Belgien har siden middelalderen været et af de tættest befolkede områder i Europa. Frem til 1800-tallet var området underlagt forskellige kongehuse. Staten Belgien blev dannet i 1830, da katolske og liberale kræfter slog sig sammen i en revolution mod den hollandske kong Vilhelm 1.
Revolutionen opstod som følge af socialøkonomisk elendighed samt indskrænkning af religiøse og almindlige borgerrettigheder. Sammenslutningen af liberale og konservative kræfter har givet anledning til mottoet, der følger Belgiens rigsvåben: ”Enhed giver magt” (L'Union fait la force/Eendracht maakt macht).
Således var Belgien ved dets oprettelse præget af grundlæggende socialøkonomiske samt sproglige og kulturelle modsætninger, som har haft en afgørende indflydelse på landets udvikling. Modsætningerne er søgt imødekommet med en række grundlovsændringer, der har ført til den nuværende føderale konstruktion.
Som følge af landets beliggenhed mellem de store stater, Storbritannien, Frankrig og Tyskland er Belgiens hovedstad, Bruxelles, blevet Europas politiske centrum. Byen er hovedsæde for de Europæiske institutioner og NATO, ligesom den huser en lang række internationale organisationer.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.