Årsmöte i strålande sol

Solen sken hela tiden när Moas Vänner hade årsmöte, och det var skönt med den skugga som äppelträden vid Moas torp gav. Efter årsmötesförhandlingarna berättade utställningsintendent Jean-Pierre Salkvist om tankarna bakom och arbetet med Norrköpings Stadsmuseums utställning om Moa Martinson. Det var ett mycket uppskattat inslag.

Årsmöte

Söndagen den 2 juni är det dags för årsmöte med Moas Vänner. Vi ses som brukligt på Moas torp i Sorunda (vid dåligt väder träffas vi i PRO:s lokal vid Ösmo station och för de som önskar ordnar vi efter årsmötet en busstur till torpet). Kaffe med dopp finns att köpa på plats.

Pendeltåg från Stockholm City kl 12.36 är vid Ösmo station kl 13.31 där buss hämtar.
Buss från torpet kl 16.10, tåg från Ösmo station kl 16.44, ankommer Stockholm kl 17.39.

Efter årsmötesförhandlingarna berättar utställningsintendent Jean-Pierre Salkvist på Norrköpings stadsmuseum om museets utställning Moa Martinson – Åter till industristaden.

Om du ännu inte betalat medlemsavgiften för 2024 bör du göra det snarast för att Sällskapet Moas Vänner ska kunna fortsätta sitt arbete för att minnas Moa och hennes författarskap samt för att kunna bevara Moas torp. Medlemsavgiften är oförändrad 100 kr för enskild medlem. Du kan också välja ett stödmedlemskap för 150 kr. Avgiften betalas till vårt bankgiro 5766-4120. Bidrag till Eriks minnesfond tas tacksamt emot på samma bankgiro. Glöm inte att ange ditt namn.

  • Tid: Söndagen 2 juni 2024 klockan 14.
  • Plats: Moas torp Johannesdal i Sorunda. Vid dåligt väder PRO:s lokal Träffpunkten vid
    Ösmo station.

Bussresa till torpet

Den 29 augusti är det dags för en ny bussresa till Moas torp Johannesdal. Som vanligt är intresset stort och anmälningar har redan börjat komma in. Anita König guidar och Moas sondotter Harriet Thurgren väntar vid torpet.

Bussen avgår från ABF-huset i Stockholm klockan 13 och återkomsten beräknas till cirka klockan 17. Anmälan görs genom att betala in 390 kronor på Moas Vänners bankgiro 5766-4120. Glöm inte att ange ditt namn.

  • Tid: Torsdag 29 augusti 2024. Avfärd klockan 13, återkomst cirka 17.
  • Plats: Bussen avgår från ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Evenemang kring Moa Martinson

Den 8 april talade Ebba Witt-Brattström i ABF Stockholm om sin nya bok om Moa och Harry Martinson för en fullsatt sal.

Den 25 april kommer hon att tala om Moa och Harry igen, denna gång på Norrköpings Stadsmuseum. Föreläsningen är en del av museets föreläsningsserie kopplad till utställningen ”Moa  – åter till industristaden” och sker i samarbete med ABF. Arrangemanget är gratis men eftersom antalet platser är begränsat kan det vara bra att föranmäla sig. Här hittar du museets information om föreläsningen. 

  • Tid: 25 april 2024 klockan 18.
  • Plats: Norrköpings museum, föreläsningssalen plan 3.

Norrköpings museum har flera arrangemang i anslutning till den fina Moa-utställningen.
Den 9 maj kan man lyssna till högläsning ur Mor gifter sig. Gratis. Här hittar du museets information.

  • Tid: 9  maj 2024 klockan 18–19.30.
  • Plats: Norrköpings museum, Moa Caféet i foajén.

Den 23 maj kommer Ola Larsmo att, under rubriken En blixt i huvudet, tala om arbetarlitteraturens framväxt, där Moa också finns med. Arrangemanget sker i samarbete med ABF och är gratis, men eftersom antalet platser är begränsat kan det vara bra att föranmäla sig.
Här hittar du museets information.

  • Tid: 23 maj 2024 klockan 18.
  • Plats: Norrköpings museum, föreläsningssalen plan 3.

Ebba om Moa och Harry – inbjudan

Den 20 mars talade Ebba Witt-Brattström om sin bok Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd på Ösmo bibliotek. Det var ett mycket välbesökt möte.

Den 8 april kommer Ebba  till ABF i Stockholm för att presentera boken och diskutera med publiken om författarparet Moa och Harry. Varmt välkommen!

Arrangörer är Sällskapet Moas Vänner och ABF Stockholm. Gratis entré.

  • Tid: Måndag 8 april 2024 klockan 18.00.
  • Plats: ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41, Katasalen.

Moa Martinson – åter till industristaden

Lördagen den 23 mars invigs en Moa-utställning i Norrköpings stadsmuseum.
https://norrkoping.se/nyheter/2024/2024-03-18-moa-martinson—ater-till-industristaden

Moa växte upp under fattiga förhållanden i statar- och
industriarbetarmiljöer i och omkring Norrköping.
I utställningen, som framför allt bygger på romanerna
Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor, får vi
uppleva staden Norrköping i slutet av 1800-talet och
början av 1900-talet, så som Moa har beskrivit den.

Här vi får vi möta kvinnans och arbetarens stad, och vi får se föremål som inlånats från Moas torp Johannesdal. Missa inte denna utställning!

  • Tid: 23 mars 2024 – 8 mars 2025.
    Invigning lördagen 23 mars kl. 13.
  • Plats: Norrköpings Stadsmuseum, Färgerisalen, Västgötegatan 21 i Norrköping

Spännande om Moa och Harry

Den 8 mars, på den internationella kvinnodagen, presenterade Ebba Witt-Brattström sin nya bok, en dubbelbiografi om Moa och Harry Martinson. Vi får följa Moa och Harry under deras förhållande, från den dag 1928 då Harry kom till Moas torp fram till den slitande skilsmässan och tiden därefter. Vi får läsa om kärlek och svek, kamratskap, kvinnornas plats i den litterära världen och den stora betydelse Moas och Harrys relation hade för deras författarskap.

Titeln – Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd – är ett av flera citat i boken, som även innehåller flera fotografier och andra illustrationer.

 
(Foto: Marianne Fors)

Moa på Arbetarförfattarnas dag

Ett femtiotal personer lyssnade till presentationer av tolv författarsällskap
på Arbetarförfattarnas dag den 27 januari, på Arbetarrörelsens Arkiv och
Flemingsbergs bibliotek. Kristina Lundgren från Moas Vänner var på plats.

(Foto: Kristina Lundgren)

Moa-priset utdelat



Den 27 januari 2024 mottog Ann-Hélen Laestadius Moa-priset för år 2023. Ceremonin hölls som vanligt på ABF på Sveavägen i Stockholm.

Göran Eriksson från Moas Vänner hälsade välkommen. Moas Vänners ordförande Ebba Witt-Brattström talade kort om priset och och övergick sedan till att tala om Laestadius författarskap. Priset överlämnades av ABF:s verksamhetschef Fredrik Pettersson.

Ann-Helén höll ett mycket intressant och personligt tacktal och som avslutning samtalade Ebba Witt-Brattström och Ann-Helén Laestadius.

(Foto: Marianne Fors)