Ecologie & verspreiding Oranje springzaad groeit in op zonnige tot licht beschaduwde plekken op natte, voedselrijke grond in loofbossen, aan waterkanten, in natte ruigten langs rivieren en kanalen. Na de eerste vondst in 1992 volgden er gestaag meer vondsten van de soort in Nederland. Zij is in Nederland zeer zeldzaam en recent in het rivierengebied en het laagveengebied ingeburgerd. Daar breidt zij zich sterk uit en vormt hier en daar een plaag. Enkel door de plant te maaien in augustus en tijdens de bloeiperiode kan deze decoratieve soort bestreden worden. Oranje springzaad is moeilijk van Groot springzaad te onderscheiden wanneer zij niet in bloei staat. De soort is van oorsprong afkomstig uit het noordoosten van Noord-Amerika. Zij groeit daar op vochtige plaatsen langs kreken.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2020
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op natte, voedselrijke grond.
GroeiplaatsBossen, waterkanten en ruigten (natte ruigten langs rivieren en kanalen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam langs de rivieren en in enkele laagveengebieden. Ingeburgerd tussen 1975 en 1999.
VlaanderenNiet in Vlaanderen.
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldOorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ingeburgerd in o.a. Groot-Brittannië en Frankrijk.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurKnebel, I. (1999)
Impatiens capensis Meerb. in der Urdenbacher Kämpe - Erster Nachweis dieser Springkrautes in NRW?
Floristische Rundbriefe 32: 123-125
Matthews, J. (2015)
Risks and management of non-native Impatiens species in the Netherlands. Institute for Water and Wetland Research, Radboud University
Matthews, J., R. Beringen, E. Boer, H. Duistermaat, B. Odé, J.L.C.H. van Valkenburg, G. van der Velde & R.S.E.W. Leuven (2015)
Risks and management of non-native Impatiens species in the Netherlands. Radboud Universiteit, Nijmegen
Raangs, K. (2008) Hoe gaat het verder met … Oranje springzaad.
FLORON-nieuws 9: 6-6
Schmitz, U. (2003)
Impatiens capensis Meerb. am unteren Niederrhein - weitere Ausbreitung und standörtliche Einmischung des Orangenblütigen Springkrautes.
Floristische Rundbriefe 37: 31-36
van der Meijden, R., W.J. Holverda & L.H. Duistermaat (1996) Nieuwe vondsten van zeldzame planten in 1993, 1994 en (ten dele) 1995.
Gorteria 22: 57-80
Vreeken, B. (2008) Oranje springzaad: nieuwkomer in de natte ruigte.
FLORON-nieuws 8: 4-4
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn kaal.
Bladeren De bladeren zijn eirond tot langwerpig met enkele grove tanden. Vaak zijn ze gegolfd.
Bloemen De 2 tot 3½ cm grote bloemen zijn oranje met grote roodbruine vlekken. Het onderste kelkblad is zakvormig. De ingerolde spoor (5 tot 9 mm) is korter dan die van Groot springzaad. De bloemen groeien in trossen van 2 tot 5 bloemen.
Vruchten De doosvrucht is lijnvormig. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.