Ove Eriksen er på plass i OL-byen Sotsji, der han kommenterer prøve-OL og VM i enkeltdistanser for NRK.
– Pumpa går litt fortere foran sending fremdeles, den gjør det, innrømmer Eriksen.
Men den populære kommentatoren har varslet at dette blir hans siste mesterskap. Nå legger han opp etter å ha kommentert skøyter siden 1991.
Se listen over Ove Eriksen kommentatorøyeblikk til høyre (mobil: nederst i artikkel).
Glemmer aldri Rønningens OL-gull
Han har mange minner fra en lang og innholdsrik kommentatorkarriere.
– Det aller største øyeblikket var da Jon Rønningen vant OL-gull i 1992, røper han.
–Jeg ser også på det som en av de aller største prestasjonene i norsk idrettshistorie.'
Eriksen vil heller aldri glemme 25. juli 2011 i Shanghai.
– Å kommentere Alexander Dale Oens gulløp i 2011 var den vanskeligste jobben jeg noen gang har hatt, sier han.
Saken fortsetter under video.
Eriksen fyller snart 69 år, og forteller at det var litt vanskelig å finne motivasjonen igjen da han skulle begynne på årets sesong.
– Da tok jeg det som et signal på at det var på tide å slutte.
– Det er litt vemodig, men det er samtidig godt planlagt. Det var et passende tidspunkt å slutte på, med prøve-OL i Sotsji og VM i enkeltdistanser. Selvsagt vemodig etter mange år med sportskommentering, men en gang må det ta slutt, sier han.
Måtte bryte i skolegården
Ove Eriksen vokste opp i en bryterfamilie. Aage Eriksen tok OL-sølv under lekene i London i 1948, og det å være sønn av en OL-medaljør var ikke alltid like enkelt.
– Det var ganske tøft på mange måter, forteller Eriksen, som ofte måtte bevise sine bryteferdigheter i skolegården på Notodden.
– Men jeg fant etter hvert ut at jeg ikke hadde det samme talentet.
Etter en «omvei» med utdanning og jobb innen sosialsektoren, havnet han så i NRK.
Ble stum da Koss falt
Når Ove Eriksen nå takker av, er han Skøyte-Norges mest kjente kommentatorstemme.
Men han startet sin journalistiske karriere i et av NRKs distriktskontor, NRK Østafjells, før han ble programleder i Norge Rundt i 1988.
Etter hvert ble han NRKs hovedkommentator innen både skøyter, sykkel, bryting og svømming.
– Jeg ble spurt om jeg kunne overta som skøytekommentator etter Knut Bjørnsen, og siden har det gått slag i slag, mimrer han.
– Jeg kommenterte mitt første skøyteløp i november i 1991 sammen med Gisle Espeland og Kay Stenshjemmet. Det var en selsom opplevelse, Johan Olav Koss falt nemlig på 1500-meter og alle tre ble mer eller mindre stumme, ler Eriksen.
– Vi hadde jo ikke tenkt tanken at Koss skulle falle, men vi kom da oss ut av det på en eller annen måte.
Saken fortsetter under video
Snakker «rett fra levra»
I løpet av Ove Eriksens kommentatorkarriere har skøytesporten opplevd både sportslig suksess og nedturer.
Og det har til tider stormet rundt både idretten og Eriksen selv, ikke minst i forbindelse med oppsigelsen av tidligere landslagstrener Peter Mueller.
Kommentatoren er ikke redd for å si ifra når han har noe på hjertet, og var en av dem som mente at Mueller burde få sparken etter at Maren Haugli følte seg trakassert av skøytetreneren.
– Men det er ikke slik at jeg liker at det stormer rundt meg, og i dag snakker jeg med Mueller rett som det er, sier han.
– Må skru ned forventningene
De siste årene har det vært tynt med norske medaljer i de internasjonale mesterskapene, og Eriksen tror det er på tide at folk justerer ned forventningene til de norkse skøyteløperne.
– Det er Nederland som er stormakten, og forventningene om at Norge skal vinne mye på skøyter er urealistisk slik situasjonen er i dag, sier han, og utdyper:
– Nederland har over 100 millioner kroner, mens Norge har seks millioner kroner til sin toppidrettssatsing. Det sier mye om hva du kan forvente, forteller NRK-medarbeideren.
– Tror du NRK sender skøyter om 10 år?
– Vi får håpe, men jeg er jammen ikke sikker.
Mer tid med familien
Det blir uansett ikke Eriksens problem lenger.
Nå flytter den engasjerte kommentatoren tilbake til hjemtraktene i Skien. Målet er å få tilbringe mer tid sammen med kona Tove og barn og barnebarn.
Pensjonisttilværelsen skal han bruke til blant annet den nye hytta i Nord-Norge, å fiske laks og ørret - og kanskje en sydentur eller to.
– Jeg ser frem til å være mer sammen med familien, men jeg kommer selvsagt til å følge med på idretten som har betydd så mye for meg i så mange år. Den interessen vil jeg ta med meg så lenge jeg lever.