Lege til julefrokosten
I løbet af vintermånederne afholdes der julefrokoster rundt omkring på de danske arbejdspladser. I juledagene er det familiens tur. Fælles for julefrokosterne er den lækre buffet bestående af alskens julemad, og så at der er tradition for underholdning og lege. Her får du lidt inspiration til lege til årets julefrokost.
Indhold
Pakkeleg
Den helt traditionelle er selvfølgelig pakkelegen. Alle gæster medbringer mindst én indpakket gave. Et raflebæger går på omgang, og hver gang du slår en 6’er, må du tage en gave fra puljen. Når alle gaver er uddelt, slutter runde 1 I runde 2 afsættes et tidsrum, og raflebægret går igen på omgang. Slår du en 6’er, må du stjæle en gave fra én af de andre gæster. Slår du en 5’er, må du stjæle en gave fra én og videregive til en anden. Når tiden er gået, er du den glade modtager af de pakker, der ligger foran dig. Gaverne er som regel nogle sjove påfund, så der udløses grin og gode historier, når de pakkes op.
Gæt en julesang
Gæsterne inddeles i hold, og der skal nu quizzes om at gætte julesange. Der spilles 10 sekunder af sangen. Gerne af omkvædet, da flest kender det. Det gælder så for holdene om at byde først ind. Det kan for eksempel give point at gætte titlen, at gætte kunstneren eller at synge omkvædet færdigt.
Kahoot
Denne leg er især velegnet til firmajulefrokoster og kan med fordel laves om arbejdspladsen eller lederen. Det er kort fortalt en quiz i form af en app. Quizzen laves med spørgsmål og svarmuligheder og kan vises på smartboard. Alle gæsterne kan downloade appen og svare her. Det vises på storskærmen, hvem der fører. Det gælder både om at være hurtig og svare rigtigt. Der skal selvfølgelig være en god eller sjov gave til vinderen.
Saml et fælles puslespil
Find et puslespil med julemotiv og løs det i fællesskab.
Vælg et puslespil med et passende antal brikker, og så er det bare med at komme i gang. Det er noget man kan gå fra og til løbende, og giver god adspredelse fra det travle juleprogram. Du kan finde inspiration til julepuslespil og 15 andre gode spil til julehyggen her.
Motionsvise
Skal der lidt gang i selskabet, skal I op og stå og synge en sang. Motionsvisen er den sjove af slagsen. Den findes i mange variationer skrevet over forskellige melodier og med forskellige udsagn. Den kan også nemt laves, så den passer lige præcis til selskabet. Ud fra hver linje står et udsagn. F.eks. ”alle dem med kort hår”, ”alle dem, der har en tatovering”, ”alle dem, der er klar på fest”, osv. Dem, der kan erklære sig enige i udsagnet, rejser sig op og synger med på linjen.
Send gaven videre
Jul handler langt hen ad vejen om gaver. Det gør denne julefrokostleg også. Værten køber en gave og pakker den ind. På indpakningen skrives ”Du var alligevel ikke gavens rette ejermand. Send gaven videre til gæsten med/der…” efterfulgt af et udsagn. Det kan for eksempel være ”Send gaven videre til gæsten med den flotteste kjole”. Gaven pakkes ind igen, og der skrives et nyt udsagn, for eksempel ”Send gaven videre til gæsten, der danser hele natten”. Og sådan fortsættes der med en god håndfuld indpakninger og udsagn. Udsagnene skal selvfølgelig være positive og give en god stemning, så modtageren faktisk modtager gaven med en kompliment.
Mus for voksne
Legen her egner sig bedst til et mindre selskab. Den kan hives op af hatten, hvis der lige pludselig opstår et behov for at finde på noget sjovt.
De fleste kender spillet ”mus” for børn, hvor der ligger en række med pebernødder. Én vender ryggen til, og selskabet peger på en tilfældig pebernød. Det gælder nu for barnet om ikke at finde den udpegede pebernød. Barnet peger på én pebernød ad gangen og må spise/beholde alle dem, der peges på, indtil ”musen”. Når barnet peger på den udvalgte pebernød, råbes der ”mus!”, og et andet barn får lov at vende ryggen til.
Legen kan leges i en version for voksne, hvor pebernødderne er udskiftet med shots med for eksempel juleakvavit. Her er legen lidt omvendt, da det gælder om at finde ”musen” hurtigst muligt, da de shots, der løbende peges på, skal drikkes, indtil ”musen” findes.