De eerste lijn zijn de lokale zorg- en hulpverleners die het dichtst bij de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood staan zoals huisartsen, apothekers, kinesisten, thuisverpleegkundigen, verzorgenden, psychologen, maatschappelijk werkers diëtisten en logopedisten. Zij zijn het eerste aansprekingspunt voor wie zorg of hulp nodig heeft. Een eerstelijnszone wordt gevormd door alle partners uit het zorg- en welzijnslandschap.
Vanaf 1 juli 2020 zijn er in Vlaanderen 60 eerstelijnszones actief. Het zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden tussen een aantal lokale besturen, gezondheidswerkers en welzijnswerkers in de eerste lijn; en patiëntenvertegenwoordigers voor een gebied van ongeveer 64.000 inwoners. De gemeenten Aartselaar, Boom, Hemiksem, Rumst, Niel en Schelle vormen samen de Eerstelijnszone RupeLaar.
De bedoeling is dat de zorg voor mensen in de eerstelijnszones beter op elkaar is afgestemd en waarbij de aandacht voor de patiënt centraal staat. De eerstelijnszones vervangen wat dat betreft de vroegere samenwerkingsverbanden zoals SEL (samenwerking eerste lijn) en LMN (lokaal multidisciplinair netwerk). In deze voormalige samenwerkingsverbanden waren de lokale besturen echter niet mee opgenomen.
Zo werd Eerstelijnszone RupeLaar van bij de start betrokken bij de organisatie van het triage- en testcentrum aan het ziekenhuis Rivierenland in Reet. Eerstelijnszone RupeLaar zorgde ervoor dat zorgverleners zoals dokters, apothekers en verpleegkundigen persoonlijk beschermingsmateriaal van de Federale overheid (schorten, maskers en gels) kregen.
Tenslotte is sensibilisering ook een belangrijk taak voor elke Eerstelijnszone. Specifiek voor Eerstelijnszone RupeLaar gaat dit over het mentaal welzijn van de jongeren (met behulp van het project Warme William), uitleg geven over quarantaine en isolatie en het mee behalen van de 70% vaccinatiegraad in de Eerstelijnszone.
Hou verdere berichtgeving en uitnodiging hierover in de gaten www.rupelaar.be, de Facebookpagina en de gemeentelijke informatiekanalen.