iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://ca.wikipedia.org/wiki/Grup_dels_Sis
Grup dels Sis - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Grup dels Sis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El Grup dels Sis, obra de 1921 de Jacques-Émile Blanche. Al centre: Marcelle Meyer, pianista. A l'esquerra, de baixa a dalt: Germaine Tailleferre, Darius Milhaud, Arthur Honegger, Louis Durey. A la dreta, drets, Francis Poulenc i Jean Cocteau, i Georges Auric assegut.

Grup dels Sis o Els Sis (Groupe des Six o Les Six, en francès) va ser un grup de compositors francesos de principis del segle xx. El nom, en referència al Grup dels Cinc, els el va donar el crític i compositor Henri Collet en l'article Les cinq Russes, les six Français et M. Satie (Els cinc russos, els sis francesos i el Sr. Satie) de la revista Comoedia del 16 de gener de 1920. La seva música reaccionava essencialment contra el wagnerianisme i la música impressionista de Claude Debussy i Maurice Ravel. Estaven molt influïts per les idees d'Erik Satie i de Jean Cocteau. Encara que en alguna ocasió van escriure música col·lectivament, cada un d'ells va mantenir el seu estil personal.

Membres

[modifica]

L'Àlbum dels Sis

[modifica]

El 1920 el grup va publicar conjuntament un àlbum de peces per a piano, conegut amb el nom de L'Àlbum dels Sis. Aquest va ser l'única obra en què van col·laborar tots els sis compositors.

  1. Prélude (1919) – Auric
  2. Romance sans paroles, Op. 21 (1919) – Durey
  3. Sarabande, H 26 (1920) – Honegger
  4. Mazurka (1914) – Milhaud
  5. Valse in C, FP 17 (1919) – Poulenc
  6. Pastorale, Enjoué (1919) – Tailleferre

Bibliografia

[modifica]
  • Miller, Catherine. Jean Cocteau, Guillaume Apollinaire, Paul Claudel et le Groupe des Six: Rencontres poético-musicales autour des mélodies et des chansons. Sprimont: Mardaga, 2003. ISBN 2-87009-852-9.