Tur: stilul neoromanesc timpuriu

Arhitectura neoromaneasca la inceputurile sale, din zona Gradina Icoanei a Bucurestiului

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la un tur arhitectural in zona Gradina Icoanei, ce va avea loc duminica 14 iulie 2024, intre orele 10.00h – 12.00h, pe tema stilului neoromanesc in faza sa timpurie, despre cum arhitectura nationala a fost intiata si si-a gasit fagasele definitorii in perioada de schimbari culturale majore si prosperitate economica, ce a avut loc intre anii 1880 si miljocul anilor 1900. Turul poate fi de interes pentru oricine dintre dumneavoastra, localnic, turist in vizita, sau afaceri, care doriti sa aflati amanunte interesante, de calitate,  despre fascinanta istorie si identitate arhitecturala a orasului.

Arhitectua in stil neoromanesc este cel mai vizibil paramentru identitar al acestei natiuni si de asemenea cel mai amplu patrimoniu dat de Romania culturii mondiale. Gradina Icoanei este zona din Bucuresti cu cea mai mare concentatie de cladiri prezentand acest design arhitectural in stagiile sale inaugurale, ceea ce denumesc faza timpurie a stilului national romanesc. Stilul a fost initiat de arhitectul Ion Mincu in 1886 cu edificiul Casa Lahovary, pe care il vom viziona la tur, continuata cu o serie de edificii iconice, cum ar fi Scoala Centrala de Fete, un alt obiectiv al turului, sau Bufetul de la Sosea. Noul atunci stil national a intrat rapid in repertoriul altor arhitecti cunoscuti ca Giulio Magni, care a proiectat casa Elie Radu, vizionata la acest tur, sau Louis Blanc. Cel mai interesant aspect al fazei timpurii a neoromanescului e sinteza acestuia cu formele arhitecturii Mic Paris (neo-baroc si neo-rococo), rezultand in creatii arhitecturale unice si deosebit de incantatoare, de la design-uri semnate de arhitecti profesionisti, pana la cladiri vernaculare ridicate de mesteri si oameni obisnuiti ai perioadei de la Fin de Siècle. Au fost de asemenea fascinante sinteze cu Art Nouveau-ul in acea perioada initiala a stilului national. Incheierea fazei timpurii a neoromanescului, de cautari si definire in coordonate proprii este marcata de Expozitia Jubiliara Regala de la 1906, cand stilul a fost codificat in cladirile prezentate la eveniment si astfel facut cunosut publicului din Vechiul Regat si provinciile romanesti ale imperiilor vecine, declansand faza sa matura de evolutie. Turul are ca obiectiv localizarea si explicarea caracteristicilor unora din cladirile semnificative in stil neoromanesc timpuriu, cum ar fi faimoasa Casa Lahovary si o multitudine de alte edificii reprezentative acelui stagiu, ce remarcabil se gasesc grupate in zona Gradinei Icoanei a Bucurestiului, structuri acum vechi de mai bine de un secol.

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa primirea rezervarii. Numarul de participanti este de minim trei, maximum zece. Daca sunt si participanti nevorbitori de romana, turul se va tine in limba engleza.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache, istoric de arhitectura (tel: 0728323272)

Tur arhitectural tematic: stilul neoromanesc timpuriu din zona Gradina Icoanei, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Stilul neoromanesc timpuriu din zona Gradina Icoanei, Bucuresti

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii