Tur in zona Piata Victoriei

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la un tur de istorie arhitecturala in zona Piata Victoriei a Bucurestiului, programat pentru duminica 4 august 2024, pe durata a doua ore, intre 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantelor sale case de epoca.

Vom parcurge impreuna si va voi explica arhitectura istorica a unei zone bucurestene remarcabil de bogate si variate arhitectural, unde mari cladiri publice se gasesc adesea in imediata vecinatate a pitoresti case private in stil Mic Paris, neoromanesc sau Art Deco si Modernist. Caracterul peisajului construit local a fost determinat in mare parte de arhitectura care impodobeste doua din bulevardele importante ale orasului, ce traverseaza zona: Calea Victoriei, vechiul Podul Mogosoaiei, cea mai Citește mai mult

Tur in zona Dacia

Dragi cititori,

Aceasta este o invitatie la un tur de istorie arhitecturala in zona centrata pe arterele Dacia – Eminescu si Polona ale Bucurestiului, pentru acei dintre dumneavoastra care doresc sa insoteasca autorul blogului Case de Epoca, duminica 21 iulie 2024, intre 11.00h – 13.00h, intr-un asemenea captivant periplu cultural.

Voi fi ghidul dumneavoastra in cadrul acestei distinse zone a Bucurestiului in care se concentreaza o ampla proportie de arhitectura istorica bucuresteana de calitate, in special in stilurile neoromanesc, apartinand flamboaiantelor sale faze matura, de apogeu, (cum este imaginea din dreapta), sau tarzie, impreuna cu cel Art Deco si Modernist. Cartierul Dacia mai cuprinde de asemenea cladiri in stil Mic Paris de o remarcabila persoanlitate. Cei care au Citește mai mult

Tur: stilul neoromanesc timpuriu

Arhitectura neoromaneasca la inceputurile sale, din zona Gradina Icoanei a Bucurestiului

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la un tur arhitectural in zona Gradina Icoanei, ce va avea loc duminica 14 iulie 2024, intre orele 10.00h – 12.00h, pe tema stilului neoromanesc in faza sa timpurie, despre cum arhitectura nationala a fost intiata si si-a gasit fagasele definitorii in perioada de schimbari culturale majore si prosperitate economica, ce a avut loc intre anii 1880 si miljocul anilor 1900. Turul poate fi de interes pentru oricine dintre dumneavoastra, localnic, turist in vizita, sau afaceri, care doriti sa aflati amanunte interesante, de calitate,  despre fascinanta istorie si identitate arhitecturala a orasului.

Arhitectua in stil neoromanesc este cel mai vizibil paramentru identitar al acestei natiuni si de asemenea cel mai amplu patrimoniu dat de Romania culturii mondiale. Gradina Icoanei este zona din Bucuresti cu cea mai mare concentatie de cladiri prezentand acest design arhitectural in stagiile sale inaugurale, ceea ce denumesc faza timpurie a stilului national romanesc. Stilul a fost initiat de arhitectul Ion Mincu in 1886 cu edificiul Casa Lahovary, pe care il vom viziona la tur, continuata cu o serie de edificii iconice, cum ar fi Scoala Centrala de Fete, un alt obiectiv al Citește mai mult

Tur: zona Kiseleff & stilul neoromanesc tarziu

Dragi cititori,

Voi organiza un tur arhitectural tematic duminica 7 iulie 2024, de aproximativ doua ore, intre 10.30h – 12.30h, pe subiectul fazei tarzii a stilului neoromanesc, care s-a desfasurat in cea de a patra si a cincea decada a sec. 20, o perioada cand a atins o criza de expresie, redresata prin fascinanta sa sinteza sinteza cu stilurile Art Deco, Mediteranean si Modernist. Turul poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra care doreste sa-si completeze cunostintele despre captivanta istorie arhitecturala a orasului sau sunteti in vizita ca turist sau afaceri.

Tehnologiile moderne de constructie ce au aparut si raspandit in timpul „erei jazzului” din anii ’20, au facut posibila ridicarea de structuri usoare cu ample spatii deschise, la costuri mai mici, ce s-au manifestat expresiv in arhitectura Art Deco si Modernista. Acest mediu era destul de antitetic stilului neromanesc, articulat in fazele lui precedente (timpurie si matura intre anii 1880 – 1920) mai ales in structuri cu mult ornament, traditioanal greoaie, din caramida, ce aveau costuri mari. Evolutia aceea a dus la o criza in sanul ordinului national, amenintat si de popularitatea in randul publicului a stilurilor internationale moderne sau a design-urilor inspirate din tipuri mediteraneene, ce incepeau sa impanzeasca Bucurestiul anilor ’30. Stilul neoromanesc a reusit sa supravietuiasca si chiar infloreasca, printr-un fascinant si de multe ori spectaculos proces de sinteza cu Art Deco-ul mai ales, dar si cu mediteraneanul, sau in mult mai mica masura cu Modernismul. Acea evolutie inmanunchiaza ceea ce eu denumesc faza tarzie a arhitecturii nationale, exprimarea sa in tipurile de design la moda din anii 1930 si ’40. Obiectivul turului este sa lamureasca un episod captivant al neoromanescului intr-un mod placut, usor de inteles, in cadrul unei excursii culturale, prin prezentarea de edificii importante ale acestei faze de dezvoltare stilistica a peisajului construit, cel mai amplu reprezentata din tot orasul in zona Kiseleff. Citește mai mult

Tur: Bucurestiul Art Nouveau – duminica 26 mai

Dragi cititori,

Sunteti invitati in mod calduros la un tur arhitectural ce va avea loc duminica 26 mai 2024, in intervalul de timp 11.30h – 13.30h, pe tema extrem de interesantei, dar eluzivei arhitecturi in stil Art Nouveau a Bucurestiului. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea fascinantelor sale case de epoca.

Inovativul si flamboaiantul curent artistic Art Nouveau, care a aparut spre sfarsitul sec. 19, ca o reactie la rigiditatea stilurilor istoriciste la moda, a avut de asemenea un important impact in Romania de la Fin de Siècle. Una din influentele sale notabile a fost articulatia in cadrul coordonatelor sale ale stilului national romanesc, cunoscut astazi sub denumirea de neoromanesc, in faza sa timpurie, intr-o maniera similara cum alte stiluri arhitecturale nationale din tari ale Europei de Est, erau exprimate in tonuri Art Nouveau. In oras sunt putine cladiri in stilul Art Nouveau propriu-zis, un numar din ele fiind examinate si admirate pe traseul acestui tur. Pe de alta parte sunt relativ numeroase ramasite in Bucuresti ale acestui odata elegant stil, dar acum greu de detectat de ochiul neantrenat, care apar fragmentar pe cladiri ce au trecut prin repetate renovari neprielnice, sau se gasesc in crampeie integrate in cadrul decoratiilor edifciilor de stiluri conservatoare, istoriciste, lucruri ce fac cautarea acestor ramasite arhitecturale si mai captivanta. Va voi arata in cadrul turului o multitudine de astfel de detalii, explicandu-va intelesul si mesajul unora din reprezentarile semnificative Art Nouveau care impodobesc zona centrala a orasului, si astfel revela impactul acestui stil in cadrul dezvoltarii arhitecturale a capitalei Romaniei de acum mai mult de un secol.

Turul costa 100 lei de persona, rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa primirea rezervarii. Numarul de participanti este de minim trei, maximum zece. Daca sunt si nevorbitori de romana printre participanti, turul se va tine in engleza.

Valentin Mandache, istoric de arhitectura, tel: 0728323272

Tur arhitectural tematic: Bucurestiul Art Nouveau (©Valentin Mandache)
Tur arhitectural tematic Case de Epoca: Bucurestiul Art Nouveau

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Tur: Bucurestiul otoman si stilul valah (brancovenesc)

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la un tur arhitectural pe subiectul stilului Valah, cunoscut de asemnea ca Brancovenesc, unic Romaniei, o fascinanta fuziune intre traditiile bizantine locale, islamice ale Imperiului Otoman, impreuna cu elemente de renastere si baroc, o expresie a spiritului acestei tari aflate la junctura civilizatiilor Europei si a Orientului. S-a desfasurat in Principatul Tarii Romanesti, al Valahiei, cu precadere in sec. 18, intr-o perioada de stabilitate si prosperitate pentru acea provincie de frontiera a Sublimei Porti. In Bucuresti s-a stabilit, la vremea aceea, definitiv capitala, iar ca rezultat, orasul este inzestrat cu un mare ansamblu de monumente arhitecturale in acel stil singular.

Aceasta excursie arhitecturala este programata pentru duminica 19 mai 2024, intre orele 11.30h – 13.30h, si poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, dorind sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi, impreuna cu procesele sociale si economice ce o conditioneaza.

Bucurestiul este acum o capitala nationala in cadrul Uniunii Europene, legata in principal cu centrul si vestul Europei, insa orasul, majoritatea istoriei sale, pana in ultimul sfert al sec. 19, a fost parte a lumii otomane, in acelasi maret imperiu cu Mecca, Damasc, Bagdad, Cairo sau Tunis. Aceasta va da o perspectiva a enormei influnete a sultanatului turcesc in coltul nostru de Europa. Adaugati la acele coordonate geopolitice si culturale, remarcabila situatie a Valahiei, impreuna cu Moldova, ca singurele protectorate crestine ale imperiului islamic al Portii, necolonizate cu populatii musulmane. Conditiile acestea au constituit astfel un soi de vas Petri in cadrul caruia arta si arhitectura valaha (brancoveneasca) s-a cristalizat si evoluat. Componentele renascentiste si baroce au venit prin ruta ocolitoare a Istanbului, prin absortia ideilor Iluminismului de catre cosmopolita capitala otomana, radiate apoi in provincii, si nu cum ne-am fi asteptat, din Imperiul Austriac, vecin, de peste Muntii Carpati, din Transilvania, unde crestele lor inalte erau nu numai un obstacol geografic cu Europa, dar reprezentau de asemenea o formidabila bariera culturala.

In esenta, arhitectura valaha arata ca o coalescenta intre o biserica si o moschee. Pentru ochiul proaspat al vizitatorului din strainatate, sau chiar din Ardeal, seamana cu un ametitor caleidoscop de fatete bizantine, din Asia Centrala, ruso-tataresti, sau maure, un loc unde estul intalneste vestul. Stilul valah este astfel o expresie artistica crestina a realitatii politice, economice si culturale in imperiul islamic al otomanilor. Cu arcele chila, sustinute de coloane bizantine, mocarabi, bogate decoratii florale de inspiratie persana, pilastri baroci, si ancadramente renascentiste de fereastra si usa, designul valah este un limbaj al unui geniu artistic, care in era urmatorare, a natiunii, va deveni sursa primara de inspiratie pentru arhitectura nationala, stilul neoromanesc, o alta componenta vitala a peisajului construit local. Citește mai mult

Tur in zona Batistei

Tur Case de Epoca in zona BatisteiZona Batistei – un fragment al vechiului Mic Paris

Dragi cititori,

Am pregatit pentru dumneavoastra un traseu de istorie arhitecturala Case de Epoca, ce are ca obiect zona Batistei, care este printre cele mai sarmante colturi ale vechiului Bucuresti, unde multe cladiri dateaza din perioada La Belle Époque, intr-o minunata arhitectura Mic Paris, ce inca imprima identitatea orasului, acolo putand fi admirate de asemenea superbe exemple de neoromanesc, Art Deco si Modernism interbelic. Plimbarea este programata pentru duminica 12 mai 2024, intre orele 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes oricui dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, dorind sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Zona Batistei se intinde din vecinatatea Teatrului National pana la marginile Mosilor, parte a Bucurestiului istoric. Numele sau vine de la cel al bisericii in jurul careia parohia s-a cristalizat in vremurile medievale, care la randul sau provine din romana veche, insemnand „lac mlastinos”, un ecou al fostului mediu natural din jurul Dambovitei, peste care orasul s-a asternut in inexorabila sa dezvoltare. Biserica este de asemenea unul dintre putinele locuri unde mai putem admira ramasite ale stilului Brancovenesc, ce impodobea Bucurestiul in timpurile dominatiei otomane, pana cand stilurile occidentale, interpretate provincial, in special cele inspirate de neorococo-ul francez, l-au inlocuit aproape complet incepand cu mijlocul sec. 19, ca parte a Citește mai mult

