iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://www.moviemeter.nl/film/4282
Stalker (Film, 1979) - MovieMeter.nl
  • 12.598 nieuwsartikelen
  • 167.629 films
  • 10.857 series
  • 31.192 seizoenen
  • 625.833 acteurs
  • 195.608 gebruikers
  • 9.150.665 stemmen
Avatar
 
banner banner

Stalker (1979)

Mystery / Sciencefiction | 163 minuten
3,84 1.220 stemmen

Genre: Mystery / Sciencefiction

Speelduur: 163 minuten

Alternatieve titel: Сталкер

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Andrei Tarkovsky

Met onder meer: Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn en Nikolay Grinko

IMDb beoordeling: 8,0 (148.220)

Gesproken taal: Russisch

Releasedatum: 17 april 1980

Plot Stalker

Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids Stalker een Verboden Zone betreden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Deze kamer kan de innigste wensen en de vurigste verlangens in vervulling doen gaan.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Stalker's Wife

Martha, Stalker's Daughter

Writer's Companion

Lyuger, Owner of Cafe

Police Patrol

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5228 berichten
  • 3580 stemmen

Met dank aan Eye Film Instituut en Lumière deze eindelijk, ik bedoel EIN-DE-LIJK, eens gezien.

Prachtfilm, die ik nog veel vaker ga kijken.

Want veel is me nog niet duidelijk, maar het is een lust voor oog en oor.


avatar van notsub

notsub

  • 1377 berichten
  • 1362 stemmen

De prachtige vormgeving ten spijt werd ik toch een beetje jeukerig van al die vage dialogen. Met name het laatste uur was teveel van het goede, al waren de allerlaatste scenes wel weer interessant. Het trage tempo droeg ook niet bij aan een echte beleving van het avontuur. Het waren vooral de grauwe beelden en toepassen van filters bruin / grijs / kleur die de film tot leven brachten. Ook de minimale muziek was een sterk punt. Inhoudelijk zijn er vast vele theorieën over het hoe en wat, maar ik voelde nergens de behoefte me daar in te gaan verdiepen.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

  • 1345 berichten
  • 824 stemmen

Na de bekendmaking van de top 1000 heb ik hier op het forum plechtig gezworen om eindelijk eens een Tarkovski te zien. Nog enkel het juiste moment vinden. Wel, laten we even terug flitsen naar begin augustus. We zitten in hartje zomer en de natuur heeft beslist een paar dagen herfst door het universum te jagen. Ik zit dus op het terras onder een kleine parasol en ik voel nattigheid want ik zie de donderwolken ophopen. Na een paar minuten is het zover. Het plenst van je welste. In de verte doemen al mistbanken op die gevaarlijk deze bistro indammen. Mensen lopen weg, terras gesloten en hier zit ik dan. Overal water en niks te vinden om te drinken. Dit kon wel eens het moment zijn om een Tarkovski te bekijken.

Magistraal shot van de vissen in het water en langzaam de olie die alles toedekt, het leven, natuur wordt zwart. Het is een beeld dat me bijblijft. In het begin in de kamer waar Stalker, zijn vrouw en kind liggen te slapen horen we een trein en op de achtergrond een bekend lied. Dit wordt herhaald op het einde bij de terugkeer in het bijzijn van vrouw en kind. Het is een moment dat me bij blijft; Beide gevallen raadselachtig en mysterieus. Maar ook intrigerend want je kan natuurlijk van alles interpreteren bij die twee voorvallen. Dat de film een kritiek zou zijn op het Russische regime kan : de gids die de burgers moet leiden maar een omweg maakt, beslist, dreigt terwijl de burgers uiteindelijk niet meer geloven in de kamer (beleid)). Het is echter zo vaag dat het in feite op elk regime kan slaan (ook bv het Belgische beleid van de Corona crisis bv). De filosofische beschouwingen zijn interessant (boom die lenig doch tenger is, staat voor leven terwijl boom hard en droog voor dood (mensen sterven op het hoogtepunt van hun bestaan ) en ook is er ruimte voor diepgaander analyses over het plot (de kamer waar wensen uitkomen 1) bestaat dit want je weet niet of de wensen in vervulling zijn gegaan 2) gevaarlijk want misschien zijn zo staatsgrepen en natuurrampen ontstaan, moorden en andere geweldvormen want wie zijn de mensen die er naar toe gingen 3) als het niet bestaat is alles zinloos, is de reis en bijgevolg ook de film.

Stalker imponeert op visueel en auditief vlak en creëert meesterlijk een universum waarin natuur en mens botsen, waarin heden en toekomst één zijn (er zijn die shots in een bruine, gele tint met de hond bv die volgens mij toekomst zijn) en waarin vooral pessimisme de bovenhand neemt. Schrijven (kunst) en professor (wetenschap) geloven niet meer, elk heeft zijn nederlaag geleden (geen inspiratie, geen aanzien bij collega’s), alles is kaal en sober, verlaten en geïsoleerd. Schitterende film.

Het is nu al laat en ik pik nog het weerbericht mee. Morgen wordt er regen, wind en mist voorspeld. Die Tarkovski momenten blijven dus duren en dat komt goed uit want dan kan ik nog een film meepikken uit de blu ray Tarkovski collection uitgegeven door Lumière/Eye.


avatar van horizons

horizons

  • 5673 berichten
  • 2361 stemmen

Dus gister werd door oudste kind in huis gezegd "zullen we Stalker van Tarkovsky kijken?" Tja, nog niet gezien en als een tiener vraagt om deze film te kijken kun je moeilijk nee zeggen.

Uiteindelijk wel blij deze gezien te hebben aangezien ik Solyaris van Tarkovsky helemaal niet zo goed vond. Maar vooral de opening van deze film is ontzettend gaaf. Heerlijke camerastandpunten tot en met het treinkarretje.

In het middenstuk verdwijnt de filmische magie toch wel wat hoewel de scene waar ze bij het water liggen er weer mag zijn hoor. Richting het einde verliest de film zichzelf wat in pretentie en ligt de boodschap er niet iets teveel op maar werkt wel. Met enkele mooie schots eindigt de film dan wel weer.


avatar van eRCee

eRCee

  • 13381 berichten
  • 1936 stemmen

En wat vond de tiener ervan?


avatar van horizons

horizons

  • 5673 berichten
  • 2361 stemmen

eRCee schreef:

En wat vond de tiener ervan?

Volgens mij wel goed! (6 VWO, en blij dat ie filosofie als keuzevak heeft gekozen).


avatar van lpjdamen

lpjdamen

  • 38 berichten
  • 884 stemmen

Vage film dit. Heerlijk dat Russisch, zo eentonig. Van die vieze mannen die er twintig jaar ouder uitzien dan dat ze zijn waarschijnlijk, maar fijn.

Tijdens het eerste deel viel me vooral het camerawerk op. Die eerste shot dat dat gezin in bed ligt te slapen en die camera heen en weer gaat over die gezichten terwijl er een trein voorbij raast. Leuk om te zien. Daarna wordt de hoofdpersoon - Stalker - langzaam wakker en verwachtte ik dat het verhaal van start zou gaan, maar niets bleek minder waar. Wat volgde was een naar mijn beleving uiterst trage voorbereiding van de drie mannen die elkaar in een of ander café ontmoette. Stalker, Schrijver en Professor - wat een namen ook weer, typisch: de schrijver en professor als "intellectuelen" maar vanuit eigen professie juist weer intellectuele tegenpolen - besluiten naar "de Zone" te gaan, waar een of andere kamer is waar hun diepste verlangens worden behartigd, afijn, ik zal niet uitweiden over het plot, dat is hierboven te lezen.

De drie mannen lopen door "de Zone" wat een apocalyptisch, grimmig natuurgebied lijkt te zijn. In de Zone is niets wat het lijkt en worden de mannen op de proef gesteld, zowel door zichtbare en onzichtbare dreigingen. Het is hier ongeveer dat deel twee begint en het verhaal eindelijk wat vaart lijkt te krijgen. Ik raak steeds meer gehypnotiseerd door die monotone Russische taal van die drie mannen en het intimiderende camerawerk, ook al gebeurt er eigenlijk nergens echt iets spannends.

Terwijl de drie door de Zone trekken betwijfelen met name de Professor en de Schrijver de zin van het leven en spreken beide zich uit over filosofische vraagstukken, terwijl Stalker vooral bezig is om die twee pannekoeken naar de kamer te krijgen, waar ze hem zo hard voor nodig hadden.

Uiteindelijk raakte ik zo in mijn eigen gedachtewereld verstrengeld, worstelend met mijn eigen diepe verlangens en begeertes, dat ik niet goed meer begreep waar de film nu naartoe wilde tegen de tijd dat ze bij het laatste stuk van de Zone uitkwamen. Alles wat ik nog kon doen was naar het scherm staren, volledig de weg kwijt. En misschien was dat wel juist Takorvsky's bedoeling, want hoe die drie mannen daar voor die plas water zaten en een van hen stenen in het water gooide, leken zij er wel net zo verloren bij te zitten als ik op de bank zat.

Al met al een zeer sterke, krachtige film met hier en daar wat filosofisch geraas wat niets nieuws onder de zon was - misschien toentertijd wel, misschien zeker in de Sovjet-Unie, maar dat waren andere tijden natuurlijk - maar omdat de film me zo ontwrichte, heb ik het idee dat ik bepaalde momenten niet helemaal fatsoenlijk tot me heb kunnen nemen, en voel ik me haast genoodzaakt om de film nogmaals te zien. Wat natuurlijk geen ramp is, om alleen al die scène opnieuw te kunnen zien dat dat drietal op dat treinkarretje zit en we Schrijver hopeloos het landschap zien gadeslaan. Heerlijk. Geen muziek, alleen dat geratel van dat karretje en die hopeloosheid in zijn ogen. Fantastisch.


avatar van Lavrot

Lavrot

  • 720 berichten
  • 0 stemmen

horizons schreef:

(quote)

Volgens mij wel goed! (6 VWO, en blij dat ie filosofie als keuzevak heeft gekozen).

Die van ons snuffelt regelmatig aan Inland Empire van David Lynch. Hij is gek op konijnen namelijk. Binnenkort weer eens kijken, denk ik. (Blij dat ie zindelijk is.)


avatar van horizons

horizons

  • 5673 berichten
  • 2361 stemmen

Lavrot schreef:

(quote)

Die van ons snuffelt regelmatig aan Inland Empire van David Lynch. Hij is gek op konijnen namelijk. Binnenkort weer eens kijken, denk ik. (Blij dat ie zindelijk is.)


avatar van Fortune

Fortune

  • 4123 berichten
  • 2595 stemmen

Lavrot schreef:

(quote)

Die van ons snuffelt regelmatig aan Inland Empire van David Lynch. Hij is gek op konijnen namelijk. Binnenkort weer eens kijken, denk ik. (Blij dat ie zindelijk is.)

Zoon: Ik houd van konijnen!

Vader: heb je Inland Empire van David Lynch al gezien?


avatar van ZenZin

ZenZin

  • 305 berichten
  • 678 stemmen

Weinig berichten van mensen die het niet geweldig vinden.


avatar van xangadix

xangadix

  • 1618 berichten
  • 4493 stemmen

ZenZin schreef:

Weinig berichten van mensen die het niet geweldig vinden.

Ik ben bang dat ik hier gewoon te dom voor ben. Ik heb een 3,5 gegeven omdat ik de sfeer fantastisch vond, maar nog een keer kijken... dat nooit.


avatar van ZenZin

ZenZin

  • 305 berichten
  • 678 stemmen

xangadix schreef:

Ik ben bang dat ik hier gewoon te dom voor ben. .

Nou ik ben helemaal niet dom dus jij misschien ook niet


avatar van xangadix

xangadix

  • 1618 berichten
  • 4493 stemmen

ZenZin schreef:

Nou ik ben helemaal niet dom dus jij misschien ook niet

Daar ga ik dan maar voor!


avatar van Fortune

Fortune

  • 4123 berichten
  • 2595 stemmen

xangadix schreef:

(quote)

Ik ben bang dat ik hier gewoon te dom voor ben. Ik heb een 3,5 gegeven omdat ik de sfeer fantastisch vond, maar nog een keer kijken... dat nooit.

Jij bent slimmer dan je denkt, domme mensen noemen zichzelf slim en slimme mensen noemen zichzelf dom want ze kunnen altijd alleen maar meer leren


avatar van xangadix

xangadix

  • 1618 berichten
  • 4493 stemmen

Fortune schreef:

Jij bent slimmer dan je denkt, domme mensen noemen zichzelf slim en slimme mensen noemen zichzelf dom want ze kunnen altijd alleen maar meer leren

There you go!


avatar van stephan-0115

stephan-0115

  • 1352 berichten
  • 1985 stemmen

Fortune schreef:

(quote)

Jij bent slimmer dan je denkt, domme mensen noemen zichzelf slim en slimme mensen noemen zichzelf dom want ze kunnen altijd alleen maar meer leren

Ik moest het even een paar keer lezen voordat hij viel, maar ik zal het een haast Tarkovskyaanse uitspraak willen noemen. Om er maar een citaat van Tarkovsky in te gooien: ''voor wie de waarheid niet zoekt blijft ook het schone verborgen''.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

  • 5738 berichten
  • 2288 stemmen

Het blijft een genot om naar die magnifieke koppen te kijken, zelfs gedurende langere tijd, en dat is maar goed ook, want net als bij bijvoorbeeld de "geloofstrilogie" van Bergman kan de kijker hierbij wel eens een andere ervaring van tijd (en vooral van hoe die al dan niet verstrijkt) krijgen. Dat geloof is ook hier een belangrijk thema, want zowel Schrijver als Wetenschapper lijkt elk geloof in wat dan ook verloren te hebben, en dan kan ook Stalker ze niet goed meer helpen. Ook in Nostalghia is dat geloof natuurlijk belangrijk, het geloof van de hoofdpersoon dat het zin heeft om een brandende kaars naar de overkant van het water te brengen – wat dat betreft lijkt het wel alsof Stalker naar die film vooruitwijst, maar het zal vermoedelijk meer te maken hebben met Tarkovski's eigen ideeën.

        Visueel ongelooflijk indrukwekkend, vooral het post-industriële landschap dat er zo "bleak" uitziet (ik kan even geen Nederlands woord verzinnen dat dezelfde betekenis en bovendien ook dezelfde klankwaarde bezit), en de muziek draagt onnoemelijk bij aan de sfeer van vervreemding en desoriëntatie. Grote minpunt is voor mij de manier waarop Schrijver en Wetenschapper hun overtuigingen op tafel leggen: ze worden zo wel èrg de spreekbuis voor clichématige archetypes, en voor mij ligt de waarde van deze film meer in de briljante vormgeving en het gevoel van totale onthechtheid dan in hun "filosofische" discussies. Desalniettemin in mijn boekje toch een meesterwerk: ik heb niet altijd zin om Stalker te bekijken, maar als ik er eenmaal aan bezig ben word ik toch weer volledig Tarkovski's wereld ingezogen. Wat dat betreft heeft hij toch een totaal uniek oeuvre.


avatar van AC1

AC1

  • 5772 berichten
  • 907 stemmen

Met Solyaris zat ik ik mee op het schip maar met Stalker ben ik nooit in de zone geraakt.


avatar van robertinho

robertinho

  • 1305 berichten
  • 2545 stemmen

ZenZin schreef:

Weinig berichten van mensen die het niet geweldig vinden.

Ik denk dat dit een film is waarbij je alleen uitkomt als je een 'filmliefhebber' bent. De mensen die dit niks (gaan) vinden, overwegen het niet eens. Is bij wel meer klassiekers het geval, gok ik.


avatar van zoutzak

zoutzak

  • 956 berichten
  • 6374 stemmen

Ik ging Stalker beter waarderen na het lezen van het bronmateriaal, Roadside Picnic. Geweldige SF novel!


avatar van stefan dias

stefan dias

  • 2380 berichten
  • 1371 stemmen

robertinho schreef:

(quote)

Ik denk dat dit een film is waarbij je alleen uitkomt als je een 'filmliefhebber' bent. De mensen die dit niks (gaan) vinden, overwegen het niet eens. Is bij wel meer klassiekers het geval, gok ik.

Tja, … ik was er destijds ook een beetje met lange tanden aan begonnen, maar (ik zag de film in de cinema en dan is er geen ontsnappen aan, dat helpt wel…) soms moet je jezelf laten meedrijven op de hypnotische bezwering die van dat meesterwerkje toch wel uitgaat. Vooral de absurdistische transitie (het zwart-witte gedeelte met de karretjes en sporen in een abstract complex van loodsen) bracht mij in een soort koortsdroom… een echte 'trip'. Als films of boeken zulks vermogen: top!


avatar van mcdaktari

mcdaktari

  • 6576 berichten
  • 0 stemmen

Dit is nou weer typisch zo'n film waar ik maar niet doorheen kom. Ik weet niet hoelang ik 'Stalker' al in bezit heb, maar iedere keer als ik het weer wil proberen, kom ik niet verder dan hooguit 20 minuten. Nou weet ik niet of het gewoon niet een film is waar ik totaal niks aan vind, of dat ik me toch een keer moet verplichten om er een avond voor uit te trekken. Van de ene kant denk ik dat de film niet zomaar een hoge waardering heeft maar er zijn wel meer films die hoog scoren en die mij niet aanspreken. Maar wie weet komt het er toch nog eens ooit van. Dat heb ik namelijk wel met meer films die ik al een hele tijd heb en maar niet kijk. Als ik de film dan eindelijk toch eens gezien heb denk ik, jammer dat ik er zolang mee gewacht heb. Ik hoop dat het met 'Stalker' ook het geval zal zijn.


avatar van Maarten0402

Maarten0402

  • 564 berichten
  • 497 stemmen

mcdaktari schreef:

Dit is nou weer typisch zo'n film waar ik maar niet doorheen kom. Ik weet niet hoelang ik 'Stalker' al in bezit heb, maar iedere keer als ik het weer wil proberen, kom ik niet verder dan hooguit 20 minuten. Nou weet ik niet of het gewoon niet een film is waar ik totaal niks aan vind, of dat ik me toch een keer moet verplichten om er een avond voor uit te trekken. Van de ene kant denk ik dat de film niet zomaar een hoge waardering heeft maar er zijn wel meer films die hoog scoren en die mij niet aanspreken. Maar wie weet komt het er toch nog eens ooit van. Dat heb ik namelijk wel met meer films die ik al een hele tijd heb en maar niet kijk. Als ik de film dan eindelijk toch eens gezien heb denk ik, jammer dat ik er zolang mee gewacht heb. Ik hoop dat het met 'Stalker' ook het geval zal zijn.

Herkenbaar, maar jij hebt het nog aangezet. Ik heb deze film op Criterion en in een bundel van EYE met meerdere Tarkovsky films. Moet me er nog steeds toe zetten. Er komen momenten dat ik denk "yep ik heb er zin in en ga ervoor zitten", maar dan komt vaak toch een lichte twijfel/afleiding/onrust binnen en wil ik toch iets anders zien.

Ik wil binnenkort toch ook echt de knoop doorhakken en gewoon gaan! Zeker met deze Stalker, maar ook Andrei Rublev, Solarys, Ivan's Childhood en Der Spiegel.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

  • 6576 berichten
  • 0 stemmen

Maarten0402 schreef:

(quote)

Herkenbaar, maar jij hebt het nog aangezet. Ik heb deze film op Criterion en in een bundel van EYE met meerdere Tarkovsky films. Moet me er nog steeds toe zetten. Er komen momenten dat ik denk "yep ik heb er zin in en ga ervoor zitten", maar dan komt vaak toch een lichte twijfel/afleiding/onrust binnen en wil ik toch iets anders zien.

Ik wil binnenkort toch ook echt de knoop doorhakken en gewoon gaan! Zeker met deze Stalker, maar ook Andrei Rublev, Solarys, Ivan's Childhood en Der Spiegel.

Hahaha Oke, ik ben dus toch niet de enige. Ik ben vanavond ook weer aan het zoeken geweest wat ik nou weer eens zou kijken. Maar ja, dat krijg je ook als je meer dan 1000 films hebt


avatar van Maarten0402

Maarten0402

  • 564 berichten
  • 497 stemmen

mcdaktari schreef:

(quote)

Hahaha Oke, ik ben dus toch niet de enige. Ik ben vanavond ook weer aan het zoeken geweest wat ik nou weer eens zou kijken. Maar ja, dat krijg je ook als je meer dan 1000 films hebt

Met David Lynch films had ik dit jaren geleden ook en met Terry Gilliam's "Brazil", eenmaal gezien dan ben je verkocht (ik tenmiste, zeker met Lynch en zeker met Twin Peaks) of dat hier ook zo is moet maar blijken voor mij, maar we gaan het zien (of ervaren)


avatar van Flavio

Flavio

  • 4647 berichten
  • 4938 stemmen

Het was alweer 14 jaar geleden dat ik Stalker zag, en hij stond al een tijdje bovenaan mijn lijstje met films die ik nodig moest herzien. In mijn herinnering was hij veel vager, afstandelijker dan dat ik hem nu vond. Vergeleken met bv Zerkalo is de plot zelfs vrij eenvoudig te noemen, waarmee ik niet wil zeggen dat Stalker een makkelijke film is. Het is bovenal een mooie film, die in Blu-ray pas echt tot zijn recht komt.

Het universum van Stalker bestaat uit twee werelden, een min of meer gewone wereld in sepia, en de Zone: een desolaat landschap, nog maar net hersteld van een nucleaire ramp of verwoestende overstroming zo lijkt het, met verbrande voertuigen en vervallen gebouwen. Tarkovsky brengt het allemaal schitterend in beeld, donkere tunnels met druppelende stalactieten, troebel water met wat verdwaalde vissen maar vooral heel veel troep (waaronder opvallend vaak een spuit), een drijvende en deinende woestenij met flarden rook aan het oppervlak. De cameravoering is langzaam en indringend, met op de juiste momenten sfeervolle muziek, van ambient tot klassiek, en ook het acteurswerk is sterk, al zijn de personages ondergeschikt aan de wereld waarin zij bewegen.

De mysterieuze Zone, waar je wensen vervuld raken, blijkt voor velen toch vooral een onheilsplek te zijn- want je werkelijke verlangen, de essentie van je ziel, dat laat zich niet vangen in moraliteit of conformisme, zoals uit de tragische levensloop van een eerdere stalker blijkt. Nadat de drie hoofdpersonages besloten hebben niet de Kamer te betreden, zijn we opeens terug in de kroeg- over de terugreis wordt niet gerept. Stalker is teleurgesteld dat zelfs een plek van ultieme hoop niet op waarde wordt geschat. Er volgt nog een monoloog van mevrouw Stalker, die daarmee de vierde wand doorbreekt en de film eindigt met de dochter, die zich waagt aan telekinese, daarmee de beginwoorden van de Schrijver, dat de hele wereld zich houdt aan dezelfde wetten, dat er voor mysteries geen ruimte is, logenstraffend. Zo sijpelt er toch iets van de hoop uit de Zone door naar de gewone wereld.


avatar van atropine

atropine

  • 191 berichten
  • 146 stemmen

'Stalker'is een supertrage langdradige vertelling waarin weinig tot geen actie plaatsvindt. De opgeroepen sfeer is naargeestig en neerslachtig. Stalker het hoofdpersonage, een angstige man die zichtbaar lijdt onder de onttovering van de wereld wordt geflankeerd door een schrijver en een professor die beide het nihilisme van de maatschappij representeren.

Dankzij de trage pacing valt het oog op en richt het oor zich naar het bijzondere in het alledaagse; van het geluid van de voetstappen en de regen, tot het gewaarworden van plooiingen in de kledingstukken. Tarkovsky slaagt erin de betovering in het gewone te tonen. Hij geeft je de mogelijkheid en de tijd om al het aangebodene in je op te nemen.

(De prachtig gefilmde verontreinigde laag op de waterpartij in de Zone bleek het gevolg te zijn van een zwaar toxische filmlocatie die naar later bleek, zijn tol heeft opgeëist. Tarkovsky en twee medewerkers zijn als gevolg van blootstelling aan deze ernstige verontreiniging ernstig ziek geworden en binnen enkele jaren overleden.)


avatar van wihu61

wihu61

  • 881 berichten
  • 440 stemmen

ZenZin schreef:

Weinig berichten van mensen die het niet geweldig vinden.

Ik heb al vaker gevraagd of het niet mogelijk is om op deze site te kunnen selecteren op aantal toegekende sterren (net als bij IMDB.com). Schijnt niet mogelijk te zijn (wat ik me niet kan voorstellen).