Jord

Jordflytning væk fra en ejendom i områdeklassificeringen skal anmeldes til kommunen.

Flytning af jord

Du har pligt til at anmelde til kommunen, hvis du flytter mere end 1 m3 væk fra din ejendom, hvis din ejendom ligger inden for områdeklassificeringen. Jordflytninger skal også anmeldes til kommunen, hvis din ejendom er kortlagt, eller der er mistanke om anden forurening. Reglerne er indført for at forhindre, at lettere forurenet jord spredes til uforurenede arealer.

Alle jordflytninger skal ske via Jordweb.

Du skal selv betale for udgifter til analyser af jorden samt omkostninger til bortskaffelse.

Hvis du har mindre end 1 m3 kan jorden afleveres på en af kommunens genbrugsstationer. Det er gratis at aflevere mindre end 1 m3 på genbrugsstationen.

Hvis jorden ikke ligger i områdeklassificeringen, kan jorden flytte frit. Modtageren af jorden kan dog kræve analyser som dokumentation for, at jorden er ren.  Du skal også være opmærksom på regler for terrænregulering. 

Gebyr for jordflytning

Pr. 1. april 2021 har Halsnæs Kommune indført gebyr for anmeldelse af flytning af jord. Gældende takst er på 696,- kr. pr time og opkræves for hvert påbegyndte kvarter. Gebyret skal dække kommunens udgifter til sagsbehandling, drift af IT-systemer m.v.

Områdeklassificering

Folketinget har besluttet, at kommunerne skal registrere alle lettere forurenede grunde i Danmark. Fra den 1. januar 2008 betragtes jorden i alle byer derfor som lettere forurenet, da erfaringer viser, at jord i byerne indeholder partikler fra bilos, industrier mm. I stedet for at registrere enkelte grunde som lettere forurenet, så skal kommunen udpege alle byzoner som lettere forurenede områder. Det kaldes områdeklassificering. Du kan se på kommunens hjemmeside, om din ejendom er omfattet af områdeklassificeringen.

Der kan være nyere udstykninger, som ikke er forurenede til trods for, at de i dag ligger i byzone.

Brug din have

For de fleste mennesker betyder det ingenting, at byjord nu officielt betragtes som lettere forurenet. Man kan stadig dyrke blomster, frugt og grøntsager, og børnene kan stadig lege i haven.

Yderligere information kan fås hos Region Hovedstaden.

Yderligere information

Kortinfo – se om din grund er kortlagt og om du ligger i områdeklassificeringen.