Tur: Cotroceni vest

Cotroceni west-2
Universitatea de Stiinte Medicale, Cotroceni vest

Dragi cititori,

Doresc sa va propun un tur arhitectural, in partea de vest a pitorescului cartier Cotroceni, ce contine grandioasele edificii ale Universitatii de Stiinte Medicale si Palatul Presedentiei. Turul completeaza setul de peripluri Case de Epoca distincte (est, centru si vest), ce acopera aceasta zona valoroasa arhitectural a Bucurestiului.

Turul este programat pentru duminica 5 mai 2024, intre orele 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Cel mai frumos palat neobaroc al Bucurestiului este Universitatea de Stiinte Medicale, scoala de top in acest domeniu din sud estul Europei, proiectat de arhitectul elvetian Louis Blanc, si construit in 1902, care se afla la centrul partii vestice a Cotroceniului. Estetica sa este pusa favorabil in lumina de mediul construit inconjurator, unul din cele mai fine ale capitalei. Dumneavoastra veti avea astfel posibilitatea sa examinati, ghidati de mine, o serie intreaga din acele exemple debordand de simbolism si mesaje, tipice neoromanescului, arhitectura nationala a acestei tari, sau stilurile internationale Art Deco, modernist si mediteranean. Creatorii multora din aceste cladiri Citește mai mult

Tur: zona Plantelor

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la o plimbare arhitecturala in zona pitorestii strazi Plantelor, care se afla imediat la est de Mantuleasa. Aceasta este de un atractiv caracter rezidential, cu cladiri de valoare arhitecturala, bine prezentate, multe inconjurate de gradini eflorescente. Zona Plantelor este o mostra a cat de placut si stimulativ pentru creativitatea artistica si intelectuala a fost acest oras in perioadele La Belle Époque si interbelica.

Turul este programat pentru duminica 14 aprilie 2024, intre orele 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Numele „Plantelor,” dat acestei strazi iconice, este un ecou al vremurilor La Belle Époque, cand casele Bucurestiului cu arhitectura lor faimoasa in stil Mic Paris si Art Nouveau, erau prevazute cu gradini ample, iar ferestrele aveau jardiniere pline de flori multicolore. Mediul natural local era astfel considerat mai sanatos decat in alte parti ale orasului, ceea ce a facut posibila si infiintarea unui sanatoriu, unde poetul Mihai Eminescu si-a petrecut Citește mai mult

Tur: Stilul Art Deco al cartierului Domenii

Domenii tour - text start Ro 750x600 ADragi cititori,

Va propun un tur dedicat arhitecturii de prima clasa in stil Art Deco a cartierului Domenii, ghidat de mine, Valentin Mandache, istoric de arhitectura, si deschis tututor dintre dumneavoastra care doriti sa aflati in profunzime despre identitatea culturala si arhitecturala a Bucurestiului, programat duminica 7 apriliie 2024, intre orele 11.30h – 13.30h.

Domenii este important ca reper arhitectural al Bucurestiului, relevat si de faptul ca a gazduit in trecut o parte din elita profesionala a orasului, compusa mai ales din functionari de rang mendiu si inalt ai Ministerului Agriculturii si Domeniilor Regale, de aici venind si denumirea cartierului, precum si piloti si ingineri lucrand la aeroportul si faimoasele atelierele aviatice interbelice din apropiere. Zona a fost construita intre inceputul anilor 1920 si sfarsitul anilor 1950, perioada ce a vazut o depresiune economica internationala, ridicarea extremei drepte, dictaturi, razboiul, invazia Sovietica, instaurarea comunismului si a stalinismului local. Frumusetea arhitecturii acestui colt al Bucurestiului, remarcabil creata in adversitati si vicistudini, este o extraordinara dovada a rezilientei spiritului uman, in general, si al comunitatii acestei zone, in particular. Cartierul Domenii a devenit astfel in mod esential o Citește mai mult