iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Portici
Portici - Vikipedi İçeriğe atla

Portici

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Portici
Citta di Portici
Napoli Kralligi Portici Sarayi
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
İlNapoli
İdare
 • Belediye BaskaniVincenzo Cuomo (PD)
Yüzölçümü
 • Toplam4.52 km²
Rakım29 m
Nüfus
 (31.12.2010)
 • Toplam54.060
 • Yoğunluk12109.5/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
Alan kodu081

Portici, güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Napoli iline bağlı ve Napoli şehri merkezinin 8 km güneydoğusunda bulunan bir kent ve bir komün. 2002 cikartilan bir Cumhurbaskanlığı Kararnamesi ile Porici "Şehir (Città d'Italia)" olma statüsü ile şereflendirilmiştir.

Coğrafi konumu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Portici Vezüv Yanardağı eteklerinde Napoli şehir merkezinin 8 km güneydoğusundadır. Napoli Korfezi kıyısında uzanan 4.52 km² gibi nispeten küçük bir alanda arzisi bulunmaktadır. Eskiden ufak bir balikci limanı ve eski Napoli Krallığı'na ait bir büyük bahçe içinde bulunan "Portici Sarayi"'nin bulunduğu mevki olarak tanınmaktaydı. 20. yy.dan itibaren Napoli şehrinin bir varoşu haline geçmiştir.

Yuzyillarca Napoli yakınlarında Vezüv Yanardağı'na yakın Napoli Korfezi üzerinde ufak bir balikci koyu idi. Bu yerleskenin tumu Vezüv Yanardagi'nin 1631'deki puskurmesi sırasında volkanik kul ve lava altında kalip tahrip olmuş; hemen yeniden yapılmıştır. 1738-1748 döneminde hem Napoli ve Sicilya Kralligi Kralı hem de İspanya Krali olan III. Karlo Portici'de büyük bir bahce içinde Portici Sarayı'ni yaptırmıştır. 1860'ta Bourbon Hanedani'na ait Napoli Krallığı Giuseppe Garibaldi tarafından yenilmesi ile İtalya Krallığı parçası olmuştur. Bu dönemde Porici Sarayı cesitli değişik şekilde kullanılmıştır. Herculaneum antik şehri kazilarından cikarilan eserler için bir muze olmuş ama günümüzde bu muze Napoli'ye nakledilmiştir. Krallık Yuksek Ziraat Okulu olmuştur. Bahceleri ise Napoli Üniversitesi'ne bağlı Botanik Bahce yapılmış ve günümüzde de bu görevi yapmaktadır.

Nüfus gelişimi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Portici'nin belediye sınırları içinde nüfusu (1.3.2010 itibarıyla) 54.060 kişidir. Gittikce Napoli şehrinin bir varoşu haline gelmektedir. Komunun alanı diğer İtalyan komunlerine nisbetle (4.52 km²) çok küçük olduğu için en son tahminlere göre komun nüfus yoğunluğu 11.942,70 kişi/km² olup, böylece Portici komunu tum İtalya'da en yoğun nüfuslu komun olmaktadır.

19. yy ve 20.yy da Portici'nin nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Portici'de balikcilik, ipek kozaciligi ve ipekli kumas dokumaciligi 20. yy. başlarına kadar önemli gecim alanları idi. Daha sonra daha geniş kapsamli sanayi ve ticaret gelişmiştir.

Şehir Napoli şehri yakınlarında bulunması dolayisiyla bu büyük şehrin gittikce bir varoşu haline gelmektedir. Bu yakınlığın diğer bir etkisi de Napoli'de yaygin faaaliyette bulunan Camorra gangsterlerinin Potici'yi etkilemeleridir. Örneğin 2009'da Portici Belediye Başkanı Vincenzo Cumma şehir çarşısında bulunan dukkanların Noel dönemi için özel dekorasyonlar hazırlamalarını, bu dekosrasyonları sağlamak için Camarro orgutune ucret ve rusvet verip onlara uygunsuz gelir sağladıkları nedeni ile. yasak etmiştir.[2][3]

Boeing yeni ileri teknoloji kullanan materyaller iuzerine araştırma yapmak için Alenia şirketi ile ortak olarak açacağı Avrupa araştırma merkezini Portici'de kurmaya karar vermiştir.[4]

Komşu komünler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Portici komünü şu komünlerle sınır komşusudur:Ercolano, Napoli, San Giorgio a Cremano

  1. ^ Kaynak: İtalyanca Wikipedia "Portici" maddesi 28 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2011. 

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]