iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Mektup
Mektup - Vikipedi İçeriğe atla

Mektup

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir mektup ve zarf

Mektup, bir kişi veya bir grup insan tarafından diğer bir kişiye bir araç aracılığı ile iletilen yazılı bir mesajdır.[1] Terim genellikle gazete ve dövizler gibi çok sayıda kişi tarafından orijinal haliyle okunması amaçlanan yazılı materyalleri kapsamamaktadır, ancak bunlar arasında "açık mektup" şeklindeki materyaller de yer alabilir. Mektubun yüzyıllar boyunca tipik şekli ve bugün bile arketipik kavramı, posta sistemi aracılığıyla bir muhatabına gönderilen bir sayfa (veya birkaç sayfa) kağıttır. Bir mektup, muhatabına ve amacına bağlı olarak resmi veya gayri resmi nitelikler taşıyabilir. Mektup yazımı, bir iletişim aracı ve malumat olmasının yanı sıra, tarih boyunca yazının bir sanat olarak yeniden üretilmesinde de rol oynamıştır.[1] Mektuplar antik çağlardan günümüze kadar gönderilmiştir ve İlyada'da da bahsi geçmiştir.[2] Tarihçiler Herodot ve Thukididis eserlerinde mektuplardan bahsetmiş ve kullanmışlardır.[3]

Mektup yazmanın tarihçesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih boyunca mektuplar Antik Hindistan, Antik Mısır ve Sümer'den Roma, Yunanistan ve Çin'e uzanan bir yelpazede günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. 17. ve 18. yüzyıllarda mektuplar kişisel eğitim için kullanılmıştır.

Elektronik posta ile karşılaştırılması

[değiştir | kaynağı değiştir]

E-postanın yaygın kullanımına rağmen, mektuplar özellikle iş dünyasında ve resmi iletişimde hala popülerdir. Bununla birlikte, günümüzde pek çok mektup elektronik ortamda gönderilmektedir.

Avustralyalı aktris Betty Bryant hayran mektuplarını okuyor.

Farklı mektup türleri vardır, mektuplar, konularına ve yazanla yazılan arasındaki ilgiye göre ayrılabilir:

  1. ^ a b Blake, Gary; Bly, Robert W. (1993). The Elements of Technical Writing. Macmillan Publishers. s. 125. ISBN 0020130856. 
  2. ^ Homer, Iliad, 6. 167–70.
  3. ^ Ebbeler, J. (2009). "Tradition, Innovation, and Epistolary Mores". Rousseau, P. (Ed.). A Companion to Late Antiquity. Chichester: Wiley-Blackwell. s. 270. ISBN 978-1-4051-1980-1. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]