5 miliarde de oameni suferă din cauza căldurii extreme: numărul deceselor din Europa a crescut cu 30%
0Peste 60% din populația lumii s-a confruntat cu căldura extremă în această vară din cauza schimbărilor climatice provocate de arderea petrolului, gazelor și cărbunelui dar și de despăduriri.
În Europa, oamenii de știință și serviciile de sănătate monitorizează următoarele luni de vară pentru a detecta semnele unui nou sezon de căldură extremă, după ce au constatat că decesele legate de canicula de pe continent au crescut cu 30% în ultimii 20 de ani.
Potrivit ultimului studiu realizat de cercetătorii de la Climate Central, cele mai puternice valuri de căldură au afectat:
● 619 milioane de oameni în India
● 579 de milioane de oameni în China
● 231 de milioane de oameni în Indonezia
● 206 milioane de oameni în Nigeria
● 176 de milioane de oameni în Brazilia
● 171 de milioane de oameni în Bangladesh
● 165 de milioane de oameni în Statele Unite
● 152 de milioane de oameni în Europa (excluzând Rusia)
● 123 de milioane de oameni în Mexic
● 121 de milioane de oameni în Etiopia
● 103 milioane de oameni în Egipt
Sute de oameni au murit din cauza temperaturilor de peste 50°C.
În Arabia Saudită, cel puțin 1.300 de oameni au murit din cauza bolilor legate de căldură în timpul pelerinajului Hajj.
Temperaturile au fost extrem de ridicate, unele orașe trecând de 50°C. Analiza Climate Central a constatat că orașul Mecca se confruntă cu temperaturi crescute de cel puțin trei ori mai multe din cauza schimbărilor climatice în fiecare zi începând cu 18 mai și de cinci ori mai probabile din 24 mai. O analiză anterioară a cercetătorilor climatici de la Climameter a constatat că schimbarea, cauzată de arderea petrolului, gazului și cărbunelui, a făcut ca valul de căldură din Arabia Saudită să fie mai fierbinte cu până la 2,5°C.
SUA au suferit două episoade de căldură consecutive în ultimele două săptămâni din iunie.
Primul val de căldură a afectat partea de sud a țării, Mexic și țări din America Centrală. În Mexic, cel puțin 125 de persoane au murit. Pe 21 iunie, temperaturile au ajuns la 52°C în statul Sonora. Un studiu al grupului World Weather Attribution a constatat că schimbările climatice au făcut ca căldura extremă din mai și iunie de 35 de ori mai probabilă.
Temperaturile extreme afectează și turneul de fotbal Copa America. Un arbitru asistent s-a prăbușit din cauza căldurii în timpul meciului dintre Peru și Canada, când temperaturile au ajuns la 38°C și umiditatea depășea 50%.
În India, unul dintre cele mai grave și de lungă durată valuri de căldură din țară, care a încetat în cele din urmă la mijlocul lunii iunie, a provocat insolație peste 40.000 de oameni, cu peste 100 de morți. Temperaturile s-au apropiat de 50°C, cu o minimă pe timp de noapte de 37°C, cea mai ridicată înregistrată vreodată în India.
În Egipt, în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi ridicate de aproape 50°C. În provincia sudică Aswan, cel puțin 40 de persoane au murit. Temperaturile ridicate au determinat o creștere a consumului de energie în toată țara, iar guvernul a fost nevoit să impună întreruperi zilnice de curent pentru a evita supraîncărcarea rețelei electrice.
Până la încetarea poluării cu carbon, valurile de căldură de pretutindeni vor continua să devină mai fierbinți și mai periculoase, se arată în studiu.
Dr. Andrew Pershing, VP pentru Știință la Climate Central, a spus: „Mai mult de un secol de ardere a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale ne-a oferit o situație din ce în ce mai periculoasă lume. Valurile de căldură care apar în întreaga lume în această vară sunt dezastre nenaturale care vor deveni din ce în ce mai comune până când poluarea cu carbon încetează”.
Institutul Național de Sănătate Publică din România raportează o creștere cu 30% a apelurilor de urgență legate de stresul termic, deshidratare și probleme respiratorii.
Valurile de căldură pot avea o serie de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv:
- Epuizare Termică și Insolație: Expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate duce la afecțiuni grave precum epuizarea termică și insolația, care necesită asistență medicală imediată.
- Probleme Respiratorii: Temperaturile ridicate și creșterea poluării aerului pot agrava condițiile respiratorii, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
- Probleme Cardiovasculare: Valurile de căldură pun o presiune suplimentară asupra inimii, crescând riscul de atacuri de cord și alte evenimente cardiovasculare.
- Deshidratare și Probleme Renale: Transpirația excesivă poate duce la deshidratare, afectând funcția renală și sănătatea generală.