Oho, yhtäkkiä aamulenkillä on useampi aste pakkasta, ja lenkillä paleltaa. Tai sitten hikoiluttaa tuskaisesti, kun onkin aivan liikaa päällä.
Kesäkelille on helppo antaa pukeutumisohjeita, koska monta kohtaa kropassa ei kesällä tarvitse suojata. Sen sijaan kylmään pukeutuminen voi olla hankalaa jo työmatkalla, saati sitten urheilusuorituksessa.
1. Käytä samoja vaatteita kuin lämpimällä – mutta pue niitä päällekkäin
Juoksija ei tarvitse kovin erilaisia kesä- ja talvivaatteita ainakaan pääkaupunkiseudulla, jossa harvoin on kovia pakkasia. Etenkin pikkupakkasessa pärjää hyvin, kun lataa perusvarusteita tarvittavan määrän päällekkäin. Kokoa siis juoksuasu useammasta hengittävästä vaatteesta kerroksittain sen sijaan että mätkäisisit niskaasi yhden paksun ulkoiluasun.
Esimerkiksi vuorittomalla juoksutakilla pärjää ohuen pitkähihaisen juoksupaidan kanssa hyvin parissa pakkasasteessakin. Tarvittaessa väliin voi laittaa t-paidan rintaa ja hartioita suojaamaan. Trikoiden päälle voi puolestaan pukea shortsit pakaroita lämmittämään.
Artikkeliin liittyvät
Villa-alusasuissa on isoja eroja eivätkä ne todellakaan aina ole ideaaleja juoksuun, koska ne paljon hikoillessa kastuvat eivätkä kuivu nopeasti. Paksu tuuli- tai ulkoiluasu on puolestaan helposti kömpelö ja saattaa pitää lämmön liiankin tiukasti sisällään.
2. Valitse ilmavat hanskat ja pipo
Sormien paleleminen on pirullinen ongelma juoksijoille, joilla on huono ääreisverenkierto. Jalat usein lämpenevät juoksun edetessä, mutta sormet saattavat pysyä kohmeisina koko lenkin ajan.
Valitse tässä tapauksessa mitkä tahansa hanskat, jotka tuntuvat lämpimiltä, kunhan ne päästävät edes vähän ilmaa läpi. Hanskat eivät saa olla liian tiukat, muuten veri kiertää käsissä entistä huonommin. Jos en itse aamulla löydä juoksuhanskoja, juoksen tavallisissa sormikkaissa tai jopa lapasissa ja ne toimivat ihan hyvin.
Samoin pipon ei tarvitse olla erityisen tekninen, mutta sen täytyy hengittää. Ylhäältä auki oleva panta on myös kätevä ratkaisu. Poikkeus on kova kylmä tuuli jolloin päähineen kannattaa olla astetta tiiviimpi. Tällaiset kypärätyyliset juoksupipot eivät ole aina erityisen kauniita, mutta se on toissijaista.
3. Varasta ideoita hiihtäjiltä
Juoksijan kannattaa välillä katsella myös hiihtovaatteiden suuntaan. Niiden joukossa on esimerkiksi hyviä housuja, jotka kestävät tuulta tai tihkua etupuolelta, mutta jotka hengittävät takaa. Myös hanskoissa on hyviä malleja, etenkin jos kannat juomaa lenkillä ja tarvitset mallin, jolla saa lipsumattoman otteen pullosta.
4. Suojaa alaselkä ja lantion seutu
Jos olet juoksijana jäykkä ja kärsit selkäkivuista, älä päästä alaselkääsi palelemaan. Juoksu kuormittaa luonnostaankin lantionseutua ja alaselkää, ja kylmä ei etenkään pitkillä lenkeillä helpota asiaa.
Kiinnitä tällaisessa tapauksessa erityishuomiota esimerkiksi paitojen mittaan. Monet nykyiset juoksutakit ja paidat yltävät selkäpuolelta etupuolta alemmas, ja ovat siten erinomaisia kylmemmille keleille.
5. Muista 10 asteen sääntö – älä ylipukeudu
Kätevä pukeutumisneuvo on syys- ja talvikeliinkin se, että mieti miten pukeutuisit, jos ulkona olisi 10 astetta lämpimämpää. Jos pärjäät töissä sellaisella kelillä vuorettomilla leggingseillä tai ohuilla puvunhousuilla, et todellakin tarvitse topattuja housuja lenkillekään. Etkä talvitamineita, jos ulkona on 6 astetta lämmintä ja aurinkoista. Juoksublogi kirjoitti ohjeesta keväällä (lue juttu täältä)
Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi. Voit seurata meitä myös Instagramissa.
Kirjoita kommentti