i 2019, at ca. 0,2 % af 15-89-årige danskere opfatter sig selv som aseksuelle. Samtidig oplyste 5 % af mænd og 13 % af kvinder i et parforhold, at de havde haft lav eller slet ingen seksuel lyst inden for de seneste fire uger. 2 % af mænd og 7 % af kvinder angav, at onani og samleje var uvigtigt for dem.

Personlighedstræk eller seksuel orientering?

Det diskuteres i faglitteraturen, hvorvidt aseksualitet skal betragtes som et personlighedstræk eller en selvstændig seksuel orientering. Desuden hævder visse forskere, at aseksualitet undertiden kan maskere en underliggende psykologisk eller seksuel problematik, fx depressive træk eller følger efter et seksuelt traume. Der kan dog ikke siges at herske konsensus på området, og den videnskabelige evidens er beskeden.

Netværk for aseksuelle

Udbredelsen af aseksualitet er formentlig voksende, og internationalt findes der flere interesseorganisationer for aseksuelle. Herhjemme blev Foreningen for Aseksuelle i Danmark (FAD) stiftet i 2016. Sådanne netværk for aseksuelle har bl.a. til formål at bekæmpe den "minoritetsstress", som nogle aseksuelle føler, når de konfronteres med misforståelser og fordomme fra et omgivende samfund, hvor sex og seksualitet opfattes som tegn på sundhed og styrke, og manglende seksuel interesse derfor omfattes med nedvurdering og mistro.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig