Emilie werd in 2009 aangereden door een dronken chauffeur
Foto: Fonds Emilie Leus/Belga

Vader van verkeersslachtoffer Emilie na dronken ongeval Tom Waes: "Je moet blijven hopen op de jeugd"

Vincent Leus, bezieler van het Fonds Emilie Leus, hoopt dat de jongeren van vandaag minder snel dronken met de wagen zullen rijden dan voorgaande generaties. Dat zegt hij bij Studio Brussel, nu Tom Waes toegaf dat hij dronken achter het stuur zat bij zijn ongeval. "De jeugd is veel beter opgevoed dan mensen van mijn generatie."

De 18-jarige studente Emilie Leus, de dochter van Vincent Leus, kwam in november 2009 om het leven bij een zwaar verkeersongeval met een dronken bestuurder. Ook haar 2 vriendinnen overleefden het ongeval niet.

Daarna richtten de naasten van Emilie het Fonds Emilie Leus op. "Al 15 jaar lang proberen we door te geven: 'Alcohol en rijden, dat botst.' Ik ga bijvoorbeeld spreken voor laatstejaars in scholen om die boodschap mee te geven", zegt Leus. "Daarnaast ondersteunen wij ook verkeersslachtoffers met het fonds."

Hopen op de jeugd

Vincent Leus volgde de afgelopen dagen dan ook het nieuws over televisiepresentator Tom Waes, die gewond raakte bij een ongeval nadat hij dronken achter het stuur was gekropen. "Het is altijd hetzelfde. Het houdt nooit op", reageert Leus. "Als je weet hoeveel ongevallen met dronken chauffeurs er dit jaar al gebeurd zijn, dan zakt de moed je soms in de schoenen."

"Maar je moet blijven vooruitgaan en hopen op de jeugd", gaat hij verder. "De jeugd is veel beter opgevoed dan mensen van mijn generatie. Veel zestigers zien nog altijd niet in dat alcohol en rijden niet samengaan."

"Ouders vertellen altijd aan 18-jarigen dat ze geen alcohol mogen drinken wanneer ze met de auto weggaan: de jeugd zal dat doen, maar zelf vergeet die ouder dat."

Gisteren zei verkeerspsycholoog Frederick Vinckenbosch nog bij VRT NWS dat er een kentering lijkt te gebeuren rond de leeftijd van 26 jaar. "Bij alcoholcontroles zien we dat gemiddeld 1,7 procent van de bestuurders in de leeftijdscategorie 45-64 jaar gedronken heeft. We zien eenzelfde percentage bij de 25-44 jarigen. Bij de jongeren van 18 tot 25 ligt dat percentage wat lager."

Bekijk: "Je moet blijven hopen op de jeugd"

Videospeler inladen...

"Ook Tom Waes is iemand van mijn generatie", gaat Leus verder. "Ik wens hem een zeer goede revalidatie en ik hoop dat hij een medestander wordt in ons verhaal." 

"Hij heeft dit natuurlijk niet gewild, al is hij wel in dronken toestand in de auto gestapt. Hij heeft ongelooflijk veel geluk gehad dat hij geen slachtoffers gemaakt heeft, op de arbeider die in de botsabsorbeerder zat na. Die persoon is lichtgewond geraakt, maar daar wordt geen aandacht aan besteed, lijkt het. Men vergeet dat soms, net zoals de tientallen verkeerslachtoffers die gevallen zijn dit weekend."

Pakkans moet verhogen

Uit de cijfers van verkeersinstituut Vias over bestuurders onder invloed, blijkt dat 78 procent van hen een man is. De oorzaak daarvan is vooral stoerdoenerij, volgens Leus. "Het is veel stoerder om daar met een pint te staan, in plaats van met water."

Volgens hem is er daarom eerst een mentaliteitswijziging nodig, eerder nog dan een nultolerantie voor alcohol in het verkeer. "Op recepties bijvoorbeeld gaat men altijd rond met cava en wijn. Als je daar durft vragen om water, kijken ze vaak heel verwonderd."

Eenzelfde geluid is te horen bij Annemie Hemelaers van Ouders van Verongelukte Kinderen-Save Vzw. Zij wijst in een open brief op de verantwoordelijk van de mensen die Waes lieten rijden.

"Waar waren  je (café)vrienden, die je lieten vertrekken, zonder je autosleutels af te nemen? Zij treffen ook schuld, want zover ik weet, is ieder van ons verplicht hulp te bieden aan mensen die een gevaar zijn voor zichzelf en voor anderen."

Vincent Leus vindt ook dat er meer controles moeten komen, zodat de pakkans van chauffeurs die dronken rijden verhoogd wordt. "Ik rijd wel 40.000 kilometer per jaar en ben in mijn hele leven nog maar 2 keer gecontroleerd."

Bekijk: "De pakkans en de straffen moeten veel hoger"

Videospeler inladen...

"Men weet waar al die dronken chauffeurs zitten en het is zo makkelijk om alles af te zetten, na de Gentse Feesten of de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld." Dat dronken bestuurders na zulke evenementen vaak toch de baan op kunnen, maakt hem kwaad.

"En de straffen moeten veel hoger", besluit Leus. "Wij hebben het Fonds Emilie Leus onder meer opgericht omdat de uitspraak van de rechtbank zwak was. De man die 3 meisjes heeft doodgereden, kreeg 2 jaar rijverbod. Dat kan niet."

Leus sluit het gesprek emotioneel af. Hij vraagt 'Envoi' aan, een nummer van de Belgische groep Absynthe Minded. "Het laatste liedje dat Emilie in de wagen gehoord heeft."

Bekijk: "Iedereen die dit liedje hoort en haar goed gekend heeft, denkt altijd aan haar"

Videospeler inladen...

Meest gelezen