Maatschappelijk profiel


Kunstmuseum Den Haag is er voor iedereen. Steeds meer mensen bezoeken het museum. Omdat ze een dagje uit willen of omdat ze van kunst houden. Omdat ze het gebouw prachtig vinden of bijvoorbeeld van Mondriaan houden. Toch zijn er ook nog veel mensen (in Den Haag) voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Voor deze mensen is het museum te duur, het ligt niet in de wijk waar ze wonen of het voelt als een plek die ‘niet van hen’ is. We doen er alles aan om die groep toch in staat te stellen te komen of te interesseren. De verschillende activiteiten bundelen we in het maatschappelijk programma Stad naar het Museum. De stadsdeelavonden zijn het bekendste onderdeel van dit programma, maar hieronder vallen ook samenwerkingen met andere non-profit organisaties, zoals Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en onze activiteiten voor statushouders en het Haagse midden- en kleinbedrijf.

Projecten

Stadsdeelavonden

Al sinds 2009 organiseren we stadsdeelavonden. Elk stadsdeel van Den Haag krijgt minstens een keer per jaar zijn eigen avondje uit in het museum. Op deze avonden is er kunst te zien, maar je kunt ook workshops tekenen en schilderen volgen en er is muziek en dans verzorgd door groepen uit de wijk. In de aanloop naar deze avonden werken we nauw samen met belangrijke organisaties, verenigingen en personen in de wijken. Samen met hen mobiliseren we zoveel mogelijk mensen uit een stadsdeel. Aanvullend organiseren we ook een voorprogramma op een centrale locatie in de wijk, zoals een buurthuis of een wijkbibliotheek. Op de stadsdeelavond zelf halen we alle mensen die mee willen op met bussen en brengen hen naar het museum. Zo verzorgen we een volledig gratis en verzorgd avondje uit, samen met buurtgenoten. Dat heeft inmiddels sinds 2009 tot 100.000 bezoekers geleid, met uitzonderlijk drukbezochte avonden zoals die van Laak in 2019, waar maar liefst 1200 mensen op afkwamen. Kracht van dit programma is dat we het al zo lang organiseren. Door continu te blijven investeren in relaties met wijkorganisaties en ambassadeurs hebben inwoners het vertrouwen dat zij een mooi avondje uit beleven. Een groeiend aantal bezoekers komt daarom inmiddels elk jaar weer terug op ‘hun’ stadsdeelavond. Na afloop ontvangen alle bezoekers gratis terugkeertickets voor het hele gezin.

Sponsor 2017-2019: Mondriaan Business ClubDe bedrijvenclub van Kunstmuseum Den Haag.

Maatwerkprogramma

Dankzij de stadsdeelavonden hebben we goede relaties met wijkpartners door heel Den Haag. Zij weten ons inmiddels goed te vinden en hebben regelmatig ideeën voor nieuwe samenwerkingsprojecten en activiteiten. Het is ons beleid om aan vrijwel al deze verzoeken tegemoet te komen. Dat zijn soms kleinschalige activiteiten, zoals een groepsbezoek van een weekendschool of de bewoners van de coa-locatie in Wassenaar, tot grotere activiteiten zoals de Aegon Vrijwilligersdag. Doel is om deze activiteiten zo goed mogelijk te faciliteren, zodat onze partners het museum ook zien als een plek zien waar zij kunnen organiseren en samenkomen.

Meet de Locals/ Meet a Newcomer

In 2018/ 2019 ontvingen we naar aanleiding van de tentoonstelling Glans en Geluk. Kunst uit de Wereld van de Islam van verschillende grote en kleine organisaties het verzoek of zij met groepen statushouders de tentoonstelling konden bezoeken. We hebben al deze groepen individueel verwelkomd en een rondleiding, al dan niet in het Arabisch, aangeboden. Maar het was ook aanleiding om samen met Haagse Helpers en Gast aan Tafel een bijzondere avond inclusief diner en optredens voor alle statushouders en medewerkers en vrijwilligers te organiseren. Tijdens deze avond konden nieuwkomers niet alleen elkaar en nieuwe mensen ontmoeten, maar werden ook alle begeleiders en vrijwilligers in het zonnetje gezet. Maar liefst 180 mensen genoten van een diner, een rondleiding, de tentoonstelling en twee optredens van Glans en Geluk-deelnemers Zina Abboud en Amer Shanati, die zelf tot niet zo heel lang geleden statushouder waren.

Haagse Midden- en Kleinbedrijf

Het Kunstmuseum ziet het Haagse midden- en kleinbedrijf als een belangrijke gemeenschap in Den Haag. Zo vinden bijeenkomsten van MKB Den Haag en een evenement als de Dag van de Ondernemer regelmatig plaats in het museum; altijd gekoppeld aan een tentoonstelling. Aanvullend organiseren we andere activiteiten die het mkb bij het museum betrekken. Meest tot de verbeelding sprekend was bijvoorbeeld de MKB-citydressing toolkit die we in 2017 met de gemeente Den Haag ontwikkelden en uitdeelden aan winkeliers en ondernemers. Zo konden zij gratis hun etalage of gevel versieren en zo eenvoudig meedoen in en aanhaken bij de stadsbrede Mondriaan-citydressing. Aansluitend organiseerden we de ‘Verkiezing mooiste Mondriaanstraat’ om winkeliers en ondernemers extra in het zonnetje te zetten. De ondernemers uit de Fahrenheitstraat ontvingen van de burgemeester de prijs voor mooiste Mondriaanstraat.

Piet Mondriaan en ROC Mondriaan

Kunst en mbo-onderwijs: dat gaat heel goed samen. Veel musea werken echter voor hun educatieve programma’s vooral samen met havo en vwo. Het Kunstmuseum startte daarom  begin 2017 een intensieve samenwerking met ROC Mondriaan. Dat leidde tot een aantal structurele programma’s, maar in het Mondriaanjaar ook tot een aantal eenmalige, spectaculaire activiteiten. Zo organiseerden we met de school voor horeca en topkok Pierre Wind een groot diner voor docenten uit het Haags onderwijs: drie gangen geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan, inclusief kookboek. Ook organiseerden we met de afdeling mode een modeshow in het teken van het rood, geel, blauw van Mondriaan. Studenten lieten zich in hun ontwerpen niet alleen inspireren door Mondriaan, de beste ontwerpen waren nadien ook drie maanden lang te zien in een kleine tentoonstelling in het Kunstmuseum. Bijzondere aandacht kreeg het vak Burgerschap, waarbij thema’s als politiek, identiteit, cultuur en participatie de revue passeren. In 2017 verdiepen studenten zich in deze thema’s aan de hand van het leven van Piet Mondriaan.

Klik hier voor de structurele programma’s voor het mbo-onderwijs.

Mondriaan en het Nederlandse Landschap

Hoewel Mondriaan geniet van het leven in grote steden als Parijs en New York, haalt hij voor zijn vroege kunst veel inspiratie uit de natuur. Hij trekt er, vooral in Nederland, veel op uit en schildert tussen de weilanden, in het bos of aan de kust. In zijn vroege werk zien we onder andere de natuur rondom Winterswijk, Uden, het gebied rondom Gein en Duivendrecht, Twente en Domburg terug. Rondom de tentoonstelling De Ontdekking van Mondriaan gaat het museum daarom een samenwerking aan met Staatsbosbeheer. Dit resulteerde in een interactieve kaart, waarop te zien is waar Mondriaan in de natuur wandelde of schilderde; en tot welke schilderijen dat uiteindelijk leidde. Ook publiceerde Staatsbosbeheer tot het boek 'Mondriaan. Uit de natuur'.

        

Holland op z'n Mooist

In 2015 organiseerde het museum de tentoonstelling ‘Holland op z’n Mooist’: een overzichtstentoonstelling van de schilders van de Haagse School. Deze kunstenaars schilderen Nederland op zijn mooist, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Daarvoor trokken kunstenaars als Weissenbruch, Mauve en Mesdag regelmatig de natuur in. Juist omdat de natuurbeleving zo belangrijk voor hen was, brengt het museum met Natuurmonumenten de natuurroutes van deze kunstenaars in kaart. Bezoekers kunnen de landschappen niet alleen in het museum, maar ook via wandel-, fiets- en vaarroutes bij Naardermeer, Hackfort, Nieuwkoopse Plassen, Midden-Delfland en Wolfheze ervaren. Voor een groep mensen uit Den Haag blijkt ook een dagje natuur – evenals een museumbezoek - niet vanzelfsprekend. Daarom namen we de bewoners van Laak en Escamp niet alleen mee naar de tentoonstelling, maar ook de natuur in.

250.0000 mensen bezochten Holland op z’n Mooist  in het Kunstmuseum en Dordrechts Museum. De Raad voor Cultuur benoemde deze samenwerking tot ‘schoolvoorbeeld’ van museale samenwerking en een geslaagde poging om een breder maatschappelijk draagvlak te creëren.

Contact

Voor meer contact over een van de specifieke projecten: