iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://www.olympic.org.cy/index.php/gr/olympic-house
Ολυμπιακό Μέγαρο
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024

Ολυμπιακό Μέγαρο

Previous Next

Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο:   ένα μείζον έργο για τον κυπριακό αθλητισμό κι ένα σημαντικό ορόσημο  στη δραστηριότητα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τοποθετημένο σε μια έκταση επτάμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε δεσπόζουσα θέση στην είσοδο της πρωτεύουσας, το Ολυμπιακό Μέγαρο θα είναι η καρδιά του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην Κύπρο.

 Ως αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί έκφραση στο χώρο, των τριών βασικών διαστάσεων που συνθέτουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

-    Της Οικουμενικής Διάστασης, της καλλιέργειας και διάδοσης του αρχαίου πνεύματος του Ολυμπισμού, με έννοιες όπως η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η παγκόσμια ειρήνη.

-    Της Ιστορικής Διάστασης, της διαφύλαξης και αναβίωσης ενός θεσμού 3000 χρόνων.

-    Της Αθλητικής Διάστασης, της προώθησης της παράλληλης άσκησης Σώματος και Πνεύματος ως ουσιαστικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κατά μήκος του ΄Εργου προς την πλευρά του μεγάλου αυτοκινητόδρομου βρίσκεται το τείχος.   Είναι τείχος ολοκλήρωσης του Πάρκου και «φράγμα» για την οπτική και ηχητική ρύπανση, από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου.

Ταυτόχρονα, είναι μια στιβαρή βάση που συμβολίζει την ιστορικότητα του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων.   Κατά μήκος του δημιουργείται χώρος περιπάτου για ξεκούραση  και παρατήρηση της γύρω θέας.

 

Συστατικό μέρος του ‘Εργου είναι το Ολυμπιακό Πάρκο, το οποίο αναπτύσσεται στο ισόγειο.

Το περιμετρικό Πάρκο περιλαμβάνει αλσύλιο και θεματικούς κήπους διαμορφωμένους με θέματα από τον αθλητισμό.  Εδώ υπάρχουν χώροι πρασίνου, περιπάτου, εκδηλώσεων και παιγνιδιού.  Οι χώροι αυτοί  περιβάλλουν  το κτήριο και ενοποιούνται με τους δημόσιους χώρους πρασίνου.

Από τους πιο  ευχάριστους χώρους του Πάρκου είναι οι ξηροί και υγροί κήποι στο ισόγειο, στην ημιυπαίθρια πιλοτή.  Είναι δροσεροί χώροι στάσης, ξεκούρασης και έκθεσης γλυπτών, αφιερωμένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Αναπτύσσονται κάτω από τις δύο πτέρυγες των γραφείων των Εθνικών Ομοσπονδιών και περιλαμβάνουν μεγάλους ανθώνες και υδάτινες επιφάνειες που πλαισιώνουν τα γλυπτά.

Στον κεντρικό κατά μήκος άξονα του κτηρίου εκτείνεται η Πλατεία.  Είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ της πόλης και του κτηρίου.

Δημιουργεί στέγαση στο βυθισμένο χώρο στάθμευσης και λειτουργεί ως χώρος ποικίλων εκδηλώσεων. Αποτελεί προέκταση του κεντρικού κήπου και έρχεται σε επαφή με το δημόσιο χώρο πρασίνου.

 Στον κεντρικό κατά μήκος άξονα του κτηρίου βρίσκεται επίσης ο Κεντρικός Κήπος.  Αποτελεί το Σκιερό Αίθριο, την «καρδιά» του ΄Εργου,  και ενοποιείται με την είσοδο του Μεγάρου και το χώρο της Πλατείας.   Διαμορφώνεται σε «Κήπο των Πολυμέσων» με τη χρήση διάφορων οπτικοακουστικών μέσων, όπως γιγαντοθόνες, πανέλλα ιστορικού περιεχομένου, εκθέματα κ.ά.  Φυτεύεται με γρασίδι αποπνέοντας την ατμόσφαιρα στίβου ενός σταδίου.

Στο ισόγειο και σε  επαφή με το χώρο της εισόδου στο Μέγαρο βρίσκεται η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.  Είναι χώρος για συνελεύσεις, διαλέξεις, προβολές, περιοδικές εκθέσεις, σεμινάρια κ.λπ., που θα διοργανώνουν  τόσο η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και οι Ομοσπονδίες – μέλη της.  ‘ Εχει δυνατότητα διαχωρισμού σε τρεις ίσους, περίπου, χώρους με ανεξάρτητη είσοδο και ενοποιείται με το χώρο εισόδου του Μεγάρου και το Ολυμπιακό Πάρκο.

Στους ορόφους, στον κεντρικό κατά μήκος άξονα του κτηρίου, βρίσκονται οι Μεγάλες Αίθουσες Συνεδριάσεων.  Είναι χώροι που αιωρούνται πάνω από τα αίθρια και πολλαπλασιάζονται μέσα από τη διαφάνειά τους, επισφραγίζοντας το πνεύμα της συνεργασίας που διέπει το έργο.  Οι χώροι αυτοί προορίζονται για συνεδριάσεις των μελών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, αξιωματούχων των Ομοσπονδιών κ.ά.  ΄Εχουν οπτική επαφή με την είσοδο του Μεγάρου και τον «Κήπο των Πολυμέσων».

Από τους πιο χαρακτηριστικούς χώρους του ΄Εργου είναι η Γαλαρία.  Βρίσκεται σε όλους τους ορόφους στην αφετηρία του «Κήπου των Πολυμέσων» από την Πλατεία. 

Είναι μεταλλική διάτρητη κατασκευή που λειτουργεί ταυτόχρονα ως πύλη εισόδου και πυλώνας κατακόρυφων και οριζόντιων κινήσεων καθώς και ως παρατηρητήριο του Κήπου των Πολυμέσων, της Πλατείας και της Πόλης.  Αποτελεί κατασκευή σήμανσης  και προβολής τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Η Γαλαρία μας φέρνει στο τέλος της περιήγησης μας στο ΄Εργο.  Το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο θα αποτελεί σε λίγο το νέο κόσμημα και σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα το πρώτο σημαντικό μνημείο του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην Κύπρο.

 

 

 

Search