Măsuri de consolidare a încrederii
Pachetul „Berlin-plus”
Din 2016, părțile au convenit să lucreze la opt măsuri de consolidare a încrederii, care constituie pachetul „Berlin-plus”. Până în prezent, părțile au înregistrat realizări majore în cele șase acorduri, care au îmbunătățit viața de zi cu zi a studenților, profesorilor, fermierilor, antreprenorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Overlay
Ecologie
Cooperarea în domeniul ecologiei este una dintre cele opt priorități ale pachetului „Berlin-plus”. În conformitate cu o decizie a Protocolului din 2016, părțile elaborează și implementează anual măsuri de protecție a mediului. Activitățile lor se concentrează pe protecția resurselor naturale din bazinul râului Nistru. Părțile au creat un grup de lucru specializat în domeniul ecologiei, care reprezintă o platformă pentru discuții, schimb de informații și planificare comună a activităților, printre care se numără combaterea braconajului, popularea cu pește a râului Nistru, precum și coordonarea calendarului privind interzicerea pescuitului în sezonul de reproducere.
Telecomunicații
Acordul reprezintă o prioritate nevalorificată a pachetului „Berlin-plus”. Implementarea acordului este în curs de desfășurare.
Dosarele penale și libertatea de mișcare
Acordul reprezintă o prioritate nevalorificată a pachetului „Berlin-plus”. Implementarea acordului este în curs de desfășurare.
Alte măsuri de consolidare a încrederii
Realizarea etapei finale în procesul de reglementare transnistreană depinde de dezvoltarea unei societăți moldovenești inclusive și tolerante, bazată pe respectarea supremației legii și a drepturilor omului. În acest context și în conformitate cu mandatul său, Misiunea sprijină eforturile țării de a cultiva aceste calități, care servesc drept măsuri de consolidare a încrederii pentru procesul de reglementare.
Promovarea unei identități inclusive și a unei societăți tolerante
Misiunea sprijină punerea în aplicare a Strategiei guvernului pentru consolidarea relațiilor interetnice, care promovează o societate incluzivă și deschisă în Moldova. O societate incluzivă va crea un sentiment de „casă comună” pentru întreaga populație a Moldovei, fie că sunt reprezentanți ai minorităților naționale sau ai grupurilor regionale. În același context, Misiunea sprijină implementarea unui Plan național de acțiuni privind comemorarea și studierea Holocaustului, care este un pas important făcut de Moldova pentru a purta o discuție deschisă și conciliatoare privind perioadele dureroase din istoria sa.
Consolidarea supremației legii ca piatră de temelie a bunei guvernări
Misiunea sprijină eforturile de a asigura funcționalitatea plenară a Legii Republicii Moldova din 1994 cu
privire la statutul juridic special al Găgăuziei, care a instituit Găgăuzia ca unitate teritorială autonomă în cadrul Republicii Moldova. În acest scop, Misiunea oferă asistență pentru a defini în mod clar competențele regiunii în legislația națională.
Ameliorarea drepturilor omului pe ambele maluri
Eforturile Misiunii privind consolidarea încrederii cuprind ambele maluri ale Nistrului. Misiunea consolidează potențialul profesioniștilor din domeniul juridic și ai societății civile de pe ambele maluri pentru rezolvarea problemelor des întâlnite privind drepturile omului, calificate drept prioritare de către sub-grupul de lucru pentru drepturile omului, reconvocat de părți în 2018.