De afgelopen dagen hebben EarthToday en tv-host Winston Gerschtanowitz hun best gedaan om publiekelijk hun straatje schoon te vegen. ‘Wij zijn vanaf dag 1 transparant’, aldus de TV-host op de website van zijn goede doelenbedrijf.
Maar niet alleen schrijver Terlouw, die onder meer zijn stemde leende voor een spotje, ook anderen werd niet verteld dat er, achter het goede doel, een potentiële winstmachine schuilt die de oprichters, onder wie Gerschtanowitz, in potentie miljarden kan opleveren.
Young Capital, dat 25.000 vierkante meters kocht bij EarthToday, liet al eerder weten dat het niet op de hoogte was van de financiële constructie achter EarthToday. Datzelfde geldt voor Oxfam Novib, dat de boot afhield maar pas na publicatie in Quote kennis nam van het verdienmodel. En, tot slot, is er Greenpeace.
Kees Zegers en de Zuidasadvocaten
Al in 2018, als Zuidasadvocaten de laatste hand leggen aan het raamwerk, wordt het eerste contact gelegd met de internationale natuurorganisatie. Bedenker en medeoprichter Kees Zegers bemoeit zich daar persoonlijk mee. Of Greenpeace, als ‘contentpartner’, berichten wil plaatsen op het online platform EarthToday.
Leuk, maar hoe zit het aan de achterkant, wil Ilona van den Ouden weten. Ze is al zeven jaar fondsenwerver bij Greenpeace en directe gesprekspartner van EarthToday.
Van den Ouden: ‘Ze beloofden informatie te sturen, maar dat kwam niet. Voor ons is dat heel erg belangrijk. Als iemand bijvoorbeeld namens een bedrijf geld stort, storten wij dat meteen terug. Wij zijn zuiver onafhankelijk. We wilden dus echt eerst de stukken zien voordat we wat zouden doen.’
Greenpeace-mensen bewerken
De constructie staat intussen al wel. Er is niet gekozen voor een stichting, wat gebruikelijk is bij goede doelen. In het hart van dit bouwwerk steekt een doodgewone BV, met winstoogmerk. En Zegers, Gerschtanowitz en vier andere oprichters hebben, voor zichzelf, alvast één derde van alle certificaten apart gelegd.
Anderhalf jaar hoort Greenpeace niets, tot Van den Ouden, in de zomer van 2020, een telefoontje krijgt. ‘Die mevrouw aan de lijn deed net alsof we gisteren nog hadden gesproken,’ vertelt ze aan Quote.
Het idee is dat Greenpeace, vanwege haar zichtbaarheid op het platform van EarthToday nóg bekender wordt. Maar bezoekers van EarthToday zouden ook denken dat een deel van hun geld ook naar Greenpeace gaat. Probleem is echter dat Greenpeace helemaal geen grond bezit en dus ook niks kan beschermen.
Samen met Jan Terlouw bij Beau
Van den Oudens ‘gut feeling’ zegt dat Greenpeace dit niet moet doen. Medewerkers van EarthToday probeerden, op allerlei manieren, ook andere Greenpeace-medewerkers te bewerken. Van den Ouden: ‘Maar nog steeds geen enkel document.’
Er gaat weer een jaar voorbij en in de zomer van 2021 wordt Van den Ouden opnieuw benaderd. EarthToday is dan net publiekelijk gelanceerd. Gerschtanowitz is, samen met Terlouw, aangeschoven bij Beau.
Die aflevering heeft Van den Ouden gezien en ze besluit een rekensommetje te maken. Het aantal beschermde vierkante meters bij EarthToday staat dan al op 1,7 miljoen. Van den Ouden: ‘Dat leek heel wat, maar was eigenlijk nog slechts 170 hectare. Nou, de Veluwe is al 91.000 hectare. Dit was dus helemaal niks.’
'Ze wilden gewoon graag ons logo'
Tot slot doet Van den Ouden zelf maar een poging de onderste financiële steen boven te krijgen. ‘Ik heb geprobeerd om te zien hoe de achterkant in elkaar zat,’ aldus de fondsenwerver van Greenpeace, ‘maar kon weinig vinden.' Dit is in tegenspraak met wat EarthToday nu zegt, namelijk dat alle informatie wel op de site stond, maar hooguit wat verstopt.
Volgens Van den Ouden bleef het 'vaag', gaat ze verder. 'En ze vonden het geen probleem dat wij geen grond bezitten om te beschermen. We hoefden alleen maar content te leveren. Ze wilden gewoon erg graag ons logo op EarthToday, maar dat is echt niet wie we zijn.’
Via Whatsapp, sms en email gooiden we een lijntje uit naar Sarah Delatour, maar de 'Principal of Communications' van EarthToday reageerde daar niet op. Benieuwd naar het héle verhaal over EarthToday? Klik en koop de nieuwste Quote!
Benieuwd naar de totstandkoming van ons verhaal? Quote's hoofdredacteur Paul van Riessen en journalist Malu de Bont bespreken de geldbomen van EarthToday.