Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki marraskuussa Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta laajamittaisen ja valtion tukeman dopinginohjelman takia.
IAAF tiesi kuitenkin venäläisurheilijoiden dopinginkäytöstä pitkään, jopa vuodesta 2009 alkaen, selviää uutistoimisto AP:n haltuunsa saamista dokumenteista.
Uutistoimisto AP:n mukaan venäläisten yleisurheilijoiden dopinginkäyttö tuli esiin, kun IAAF otti vuonna 2009 Berliinin MM-kisojen jälkeen käyttöön urheilijoiden biologisen passin. Se paljasti venäläisurheilijoiden veridopingin käytön.
Artikkeliin liittyvät
Venäjän yleisurheilijat voittivat Berliinin MM-kisoissa 13 mitalia. Uutistoimisto AP:n mukaan joiden venäläisurheilijoiden arvot olivat niin huolestuttavia, että IAAF varoitti heidän olevan hengenvaarassa.
Uutistoimisto AP julkaisi tiistaina IAAF:n entisen pääsihteerin Pierre Weissin lokakuussa 2009 Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Valentin Balakhnitševille lähettämän kirjeen. AP sai kirjeen IAAF:n antidopingtoiminnassa mukana olleelta työntekijältä.
Weiss kertoi kirjeessä venäläisurheilijoiden antaneen dopingnäytteitä, joiden ”arvot ovat korkeimpia sen jälkeen kuin IAAF aloitti testauksen.”
”Nämä urheilijat eivät ainoastaan huijaa kilpakumppaneitaan, vaan vaarantavat myös terveytensä ja elämänsä”, Weiss sanoi kirjeessään.
AP:n mukaan Weiss totesi Balakhnitševille, että venäläisurheilijoiden dopingnäytteet viittaavat veridopingin tai epon systemaattiseen käyttöön.
Venäläisurheilijoita ei kuitenkaan rangaistu silloin epäilyttävien arvojen takia. IAAF:n Reutersille antaman lausunnon mukaan jokainen tapaus on kuitenkin tutkittu tai on parhaillaan tutkinnassa.
”Yhtäkään tapausta ei ole peitelty tai salattu”, IAAF vakuutti lausunnossaan.
Uutistoimisto AP:n mukaan IAAF:n silloista puheenjohtajaa Lamine Diackia varoitettiin venäläisten yleisurheilijoiden mahdollisista dopingkäryistä Lontoon olympialaisissa.
AP:n saamaan IAAF:n sisäisen tiedotteen mukaan 42 testatuista venäläisurheilijoista oli antanut epäilyttäviä dopingnäytteitä. Myös Turkin, Espanjan, Marokon ja Ukrainan tilannetta pidettiin huolestuttavana.
IAAF on vahvistanut AP:lle sen saamien kirjeiden aitouden.
Ranskalainen Weiss jätti tehtävänsä vuonna 2011. Hän puolusti uutistoimisto AP:n haastattelussa IAAF:n tapaa hoitaa asiaa.
”Meillä oli Venäjän kanssa ongelmia, mutta meillä ei ollut todisteita, että Venäjän yleisurheiluliitto ajoi dopingia. Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada sai enemmän selville kuin me pystyimme koskaan. Epäilys ei ole riittävä perustelu hyllyttää ihmisiä.”
Venäjän dopingongelman peittely-yritykset ovat kiusallisia koko IAAF:n lisäksi sen syksyllä valitulle puheenjohtajalle Sebastian Coelle.
Brittimedia uutisoi joulukuussa IAAF:n suunnitelmista peitellä isäntämaan suunnitelmista peitellä dopingkäryjä Moskovan MM-kisoissa vuonna 2013.
Coe valittiin IAAF:n puheenjohtajaksi elokuussa. Hän vannoi tuolloin nollatoleranssia dopinginvastaisessa taistelussa.
"Meillä on ollut nollatoleranssi dopingiin. Haluan ehdottomasti, että sama jatkuu", Coe sanoi.
Coe on toiminut muun muassa Lontoon vuoden 2012 olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.
Lähteet: Reuters, Washington Post, BBC, Aftonbladet, Guardian
Kirjoita kommentti